به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، علیاکبر ولایتی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری صبح امروز (پنجشنبه) با حضور در برنامه "برای فردا" رادیو ورزش به بیان دیدگاهها و برنامههای خود در حوزه ورزش و جوانان پرداخت.
وی با بیان اینکه همه ملت ایران بالقوه اهل ورزش هستند ویا دوستدار ورزشند و خوب است که روزی بیاید که همه مردم در هر سنی هستند اهل ورزش باشند، گفت: قانون ورزش مربوط به 43 سال قبل است. اولین کاری که باید صورت بگیرد اصلاح قانون ورزش با شرایط زمان و کاستیهایی که دارد است.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به وجود شورای عالی ورزش در رأس ورزش کشور اظهار داشت: این شورا بهندرت جلساتی را تشکیل میدهد و این یکی از اشکالات است چرا که شورای ورزش باید بهوفور تشکیل شود تا ضعفها و کمبودهای ورزش را جبران کند و با تصویب مصوبات مناسب راه را برای ورزش قهرمانی هموارتر کند.
ولایتی با تأکید بر اینکه باید از ظرفیتهای کشور بهخصوص نسل جوان برای پیشبرد اهداف کشور استفاده کرد، در پاسخ به این سؤال که چه برنامهای را برای بهبود وضع ورزش قهرمانی دارد، تصریح کرد: در کشور ما میهنپرستی و دفاع از تمامیت ارضی کشور و دفاع از نظام حاکم بر کشور جزو مشترکات تمام مقاطع تاریخی ما بوده است، بهعنوان مثال ما در شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی دلاورمردیهای رستم را میبینیم که وقتی تمامیت ارضی کشور به خطر میافتد از زابل حرکت میکند و پرچم را به دست میگیرد و همه مردم زیر پرچم او جمع میشوند و از کشور دفاع میکنند.
وی با بیان اینکه کشوری که هویت ملیاش بر اساس خلق حماسه است، به توصیف شخصیت حضرت علی علیه السّلام بهعنوان یک پهلوان ورزشکار اشاره کرد و افزود: پهلوانی با فتوت و مهربانی درآمیخته است. تقویت اخلاق در ورزش را باید بهصورت اولیه در نهاد هر ایرانی مورد توجه قرار دهیم چرا که اخلاق بهصورت ذاتی در سرشت هر ایرانی وجود دارد. منتهی ما باید راههای تبدیل کردن این ظرفیت از حالت بالفعل به بالقوه را پیدا کنیم.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به تألیف کتابی با عنوان «دانشنامه جوانمردی» توسط خود اظهار داشت: باید بتوانیم پایههای اخلاق را در ورزش که ریشه در فتوت ما ایرانیها دارد احیا کنیم. پهلوان کسی است که قوت جسم و ارتقای روح و ویژگیهای برجسته اخلاق را در خود دارد و وظیفه ما است که زمینههای آن را که در سرشت هر ایرانی وجود دارد تقویت کنیم.
ولایتی بر همین اساس خاطرنشان کرد: ما با تکیه بر همین اخلاق میبینیم در ورزشهای جدیدی که از دیگر کشورها وارد شده است چگونه سربلندیم و حتی میتوانیم با منش پهلوانی شیوه ورزشهای مدرن را نیز بیاموزیم.
وی با اشاره به دیدار خود با ورزشکاران و پیشکسوتان و مربیان ورزش گفت: حتی کسانی که در ورزشهای جدید مدالآور بودند شاهد بودیم که هیچوقت از منش پهلوانی دور نبودند بهعنوان مثال پیشکسوتی مثل نصیری که یک قهرمان مدالآور بوده است چگونه برخورد خود را با دیگران تنظیم میکند و این از آثار رویکرد پهلوانیبودن ورزشکاران ماست.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در ادامه به برنامههای خود در جهت تغییرات جدید در ورزش اشاره کرد و گفت: بهعنوان اولین کاری که مورد توجه قرار خواهیم داد این است که ورزش از حالت دولتی به حالت مردمی تبدیل شود.
ولایتی دومین برنامه خود را در ورزش مردمیکردن 2 باشگاه پرسپولیس و استقلال عنوان کرد و افزود: نباید دولت در ورزش باشگاهداری کند و این برای کشور مضر است و باید باشگاههایی مثل استقلال و پرسپولیس را در اختیار هوادارانشان بگذاریم و آنها را سهامداران باشگاههای خودشان قرار دهیم.
وی بر همین اساس اضافه کرد: اگر مردم به من اطمینان کنند و من را خادم خود انتخاب کنند کاستیهایی را که در زمینه قانون و مصوبات ورزش وجود دارد جبران خواهم کرد و دولتیبودن باشگاهها و مدیریتهای ورزشی را کنار خواهم گذاشت.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری دومین برنامه خود را نظارت بر سامانه ورزش و حمایت از ورزش عنوان کرد و گفت: عمومیکردن ورزش از دبستان و حتی قبل از دبستان سومین برنامه بنده خواهد بود.
ولایتی در توضیح عمومیکردن ورزش اظهار داشت: ما 2 ورزش ژیمناستیک و شنا را در دبستانها اجباری خواهیم کرد و ساعت ورزش را از حالت دفعالوقت کنار خواهیم زد و میتوانیم با فراهم کردن امکانات برای ورزش وضعیت مناسبی را بهوجود آوریم.
وی همچنین از ایجاد یک معاونت ورزشی در آموزش و پرورش بهعنوان کارویژه ورزش خبر داد و افزود: با انجام این کارها و برنامهها میتوانیم در جهت همگانی کردن ورزش حرکت کنیم و استعدادهای مناسب را پیدا کنیم. چرا که ما نمیدانیم چهکسی در چه حوزهای استعداد خوبی دارد بنابراین میتوانیم با پیاده کردن این برنامهها کشور را در پیشبرد اهداف خود در حوزه ورزش کمک کنیم.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری افزود: ما همچنین از مربیان، صاحبنظران و کارشناسان ورزش در جهت استعدادشناسی استفاده خواهیم کرد.
ولایتی در بخش دیگری از سخنانش به فراهم آوردن امکانات و مکان مناسب برای ورزش بانوان اشاره کرد و افزود: باید بانوان هم مانند آقایان از جدیدترین امکانات ورزش برخوردار باشند منتهی باید فضاهای مجزا که هماکنون نیز تعداد آنها انگشتشمار است برای بانوان فراهم کنیم تا آزادتر به انجام فعالیتهای ورزشی بپردازند.
وی افزود: امیدواریم با فراهم آوردن امکانات مناسب بانوان ما بتوانند با حفظ حجاب و در چارچوب موازین اسلامی در میادین ورزشی حاضر شوند و برای کشور افتخار کسب کنند.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در ادامه برنامه "برای فردا" در رادیو جوان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برنامه شما برای توسعه ورزش همگانی چیست، گفت: در حوزه سلامت مهمترین نکته پیشگیری است چرا که پیشگیری باید مقدم بر درمان باشد و هزینه پیگیری کم و فوائد آن زیاد است.
وی افزود: هزینه درمان زیاد و فوائد آن در مقایسه با پیشگیری بسیار کمتر است. بهترین پیشگری در حوزه سلامت، ورزش است چرا که بیماریهایی که جامعه را تهدید میکند، مربوط به تهدید جسم است.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرد: برای اینکه نوع و دامنه رسیدگی به جسم را خلاصه کنیم، میتوانیم بر 3 کلمه تکیه کنیم. نکته اول خوردن غذای مناسب به اندازه و قدر کفایت است تا رفع کمبودها صورت بگیرد.
ولایتی نکته دوم و سوم را در مورد کسب سلامتی، "استراحت و تحرک" عنوان کرد و افزود: این 3 رکن میتواند از بسیاری از بیماریها جلوگیری کند لذا ورزش نقش اساسی در پیشگیری از بیمارها دارد؛ با کمک وزارت ورزش باید وسایل و ابزار ورزشهای همگانی در پارکها و مکانهای عمومی فراهم شود.
وی در پاسخ به این سوال که برنامه شما برای توسعه ورزش قهرمانی و ارتقاء جایگاه ورزش و تثبیت اقتدار ملی در عرصههای بینالمللی چیست؟ اظهار داشت: در صحنههای بینالمللی یکی از ارزانترین امکانات و طرق دستیابی به شهرت بینالمللی و کسب افتخار بینالمللی به دور از سیاستبازیهای رایج؛ روی آوردن به ورزش و تقویت و گسترش ورزش قهرمانی است و این امر باید در حوزههایی که اقبال بیشتری از سوی جوانان وجود دارد؛ بیشتر تقویت شود.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: در المپیک اخیر در رشته کشتی فرنگی و وزنهبرداری، مدالآور بودیم و قهرمانان ما به خوبی خود را نشان دادند و برای اولینبار رتبهای در المپیک به دست آوردیم که در تاریخ ورزش ایران بیسابقه بود. زمانی که کار ورزش را به اهلش بسپاریم و فردی که در قسمت ورزش اهلیت دارد کار مدیریتی را به دست بگیرد و کار را به دست کاردان بدهیم، میتوان به موفقیت ورزش امیدوار بود اما زمانی که کار به دست افرادی بدهیم که در امور ورزشی متخصص نیستند و هیچ شناختی و آشنایی جدی با امر ورزش ندارند عملا انتصاب سیاسی میشود.
ولایتی خاطرنشان کرد: یعنی فردی که هیچ اطلاعی از امور ورزشی ندارد و سنخیتی با کار ورزش ندارد یک مرتبه در راس باشگاهی مهم منصوب میشود چرا که میخواهند به دلیل سیاسی کاری به او بدهند در حالی که این انتصاب ضربه زدن به وزرش است و باید در راس فدراسیونهای ورزشی و باشگاهها اشخاصی که حضور داشته باشند که خود ورزشی باشند و با امر مهم ورزش سر و کار داشتند.
وی با تاکید بر اینکه افرادی که در عرصه ورزش فعالیت میکنند، باید اهلیت داشته باشند و مورد قبول جامعه ورزشی باشند، اظهار داشت: اگر مسئولیت را به این افراد بدهیم و مدیریت ورزش را سیاسی نکنیم، ورزش حرفهای میشود و حتما مورد استقبال ورزشکاران قرار میگیرد و ورزشکاران مجال بهتری برای بروز استعدادهای خود پیدا میکنند.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه همگانی کردن ورزش موجب کشف استعدادها میشود، افزود: باید استعداد افراد در رشتههایی که ظرفیت دارند، پرورش داده شود و مدیریت را به اهل ورزش بسپاریم. همچنین نباید ورزشی سیاسی شود و مدیریت بسیاری از امور را به مردم بسپاریم چرا که بر اساس اصل 44 قانون اساسی یکی از بخشهایی که در این قانون بر آن تاکیده شده امر ورزش است.
ولایتی در ادامه خاطرنشان کرد: بسیار امید است که روزی کشورمان به جایی برسد که در راس بالاترین مدالها در جهان بایستد و تقویت ورزش قهرمانی یکی از سالمترین راهها برای رسیدن به مقام به دور از سیاستبازی است و میتواند پرچم ایران را بر فراز قلههای افتخار بنشاند.
وی در پاسخ به این سوال که چه برنامهای برای افزایش فضاهای ورزشی دارید، اظهار داشت: دولت باید همانند کارهای زیربنایی مثل ایجاد آب، برق و گاز در مناطق مختلف باید فضاهای ورزشی را در مکانهای مختلف ایجاد کند و بخش قابل توجهی از بودجه را با کمک مجلس به ساخت انواع ورشگاهها اختصاص دهد و باید بخشی از بودجه سلامت را به امر ورزش اختصاص دهد.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: توسعه مکانهای ورزشی لزوما به معنای کارهای پرخرج و تجملاتی نیست بلکه میتوان با شرایط بومی هر منطقه مکانهای ورزشی را توسعه داد لذا این کار هزینه زیادی ندارد و تنها به توجه نیاز دارد.
ولایتی در پاسخ به این سوال که برای ایجاد امید و نشاط در جامعه چه برنامهای دارید، گفت: ایجاد امید و نشاط در جامعه نیاز به عوامل مختلفی دارد که اولین آن این است که جامعه مشکل معیشت نداشته باشد زیرا نمیتوان در جامعهای که مشکل معیشت وجود دارد به ورزش پرداخت.
وی ادامه داد: پیش از ورزش، اول باید زندگی مردم تامین شود. این مسئله ارتباط نزدیکی با ورزش کردن دارد و این به صورت یک زنجیره به هم متصل است. در کنار رفع مشکلات معیشتی حتما باید اقدامی در خصوص تربیت جسم و به تبع آن تربیت روح صورت گیرد که این کار با ترویج ورزش انجام میشود.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه ورزش باید برای همه سنین و هر 2 جنس باشد به عدالت ورزشی اشاره کرد و اظهار داشت: عدالت ورزشی میگوید که امکانات باید برای همه آحاد و جامعه در سراسر ایران فراهم شود. اگر این اتفاق افتاد و از طریق رسانهها مردم تشویق شوند، نشاط و امید به جامعه تزریق خواهد شد.
ولایتی در پاسخ به این سوال که آیا حاضر هستید در حوزه وزارت ورزش از افرادی استفاده کنید که با شما اختلاف سلیقه دارند، گفت: این سوال کاربرد وسیعتری دارد. هر کسی که رئیسجمهور میشود حتما باید سعهصدر داشته باشد و سلایق مختلف را بپذیرد و این را آموخته باشد که با سلایق گوناگون همکاری کند.
وی به سابقه حضورش در وزارت امورخارجه و همکاری با سلایق مختلف سیاسی که در چارچوب نظام هستند اشاره کرد و افزود: زمانی که فردی رئیسجمهور میشود عملا مدیریت اجرایی کشور را به دست میگیرد. این فرد باید جاذبهاش طوری باشد که از متخصصین برای پیشبرد اهداف، برنامهها و قوانین استفاده کند.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری یکی از حوزههای استفاده از سلایق گوناگون را حوزه ورزش دانست و تصریح کرد: ما باید از کسانی استفاده کنیم که کارآمد، باتجربه و اخلاقمدار باشند ولو اینکه با رئیس دولت اختلاف سلیقه داشته باشند.
"من برای این کار 5 شاخص دارم اولین شاخص این است که افراد متدین و خداترس باشند تا بدانند در قبال بیتالمال مسئولند و باید پاسخگو باشند، دومین موضوع با تجربه بودن است که ممکن است این تجربه در سنین جوانی حاصل شده باشد به عنوان مثال در کشور ما جوانان به سرعت در حوزه فضای مجازی پیشرفتهاند و تجربه کسب کردند".
ولایتی تخصص، اعتدال و مشورتپذیری را از دیگر شاخصههای خود خواند و در پاسخ به این سوال که با توجه به ناهماهنگی ارگانها در امر ورزش برای حل اختلافات مدیران بر سر اولویتها چه باید کرد، گفت: تقسیمبندی کارها در مدیریت و در حکومت برای این است که مجموعه وظایف به عناصر کوچکتر تفکیک شده تا در عمل بتوان از عهده آن برآمد ولی این به معنای ناهماهنگی نیست.
وی افزود: برای جلوگیری از ناهماهنگی شورای عالی ورزش در کشور تصویب شده است. اما جلسات آن تشکیل نمیشود و وزارت آموزشوپرورش و علوم و تربیتبدنی هر کدام یک برنامهای برای خودشان دارند. باید این برنامهها در شورا که ریاست آن با رئیسجمهور است هماهنگ شود.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به این سوال که مقام معظم رهبری در ابلاغ سیاستهای کلی آموزشوپرورش خطاب به رؤسای 3 قوه تاکید جدی بر تربیت بدنی داشتهاند و در برنامه توسعه نیز به ورزش در مدارس و دانشگاهها تاکید شده است، برنامه شما برای توسعه ورزش در دانشگاه و آموزشوپرورش چیست، گفت: همگانی کردن ورزش و اینکه هر کسی در هر سن و جنسی بخشی از وقتش را برای ورزشکردن اختصاص دهد مهم است. باید برای این امر محلهایی در دسترس تدارک دیده شود .
ولایتی با بیان اینکه اگر میخواهیم ورزش همگانی شود باید امکانات در سراسر کشور توزیع شود، اظهار داشت: این بدان معنی است که یک فرد مسافت طولانی را برای رسیدن به ورزشگاه طی نکند و متناسب با شرایط هر محیطی امکانات در دسترس باشد.
وی با اشاره به فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر لازم بودن ورزش برای همه و واجب بودن آن برای افراد با سنین بالاتر، تصریح کرد: در قضیه سلامت بهترین راه برای پیشگیری از امراض غیرعفونی همچون چربی و قند خون پیشگیری است. راه این پیشگیری نیز ورزش است که باید توسط دستگاههای فرهنگی ترویج شود که اگر این اتفاق بیفتد جامعهای سالم خواهیم داشت.
به گفته کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری بخش دیگر از ورزش به جانبازان و معلولین مربوط است که این افراد بیش از دیگران محتاج امکانات ورزشی هستند. افتخارات کشور ما در پاراالمپیک کمتر از المپیک نیست پس علاوه بر المپیک باید به پاراالمپیک نیز توجه کرد زیرا ما با این ورزش میتوانیم در صحنه جهانی بدرخشیم، نامآورانی را معرفی کنیم و در نهایت نام ایران را بر سکوهای ورزشی جهان داشته باشیم و عملا با هزینه کم هم سلامت و هم افتخار کسب کنیم.
ولایتی با اشاره به سابقه حضورش در عرصه سیاست خارجی و مسابقهای بودن این عرصه، تصریح کرد: یکی از بخشهایی که ایران استعداد را دارد که پرچمش بر فراز قلههای پیروزی به احتزار درآید، صحنه ورزشی است. کار ورزشکاران ما در این صحنه فیحدذاته افتخارآفرین است.
وی با بیان اینکه درخشیدن در صحنه ورزش به پیشبرد اهداف بینالمللی کمک خواهد کرد، تصریح کرد: زمانی که کشوری مدالآوری میکند کسانی که ناظر بیطرف به استعداد ملت پی میبرند و توانمندی نظام جمهوری اسلامی را در تقویت این حوزه، درک میکنند.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری اظهار داشت: اگر حکومتی نتواند استعدادها را پیدا و آنان را پرورش دهد این استعدادها شکوفا نمیشود.
به گفته ولایتی مردم ایران سابقه مدالآوری دارند و دنیا این را میداند که استعداد قهرمانی ایرانیها بیش از سایرین است بنابراین اگر ما در مسابقات جهانی مدال کسب نکنیم تقصیر آن را به گردن دولت و یا سایر مسئولین و ارگانهایی که حکومت را تشکیل میدهند، میاندازند.
وی ادامه داد: اگر این ارگانها به وظایف خود در پرورش استعدادها برای قهرمانپروری عمل کنند مدال میآوریم وگرنه معلوم است که این حکومت در برآورده کردن اهدافش موفق نبوده است.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوریکسب مدال در صحنه ورزشی و المپیک را ویترینی از نظام دانست که نشان میدهد نظام همچنان پابرجاست و تلاش ورزشکاران و ملیپوشان نمادی از قدرت نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران به حسب میآید.
ولایتی افزود: میدان ورزش، میدان امتیازآوردن و مدال آوردن و احیانا مدال نیاوردن است و نباید ما را ناامید کند؛ اگر احیانا شکست خوردم، آن را مقدمه پیروزی خود قرار دهیم.
وی با اشاره به شخصیت مرحوم تختی به عنوان یک پهلوان ایرانی تصریح کرد: مرحوم تختی کمتر از قهرمانان دیگر شاید مدال کسب کرده باشد اما همه میدانند محبوبیتی که او دارد شاید هر ورزشکاری نداشته باشد. یادم هست که ایشان در یک مسابقاتی مدالی کسب نکرده بود اما مردم چنان به استقبال وی رفته بودند که گویی وی تمام مدالها را کسب کرده بود.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در بخش دیگری از سخنانش به ورزشهای مورد علاقه خود پرداخت و گفت: بنده از دوران دانشآموزی به کوهنوردی میرفتم و هماکنون آن را ادامه میدهم. شنا دیگر ورزش مورد علاقه بنده است و دویدن از دیگر ورزشهایی است که به آن علاقه دارم. اگر به صورت آرام دو ساعت شنا کنم و یا دو ساعت بدوم مشکلی برایم پیش نمیآید.
ولایتی با بیان اینکه مدیریت ورزش باید از تکرار و موازی کاری در این حوزه پرهیز کند، گفت: اگر قوانینی هست که مناسب نیستند، به این دلیل است که تصویب این قوانین به رژیم قبل برمیگردد؛ باید در این قوانین بازنگری شود و متناسب با شرایط امروز ورزش قوانین مناسبتری را وضع کنیم.
وی خاطر نشان کرد: متاسفانه ما در مورد ترویج ورزشهای بومی، تلاش زیادی نکردهایم و میبینیم ورزشهایی که جذابیت ندارند و از کشورهای دیگر وارد شدهاند مورد استقبال قرار نمیگیرد اما در المپیک به عنوان ورزش اصلی شناخته میشود و مدالها را در این ورزشها درو میکنند.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: کاری که در مورد وررزش باستانی باید انجام شود این است که آن را باید به ورژن جدید و روز تبدیل کنیم تا مورد استقبال قرار گیرد. باید بتوانیم سنتهای پهلوانی خودمان را که با اخلاق عجین شده است را ارتقاء دهیم تا مولد اخلاق در ورزش در دنیا باشیم.