به گزارش نما به نقل ازافکارنیوز، حجتالاسلام حسن روحانی درباره هشدار مقام معظم رهبری نسبت به تعلیق فعالیتهای هستهای کشورمان در سال ۸۳، توضیحاتی ارائه کرد.
مقام معظم رهبری در سال ۸۵ در دیدار کارگزاران نظام با اشاره به تعلیق غنی سازی در دولت اصلاحات فرمودند: «اگر آن راه را تجربه نمی کردیم، شاید امروز خود را سرزنش می کردیم که چرا آن روش را امتحان نکردهایم اما اکنون با دلی محکم و تسلط کامل به پیش می رویم و دیگر هیچکس نمی تواند دلیل قابل قبولی درباره اشتباه بودن راه هستهای کشور ارائه کند؛ چرا که ما آن راه دیگر را تجربه کردهایم».
حضرت آیتالله خامنهای همچنین در سال ۸۶ در جمع دانشجویان دانشگاههای یزد فرمودند: «همین مسأله انرژى هستهاى را که باید پشتوانه مستحکم اعتماد به نفس ملت می شد، خواستند وسیلهاى کنند براى اینکه اعتماد به نفس را از ما بگیرند؛ هى فشار آوردند که باید این را تعطیل کنید، باید آن را تعطیل کنید تا رسیدند به کارخانه U.C.F اصفهان، گفتند این را هم باید تعطیل کنید! آن مقدمات اوّلى است؛ بنده آن وقت به مسئولین گفتم که اگر این حرف را گوش کردید، فردا خواهند گفت باید معادن اورانیوم را هم که توى این کشور هست، کلاً یکجا جمع کنید بدهید به ما تا خاطر جمع شویم که شما نمی خواهید بمب اتم بسازید!
این فرایند عقبنشینى البته براى ما یک فایدهاى داشت؛ بى فایده نبود این عقبنشینىها. فایدهاش این بود که هم خودمان وعدهها و حرفهاى رقباى اروپائى و غربى را تجربه کردیم، هم افکار عمومى دنیا تجربه کرد. امروز هر کسی به ما می گوید آقا تعلیق موقت بکنید، ما می گوئیم تعلیق موقت را که یکبار کردیم؛ دو سال! دو سال تعلیق موقت کردیم؛ فایدهاش چه شد؟... بعد هر وقت اسم از برداشتن تعلیق آمد، یک قرشمال بازىاى در سطح دنیا درست کردند - در سطح مطبوعات و رسانهها و محافل سیاسى - که ایران می خواهد تعلیق را بشکند! تعلیق شد یک امر مقدس که ایران اصلاً حق ندارد نزدیکش برود!... آخرش هم گفتند این تعلیق موقت کافى نیست؛ اصلاً باید بکلى بساط اتمى را جمع کنید. همین اروپائىها که می گفتند ۶ ماه تعلیق کنید، وقتى این کار را کردیم، گفتند بایستى جمع کنید! این فرایند عقبنشینى این فایده را براى ما داشت؛ هم براى خود ما تجربه شد، هم براى افکار عمومى دنیا تجربه شد. لیکن عقبنشینى بود دیگر؛ عقبنشینى کردند.
من همان وقت هم در جلسه مسئولین گفتم اگر چنانچه بخواهند به این روند مطالبه پىدرپى ادامه دهند، بنده خودم وارد میدان می شوم؛ همین کار را هم کردم. بنده گفتم که بایستى این روند عقبنشینى متوقف شود و تبدیل شود به روند پیشروى و اولین قدمش هم باید در همان دولتى انجام بگیرد که این عقبنشینى در آن دولت انجام گرفته بود و همین کار هم شد».
مقام معظم رهبری سال گذشته نیز در دیدار مسئولان و کارگزاران نظام فرمودند: «در همین قضیه هستهاى، آن وقتى که ما با اینها همراهى و عقبنشینى کردیم - البته براى ما تجربهاى بود اما این واقعیت است - اینها جلو آمدند؛ اینقدر جلو آمدند که من در همین حسینیه گفتم اگر بنا باشد که این روال از سوى آنها ادامه پیدا کند، من خودم وارد قضیه خواهم شد و وارد قضیه شدم؛ ناچار شدیم. عقبنشینىها آنها را گستاختر و طلبکارتر کرد. یک روزى بود که مسئولین ما قانع بودند که اجازه بدهند ما ۲۵ سانتریفیوژ در کشور داشته باشیم، آنها گفتند نمی شود! اینها قانع شدند که ۵ تا سانتریفیوژ داشته باشیم، باز هم گفتند نمی شود! مسئولین ما قانع شدند که ۳ تا سانتریفیوژ داشته باشیم، باز هم گفتند نمی شود! امروز... ۱۱ هزار سانتریفیوژ داریم! اگر ما آن عقبنشینىها را، آن انعطافها را ادامه می دادیم، امروز از پیشرفت هستهاى هیچ خبرى نبود».
حجتالاسلام حسن روحانی در پاسخ به این سؤال که چرا رهبری به شما در زمان تصدی مسئولیت پرونده هستهای کشور هشدار دادند که اگر تعلیق را نشکنید، وارد عمل می شوند، اظهار داشت: رهبری اینطوری نفرمودند؛ ایشان فرمودند من گفتم در همان دولتی که تعلیق شده بود، باید بشکند.
وی توضیح داد: ما یک برنامهای برای توافق داشتیم که دیدیم این توافق از نظر زمانبندی می افتد به دولت بعدی و لذا مطلب را به اطلاع مقام معظم رهبری رساندم و خدمتشان گفتم که این مسأله به دولت بعدی می افتد.
روحانی تصریح کرد: ایشان تأکید کردند که در همین دولت این کار انجام شود و به خود من فرمودند که بشکن و من هم شکستم و در مصاحبهای در دهم اردیبهشت ماه سال ۸۴ نیز این را اعلام کردم.
وی ادامه داد: در آن مصاحبه من گفتم که کلیت فعالیت چرخه سوخت هستهای ایران در مسیر صلحآمیز است و طرح ما در این زمینه کاملاً از لحاظ حقوقی و سیاسی و فنی این اطمینان را به افکار عمومی دنیا خواهد داد.
«بعد هم تأکید کرده بودم ممکن است آمریکاییها در هر زمانی بخواهند در مسیر پرونده هستهای ایران کارشکنی کنند اما بعید می دانم روندی که در این پرونده پیش گرفتهایم بهانهای برای اینکه پرونده ما از لحاظ حقوقی و فنی به شورای امنیت ارجاع شود، باقی بگذارد».
دبیر سابق شورایعالی امنیت ملی با غیرواقعی خواندن توافق برای توقف کامل فعالیت هستهای ایران در جریان قراردادهای سعدآباد، بروکسل و پاریس اظهار داشت: در سعدآباد یا مذاکرات تهران اصلاً قراردادی در کار نبوده است.
روحانی افزود: بر خلاف قطعنامه مذکور، ما آن زمان تنها کار گازدهی ۱۰ سانتریفیوژ را تعلیق کردیم و این حرف که می گویند ما U.C.F را تعطیل کردیم هم مطلب درستی نیست.
وی با بیان اینکه مذاکرات تهران در مهر ۸۲ انجام شد، ادامه داد: اولین مرحله U.C.F فروردین ۸۳ و مرحله بعدی آن پاییز ۸۳ افتتاح شد و پروژه در فرودین ۸۴ نیز کامل شد.
روحانی اضافه کرد: آب سنگین [اراک] هم تابستان ۸۳ تولید شد و کیک زرد زمستان ۸۳ در آمد و سانتریفیوزها زمستان ۸۳ به ۳ هزار عدد رسید؛ لذا ما هیچ کاری را متوقف نکردیم بلکه فناوری هستهای راکامل کردیم.
نماینده مقام معظم رهبری در شورایعالی امنیت ملی در سال دهم اردیبهشت ماه ۱۳۸۴ در خصوص ازسرگیری غنی سازی اورانیوم گفته بود که تصمیمگیری در این خصوص پس از بررسی نتیجه مذاکرات تیم هستهای اتخاذ می شود.
حجتالاسلام روحانی متذکر شده بود: «غنی سازی اورانیوم بر اساس آنچه که اصطلاح غنی سازی است و در نطنز انجام می شود، بعید است از سر گرفته شود اما بخشی از فعالیتها در هفته آینده ممکن است در مجتمع U.C.F اصفهان آغاز شود».
کمال خرازی وزیر امور خارجه وقت کشورمان نیز در آن زمان با توجه به پافشاری آلمان، انگلیس و فرانسه برای توقف دائمی برنامه غنی سازی در ایران هشدار داده بود که اگر در مذاکرات هستهای ایران و اروپا در لندن توافقی حاصل نشود و مذاکرات شکست بخورد، تهران چارهای جز ازسرگیری غنی سازی اورانیوم نخواهد داشت.