چرا هاشمی در فیلم روحانی نبود؟

فیلم حسن روحانی در زمره تاثیرگذارترین فیلم‌های تبلیغاتی این دوره به شمار می‌رود كه البته در حاشیه آن حرف و حدیث‌های زیادی هم شكل گرفت. درباره كم و كیف این فیلم با كارگردان آن به گفت‌وگو نشستیم.

ساختن فيلم براي يك كانديداي رياست‌جمهوري دشوارتر از يك مستند عادي است يا آسان‌تر؟
اولي سخت‌تر است. يكي از مشكلات اين است كه حساسيت‌هاي سياسي و التهاب‌هاي خاص اين ايام باعث مي‌شود دست كارگردان در خيلي از كارهايي كه در شرايط عادي مي‌تواند انجام دهد بسته باشد. نظراتي از سوي افراد مختلف هم مطرح مي‌شود كه لزوما با قواعد زيبايي‌شناسي و هنري و سينمايي تطابقي ندارد و ملاحظات متناقض سياسي و اخباري كه لحظه‌يي عوض مي‌شود باعث مي‌شود فيلم انتخاباتي يك كانديدا با فيلم شخصي يك كارگردان تفاوت داشته باشد. برخي نكات را اصرار دارند كه در فيلم باشد كه از لحاظ هنري آسيب مي‌زند. اگر يك كارگردان در يك مستند متعارف مي‌تواند پاي همه سكانس‌ها بايستد و بگويد اين نظر من است در مستند انتخاباتي اين‌گونه نيست.

در يك مستند انتخاباتي شما بايد مردم را قانع كنيد كه به يك كانديدا راي بدهند، تكيه‌گاه شما در فيلم اول و دوم براي برآورده كردن اين انتظار و قانع كردن مردم چه بود؟
من قبل از اينكه روي دو فيلم آقاي روحاني كار كنم قرار بود مستند انتخاباتي آقاي هاشمي را بسازم. از آنجايي كه آقاي هاشمي و آقاي روحاني از بسياري جهات به هم نزديكند تجربه من قابل انتقال به اين فيلم بود. از طرف ديگر از آقاي هاشمي انواع آرشيو متنوع و بزرگي از حضور ايشان در وقايع اخير تاريخ معاصر وجود داشت و خود ايشان هم تجربيات زيادي در عرصه‌هاي متنوع سياسي - امنيتي سياست خارجي و... داشتند اما آقاي روحاني مانند ديگر كانديداها در يكي دو حوزه مشخص مشاركت مستقيم داشته و شناخته شده بودند. يكي از مهم‌ترين پيام‌هايي كه ما تلاش مي‌كرديم منتقل كنيم اين بود كه حسن روحاني در حوزه‌هايي خارج از حوزه‌هاي تخصصي خودش هم حرف‌هايي براي گفتن دارد. اثبات اين نكته كه آقاي روحاني مهارت‌هاي زيادي در حوزه سياست خارجي دارد خيلي سخت نيست. تلاش ما در اين فيلم اين بود كه از اين توانايي‌ها پلي به سمت مهارت‌هاي كمتر شناخته شده و توانايي‌هاي بالقوه ايشان بزنيم.

فيلم اول آقاي روحاني قبل از پخش از صدا و سيما روي صفحه يوتيوپ قرار گرفت و همين كار از طرف برخي سايت‌ها مورد اعتراض قرار گرفت، دليل شما چه بود كه اين فيلم را روي يوتيوپ گذاشتيد؟
مهم‌ترين دليل اين كار اين بود كه ايرانيان خارج از كشور زودتر اين فيلم را ببينند و اظهارنظر آنها در رابطه با اين فيلم تبليغ خوبي باشد براي كساني كه اين افراد را مرجع مي‌دانند و توصيه آنها مي‌تواند روي ديگران اثر بگذارد.

ظاهرا شما در فيسبوك‌تان مطلبي نوشته بوديد مبني بر اينكه آيت‌الله هاشمي در فيلم دوم حضور دارد و شما عازم فيلمبرداري از او هستيد اما در فيلم دوم چنين نبود، آيا مشكل خاصي پيش آمده بود؟
براي من تجربه جالبي بود كه هر حرفي در فيسبوك در اين موقعيت موضع‌گيري رسمي به حساب مي‌آيد. گرچه سخن من كاملا درست بود اما بناي ما اين بود كه درباره اين مسائل ستاد آقاي روحاني خبررساني كند بنابراين شايد من نبايد آن خبر را منتشر مي‌كردم اما اصل حرف كاملا درست بود و قرار بود چنين تصويري ضبط بشود و در فيلم هم پخش شود اگر تا به اين لحظه اين تصاوير پخش نشده به اين دليل بود كه ماجراي اعلام ائتلاف به تاخير افتاده و آقاي هاشمي در آخرين پيغام‌شان به ما گفتند به احترام عدم اعلام رسمي نتيجه ائتلاف از اين فيلم با تاخير استفاده شود در عين حال ما براي اينكه جايگزيني داشته باشيم موضع حمايتي آقاي هاشمي را به توصيه شخص ايشان به گونه ديگري در فيلم جايگزين كرديم به اين صورت كه ايشان قبل از اين توضيحات مفصلي از همكاري‌هاي مشترك و همدلي‌ها و همكاري‌هاي ايشان با آقاي روحاني داده بودند و ما از آن فيلم استفاده كرديم و در مستند هم اين نكته را ذكر كرديم كه اين توضيحات به توصيه شخص آقاي هاشمي در تاريخ ۱۹ خرداد ۱۳۹۲ در فيلم آمده. در واقع آنچه در آن فيلم استفاده نشد مضمونش همين است كه در فيلم گفته شد.

در شرايط فعلي انتظار حضور چهره‌هاي سياسي بيشتري در فيلم با اعلام حمايت قاطع از حسن روحاني وجود داشت آيا عدم اعلام نتيجه ائتلاف تاثيري در اين اتفاق داشت؟
البته در مقايسه با فيلم‌هاي ساير كانديداها هر دو فيلم خيلي پربارتر بود، مثلا آقاي جليلي فقط معاون ستادي ايشان صحبت كرد يا در فيلم آقاي حداد نمايندگاني كه براي مردم چهره‌هاي شاخص نبودند حضور داشتند يا در فيلم آقاي قاليباف كه اصلا چهره شاخصي حضور نداشت.

در ابتداي فيلم اول نوشته بوديد اين يك فيلم تبليغاتي نيست منظورتان چه بود؟
طبيعي بود كه اين فيلم انتخاباتي است شايد براي جلب‌توجه اين كار را كرديم، اميدوارم ابتكار بي‌مزه‌يي نبوده باشد.

اسم فيلم دوم شما بنا به بعضي اخبار عوض شد يعني از «من سرهنگ نيستم» تبديل شد به «امشب شب شماست» دليلش چه بود؟
گويا برخي از دوستان تصورشان اين بود كه اسم من سرهنگ نيستم ممكن است منجر به سوءتفاهم شود البته من خودم اين نظر را نداشتم چون فكر مي‌كردم در هر دو مستند يكي از مسائلي كه به آن پرداخته شده مساله حضور آقاي روحاني در جنگ و همكاري جدي ايشان با نظاميان بوده است. حسن روحاني دوستان خيلي خوب و زيادي در سپاه و ارتش و خصوصا نيروي هوايي ارتش دارند. به عنوان فرمانده پدافند كشور ايشان پس از حضرت امام و آقاي هاشمي نفر سوم فرماندهي جنگ بوده‌اند. معاون جانشين فرمانده جنگ و رييس ستاد جنگ بوده‌اند بنابراين از اين منظر نمي‌توان برداشت كرد كه جمله من سرهنگ نيستم كم‌لطفي به دوستان و همكاران قبلي‌شان داشته است. اما از آنجايي كه برخي منتظرند كه هر جمله‌يي را در منفي‌ترين حالت آن برداشت بكنند براي رفع اين سوءبرداشت اسم را عوض كرديم.

۱۳۹۲/۳/۲۱

اخبار مرتبط