ردصلاحیت هنر‌پیشگان براساس مستندات بود

رئیس هیات نظارت بر انتخابات شوراهای شهر و روستای استان تهران با بیان اینكه ۵ میلیون نفر در استان تهران واجد شرایط رای‌دهی درانتخابات هستند، گفت: ۵۸۰۰ صندوق رای برای انتخابات شوراها در تهران تعبیه می‌شود.

به گزارش نما، حسین طلا، در مصاحبه‌ای تفصیلی به بررسی پرونده انتخابات شوراهای شهر و روستا پرداخت که در ذیل آن را می‌خوانیم.

با توجه به آغاز زمان تبلیغات نامزدهای انتخابات شوراها از ۱۶ خرداد، تبلیغات تا چه زمانی ادامه می‌یابد؟

طبق قانون نامزدها تا ۲۴ ساعت قبل انتخابات یعنی ۸ صبح ۲۳ خرداد می‌توانند به تبلیغات بپردازند و روز ۲۳ خرداد منع تبلیغات نامزدها است.

هر نامزد انتخابات شوراها حق داشتن ستاد در یک منطقه شهرداری را دارد

شرایط مقرر در قانون برای تبلیغات نامزدهای انتخابات شوراها چگونه است؟

بر اساس قانون در شهر تهران هر نامزدی می تواند در یک منطقه شهرداری ستاد داشته باشد اما باید ایجاد ستاد انتخاباتی نامزدها، از سوی رئیس ستاد نامزدها به اطلاع فرمانداری مربوط برسد چرا که برخی از افراد ممکن است ستادی بزنند اما به جای حمایت و فعالیت تبلیغاتی، به تخریب رقیب و دیگر نامزدها بپردازند و البته نامزدها باید با شروع زمان تبلیغات رئیس ستاد و نماینده خود را فرمانداری‌ها و بخشداری‌های مربوط اعلام کنند.

ممنوعیت‌هایی که بر اساس قانون برای تبلیغات نامزدهای شوراها در نظر گرفته شده است، به چه ترتیب است؟

نامزدها در حین فعالیت‌های تبلیغاتی خود یکسری ممنوعیت‌ها دارند، به عنوان مثال : دیوار‌‌‌نویسی، راه اندازی کارناوال‌های تبلیغاتی، استفاده از بلندگو‌های سیار خارج از محل سخنرانی یا ستادهای تبلیغاتی، هرگونه تبلیغ علیه نامزدها و هتک حرمت، پاره کردن اقلام تبلیغاتی دیگر نامزد‌ها، استفاده از صدا و سیما و نیز خطابه جمعه و هر وسیله دیگری که جنبه رسمی و دولتی داشته باشد، استفاده از وسایل و امکانات وزارتخانه‌ها، ادارات، شرکت ها، وابسته به دولت و خصوصاً شهرداری‌ها و شرکت‌ها و سازمان‌های وابسته به شهرداری‌ها و مؤسساتی که از بودجه عمومی استفاده می کنند، همچنین ممنوعیت فعالیت کارمندان دولتی در ساعات اداری مگر اینکه مرخصی بگیرند و در ایام مرخصی فعالیت انتخاباتی داشته باشند.

شخصیت‌های حقوقی حق حمایت از نامزدهای شوراها را ندارند

همچنین اعلام نظر شخصیت‌ها در تائید نامزدها باید بدون ذکر عنوان باشد یعنی اگر وزیری بخواهد از نامزد خاصی حمایت کند باید فقط اسم حقیقی‌اش و بدون عنوان وزارت در تبلیغات ذکر شود و علاوه بر اینکه فعالیت تبلیغاتی مجریان و ناظران انتخابات ممنوع است، الصاق هرگونه آثار تبلیغاتی نامزدها بر روی علایم رانندگی، تابلوهای بیمارستان ها، مدارس و ... ممنوع بوده و نامزدها فقط در اماکن مجاز می‌توانند اقلام تبلیغاتی خود را نصب کنند، به طوری که طبق قانون مأموران انتظامی موظف هستند با تخلفات برخورد کرده و آن را به مراجع ذی‌ربط گزارش دهند. علاوه بر این اگر درجات تحصیلی و عنوان‌های شغلی نامزدها در برگه‌های تبلیغاتی آنان درج شده باشد باید این درجات و عنوان‌ها مستند و آماده باشد تا اگر هیأت اجرایی درخواست نمود قابل ارائه باشد، در اختیار آنان قرار گیرد و همچنین اگر هر مجموعه و گروه سیاسی بخواهد از نامزدی حمایت کند باید حمایت آن گروه یا جریان به صورت مکتوب در اختیار نامزدها باشد تا در صورت درخواست هیأت اجرایی در اختیار آنان قرار گیرد و گر‌نه اجازه درج آن را در تبلیغات ندارند. لازم به ذکر است که استفاده از اماکن عمومی و دولتی ممنوع است مگر به ۲ شرط اول اینکه اماکن دولتی وجه آن را دریافت کنند و دوم اینکه شرایط برای همه یکسان باشد مثلاً اگر نامزدی بخواهد استاد‌یوم ۱۲ هزار نفری آزادی را برای انتخابات بگیرد، ضمن دریافت پول، همه نامزدها می‌توانند چنین کاری کنند.

اقلام تبلیغاتی نامزدهای شوراها در ابعاد بیش از۷۰ ×۱۰۰ ممنوع است

نکته مهم در تبلیغات نامزدهای انتخابات شوراها این است که اقلام تبلیغاتی نامزدها و طرفداران آنان اعم از پارچه ای، مقوایی، فلزی، کاغذی و... فقط در ابعاد ۷۰× ۱۰۰ سانتی متر مجاز و بیش‌تر از آن ممنوع است. همچنین شرکت پست می تواند در چارچوب قرارداد کارهای توزیع اقلام تبلیغاتی را انجام دهد. علاوه بر این مطبوعات و نشریات حق ندارند علیه کسی اظهارنظر کنند و اگر علیه نامزدی مطلبی زده شد، آن شخص می‌تواند در زمان قانونی تبلیغات، جوابیه‌ای صادر کند و مطبوعات ونشریات مربوطه باید نسبت به درج آن اقدام نمایند. همچنین الحاق هرگونه عکس و آثار تبلیغاتی نامزدها در محل شعبه ثبت نام و اطراف آن که اصطلاحاً اطراف عرفی نامیده می‌شود، ممنوع است و تمام اعضای شعبه موظف هستند قبل از اخذ رأی آثار تبلیغاتی را از این محدوده امحاء کنند اگر چه برای امحاء آثار غیر مجاز کمیته‌هایی به نام کمیته‌های امحاء تشکیل می شود که نمایندگان فرمانداری، نیروی انتظامی، و هیات نظارت در آن حضور دارند که مستند‌سازی می کنند و آثار مربوطه را امحاء می کنند.

آیا تعدد نامزدهای انتخابات شوراها کار نظارت را عملکرد و تبلیغات آنان را دشوار نمی‌کند؟

از آنجایی که هم شبکه هیات نظارت فعالیت دارد و هم فرمانداری نظارت می‌کنند، امر نظارت آسان‌تر می‌شود اما در تهران شرایط نظارت سخت‌تر است.

نقدها‌یی که به نحوه نظارت شوراها به علت تعدد نامزدها وارد می‌شود، را قبول دارید یا خیر؟

واقعیت این است که ما از مجموعه امکانات حاکمیتی مانند وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی ، قوه قضائیه و ثبت احوال و ... بهره می‌گیریم، اگرچه کار با مشکل مواجه است اما تا حدودی توانسته‌ایم بر دشواری‌ها غلبه کنیم.

رد صلاحیت هنر‌پیشگان و ورزشکاران بر مبنای مستندات بود

علت رد صلاحیت عده ای از هنرپیشگان، ورزشکاران و برخی از افراد سیاسی چه بوده است؟

ما در قانون چیزی به نام اینکه اگر کسی هنرپیشه، ورزشکار و یا سیاسی باشد، بررسی صلاحیت‌اش فرقی کند نداریم همچنین ما در جایی از قانون نداریم که اگر کسی ورزشکار بود یا سیاسی، نباید رسیدگی شود بلکه قانون می‌گوید همه را باید بررسی کنید و فرقی میان افراد وجود ندارد. بنابراین تمامی اسامی به مراکز مربوط ارسال شده و مراجع ۴ گانه یعنی نیروی انتظامی، قوه قضائیه، ثبت احوال، وزارت اطلاعات و برخی موارد بررسی محلی، بررسی‌های لازم را انجام دادند و نظرات خود درباره افراد را بین کردند و آنچه ملاک کار قرار می گیرد شرایط و مستندات است و نه حرفه و فعالیت سیاسی،‌ورزشی یا هنری افراد.

۵ میلیون نفر در استان تهران واجد شرایط رای‌دهی هستند

تعداد واجدین شرایط رأی دهی در استان تهران چقدر برآورد شده است؟

در استان تهران قریب به ۵ میلیون نفر است.

اعلام شده که در ۱۴ حوزه انتخابیه، انتخابات به صورت الکترونیک باشد آیا در تهران نیز انتخابات الکترونیک برگزار می‌شود؟

تا کنون چیزی به این شکل طرح و توافق نشده است .

نتایج رسمی انتخابات چه زمانی اعلام خواهد شد؟

باید شمارش آرا تمام شود که به میزان رأی دهنده بستگی دارد و قانوناً باید شمارش انجام شود و پس از آن در زمان قانونی اعلام خواهد شد.

اگر تخلفی از سوی یک نامزد در جریان انتخابات صورت گیرد، قابل پیگیری است و آیا در نتیجه انتخابات تاثیر می‌گذارد؟

اگر تخلف نتیجه انتخابات را متأثر از خود کند، با هماهنگی هیأت‌های نظارت اجرایی و هیأت مرکزی نظارت، این تخلفات بررسی می‌شود و در صورتی که تخلف اثبات شود و مؤثر در آرا باشد، آرای نامزد متخلف محاسبه نخواهد شد.

بررسی شکایات نامزدها بعد از انتخابات در هیات‌های اجرایی بررسی می‌شود

آیا رسیدگی به اعتراض نامزدها بعد از انتخابات ممکن است؟

بله. شکایات نامزدها بعد از انتخابات به فرمانداری‌ها ، بخش‌داری‌ها و هیات‌های اجرایی ارجاع داده می‌شود و در آنجا بررسی خواهد شد اما ابطال آرای یک نامزد انتخابات شوراها باید به هیات مرکزی برود و در آنجا تصمیم‌گیری شود.

ارزیابی شما درباره برگزاری همزمان انتخابات شوراها و انتخابات ریاست جمهوری چیست؟

اگر مجریان، ناظران، نامزدها و مردم کمک کنند، این تجربه جدید می‌تواند بسیار مفید و موثر باشد اما اگر هر کدام دچار مشکل شوند، تبعات آن قابل محاسبه نیست و بر این اساس همه باید با یکدیگر همکاری کنند.

آیا هماهنگی میان شورای نگهبان و هیات نظارت شوراها برای نظارت در شعب اخذ رای صورت گرفته است؟

جلسات متعددی میان فرمانداری‌ها و هیات نظارت شوراها برگزار شده‌است که تا بتوانیم با همدلی در چارچوب قانون انتخاباتی باشکوه برگزار کنیم.

مردم تهران با توجه به تعدد نامزدهای شوراها چگونه می‌توانند در برگزاری این انتخابات با مجریان همکاری کنند؟

در انتخابات برخی مردم عزیزمان در آخرین ساعات به شعب اخذ رای مراجعه می کنند که باعث ازدحام شعبه در آخر وقت می‌شود و با توجه به اینکه ۲ انتخابات به صورت همزمان برگزار می‌شود، خواهشمند‌یم که از ابتدای صبح برای رای دادن به شعب مراجعه کنند. همچنین با توجه به اینکه در تهران ۱۷۸۵ نفر نامزد تائید شدند ضرورت دارد که مردم قبل از حضور در شعب ، نامزد مورد نظر خود را انتخاب کرده باشند، چرا که تعداد تعرفه بالاست. مردم برای همکاری با مجریان انتخابات این موارد را رعایت کنند. همچنین نکته سومی که مردم بهتر است رعایت کنند اینکه اسامی را روی تعرفه‌ها با خط خوش بنویسید و اگر برخی اسامی نامزدها دارای مشابهت اسمی بود برای اینکه اشتباهی در شمارش ایجاد نشود اسم یا کد نامزد را جلوی آن یادداشت کنند که میتواند شمارش آن را سهل کند. همچنین از آوردن شناسنامه کسی که در شعبه حضور ندارد و اصرار برای رای دادن به جای دیگری پرهیز کنند که خلاف قانون است. علاوه بر این مردم دقت کنند اگر نامزدی در ایام تبلیغات قانون را رعایت نکرد بدانند فرد شایسته‌ای برای شورای شهر نیست که بتواند قانون‌گذاری کند.

مردم تخلفات نامزدهای شوراها را به ستادهای مربوط اطلاع دهند

آیا مردم می‌توانند در صورت مشاهده تخلف از سوی نامزدها آن را به مسئولان مربوط ارائه دهند؟

بله. در روزهای آینده ستاد‌ها را به مردم اعلام خواهیم کرد و آمادگی دریافت نظرات و انتقادات آنها هستیم. اما بهترین گزینش‌گر مردم هستند. مردم وقتی ببینند نامزدی که عکسش را روی کیوسک برق یا تلفن یا روی تابلوهای راهنمایی رانندگی نصب کرده، می‌دانند که خلاف قانون انجام می‌دهد و بر این اساس مردم به کسی را که قانون را زیر پا می گذارد ، سر سازگاری ندارند. در روز اخذ رای هم مردم باید دقت کنند که با افرادی که در داخل یا خارج از شعبه تبلیغات می‌کنند تا نگاه خود را به دیگران تزریق کند، اعتماد نکنند و مردم بدانند اینها اقدامی سازمان‌دهی شده برای تبلیغات است.

استقرار ۵۸۰۰ صندوق رای برای انتخابات شوراها در تهران

تعداد صندوق‌های تعبیه شده در تهران چقدر برآورد شده است؟

تعداد صندوق‌های اخذ رای در تهران حدودا ۵۸۰۰ صندوق برآورد شده است اما تا زمانی که هیات‌های اجرایی لیست صندوق‌ها را قطعی نبندد، نمی‌توان به طور دقیق بیان کرد. با این حال در همه شعب اخذ رای ریاست جمهوری صندوق‌های اخذ رای شوراها هم وجود دارد و ضمن اینکه یک انتخابات سراسری داریم، در حوزه دماوند و فیروز کوه استان تهران، انتخابات میان دوره ای مجلس شورای اسلامی دوره نهم هم برگزار خواهد شد .

۱۳۹۲/۳/۱۸

اخبار مرتبط