از تبریک جان کری تا نگرانی اسرائیل از رییس جمهور شدن روحانی
گروه سیاسی: کاخ سفید شنبه در بیانیهای به نتایج انتخابات ایران و پیروزی حسن روحانی واکنش نشان داد. ایالات متحده انتخاب حسن روحانی را پیروزی برای مردم ایران دانست و از "شجاعت" آنها قدردانی کرد. در بیانیه کاخ سفید که ساعاتی پس از اعلام نتایج نهایی شمارش آرا در ایران منتشر شد، دولت اوباما ضمن تبریک به مردم ایران گفته است: "ما به رای مردم ایران احترام میگذاریم و به آنها برای حضور در این فرآیند سیاسی تبریک میگوییم، شجاعت آنها باعث شد که صدایشان شنیده شود"
به گزارش افکارنیوز، بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد پیروزی حس روحانی را تبریک گفت و همزمان از وی خواست تا "نقشی سازنده در مناقشات منطقهای و بینالمللی" ایفا کند.
بان کی مون در اطلاعیهای که در روز شنبه در نیویورک انتشار یافت، تصریح کرده است که "مایل به تماس با نهادهای دولتی ایران و روحانی در خصوص مسائل بینالمللی و موضوعات مورد علاقه مردم ایران" است.
همزمان با انتشار بیانیه کاخ سفید، جان کری، وزیر خارجه آمریکا هم در بیانیهای جداگانه به نتایج انتخابات ریاست جمهوری ایران واکنش نشان داد.
در ادامه این بیانیه آقای کری خطاب به حسن روحانی، رئیس جمهوری جدید ایران آورده: "آقای روحانی، رئیس جمهور منتخب، به دفعات در کارزارهای انتخاباتی خود از بسط آزادی برای همه ایرانیان سخن گفت. در ماههای آینده، او این فرصت را خواهد داشت که به عهد خود نسبت به مردم ایران وفا کند."
وزیر خارجه آمریکا هم همچون کاخ سفید در پایان بیانیه خود ابراز امیدواری کرده که ایران با محترم شمردن تعهدات بین المللیاش به رفع "نگرانی های جامعه جهانی" از برنامه هستهای این کشور کمک کند.
آقای کری در این بیانیه گفته است: "ما اعلام نتایج انتخابات توسط وزارت کشور ایران و برنده شدن حسن روحانی در انتخابات یازدهم را پیگیری می کردیم. شجاعت مردم ایران برای بیرون آمدن و رای دادن در شرایطی که بسیار تحت کنترل حکومت بود!! و اجازه آزادی بیان و تجمع بسیار محدود شده بود، از نظر ما ستودنی است."
واکنش کشورهای اروپایی
گیدو وستروله، وزیر امورخارجه آلمان پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری را "خواست مردم برای اصلاحات و یک سیاست خارجی سازنده" ارزیابی کرد.
وستروله ابراز امیدواری کرد که رئیسجمهوری جدید ایران برای حل مسائل بینالمللی و منطقهای با جامعه جهانی همکاری کند.
کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و رئیس گروه ۱+۵ نیز گفت "مصمم" است که با رئیسجمهور جدید ایران همکاری کند تا "هرچه زودتر راهحلی دیپلماتیک" برای مناقشه هستهای فراهم شود.
لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه، ضمن ستایش از نبرد مردم ایران در راه نیل به دموکراسی، آمادگی فرانسه را برای همکاری با رئیس جمهور تازه "به ویژه در مناقشه هستهای و درگیری ایران در بحران سوریه" اعلام کرد. وزیر خارجه فرانسه گفت: "خواستههای جامعه بینالمللی از ایران جدی است و دولت آینده ایران باید به این خواستهها پاسخ دهد."
وزارت خارجه بریتانیا از رئیس جمهور منتخب ایران دعوت کرد که سیاست ایران را در مسیر تازهای قرار دهد تا نگرانی جامعه بینالمللی از بابت برنامه هستهای برطرف شود. بریتانیا ابراز امیدواری کرد که جمهوری اسلامی در آینده در "راستای همکاری با جامعه بینالمللی و بهبود وضعیت حقوق بشر" پیش برود.
در رم ایما بونینو، وزیر خارجه ایتالیا گفت: «به دنبال پیروزی حسن روحانی امیدواریم که روابط دوجانبه و همچنین تعاون ایران با جامعه بینالمللی پیشرفت کند.» خانم بونینو از این که انتخابات ایران در فضایی آرام و مسالمتآمیز پیش رفت، ابراز خرسندی کرد.
ادامه نگرانیهای اسرائیل
در اسرائیل جیلاد ایردان، وزیر دفاع مدنی، پیروزی روحانی را رویدادی منفی برای اسرائيل ارزیابی کرد، زیرا به نظر او احتمال دارد از فشارهای بینالمللی بر ایران کاسته شود.
این وزیر اسرائيل که از همکاران نزدیک بنیامین نتانیاهو به شمار میرود در تلویزیون این کشور گفت این خطر وجود دارد که با پیروزی حسن روحانی از "نگرانی جامعه بینالمللی در قبال برنامه هستهای ایران" کاسته شود.
شائول موفاز، وزیر دفاع پیشین و رئیس حزب کادیما، گفت که ایرانیان با این انتخاب آرزوی خود را به تغییر و تحول اعلام کردند، اما در خصوص اسرائیل تغییر زیادی دیده نخواهد شد.
پیش از پایان انتخابات و اعلام پیروزی حسن روحانی، موشه یعلون، وزیر دفاع اسرائیل از ضرورت شدت بخشیدن به اقدامات تحریمی علیه ایران سخن گفته بود. بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، چهارشنبه گذشته گفته بود که نباید از انتخابات ریاست جمهوری ایران دگرگونی بنیادی انتظار داشت.