خسارت به زائران خانه خدا به بهانه صرفه جویی

عکس خبري -خسارت به زائران خانه  خدا به بهانه صرفه جويي

متاسفانه در حج تمع سال جاری به بهانه صرفه جویی در هزینه های سفر حج پزشك همراه كاروان را از كادر اجرایی كاروانها حذف نموده اند و مانند سفرعمره ، خدمات پزشكی و درمانی از طریق درمانگاه های عربستان و هتل ها ارائه می شود.

به گزارش نما ، تصمیم هایی دراین زمینه برای حذف پزشک همراه کاروان در سفر حج تمتع در حالی گرفته شد که هیچ یک از ارکان کارشناسی مرکز پزشکی حج و بعثه مقام معظم رهبری موافقتی با این موضوع نداشتند.
در عمره مفرده ، پزشک همراه کاروان نداریم و قبلا نیز نداشته ایم و خدمات پزشکی به معتمرین و مسافران سفرعمره ، از طریق مراکز پزشکی در هتل ها ، و درمانگاه های شهرهای مکه و مدینه و... ارائه می شود . اما در سفر حج تمتع ، پزشک همراه کاروان داشته ایم و به دلیل بالا بودن سن و سال حجاج ، پیش بینی هایی در نظر گرفته می شود که نیازهای درمانی مسافران و حجاج تامین شود و در صورتی که مشکلی یا بیماری خاصی برای حجاج حادث شود، پزشک کاروان به آن رسیدگی می کند.
برخی کارشناسان می گویند که به دنبال افزایش نرخ ارز و هزینه های سفر حج تمتع و عمره، که هزینه های سفر را در 5 سال اخیر، تا پنج برابر افزایش داده است، برخی تغییرات در نوع خدمات و سرویس هایی که مسافران دریافت می کنند ایجاد شده است و ظاهرا حذف پزشک کاروان نیز در این راستا صورت می گیرد.
در سالهای اخیر در حج تمتع رفتار دولت عربستان، نسبت به قبل سخت تر شده و حجاج امکان به همراه بردن برخی داروها و مواد درمانی را برای بهبود وضعیت و حال خود ندارند، در نتیجه نیاز به آن دارند که به پزشک همراه کاروان خود اعلام کنند که به چه نوع داروها و رسیدگی هایی نیاز دارند و پزشک کاروان نیز به خاطر ارتباط و احساس مسوولیت بیشتر خود، در تامین دارو و رسیدگی به بیماران و حجاج به مراتب بهتر از پزشک مراکز درمانی کشور عربستان عمل خواهند کرد.
همچنین پزشک همراه کاروان ، امکان تهیه و تامین برخی داروهای آرامبخش مانند متادون و.. را نیز دارد و می تواند بیماران و حجاج نیازمند را تامین کند تا روزهای بهتر وسفرراحتی را برای مسافران ایرانی فراهم آورد.
همین امر نشانه تفاوت عملکرد پزشک ایرانی با پزشک کشور عربستان است. حجاج ارتباط بهتری می توانند با پزشک کاروان و یک ایرانی برقرار کنند تا این که بخواهند به مراکز درمانی عربستان مراجعه کنند و یا به پزشکانی مراجعه کنند که از آنها شناخت کافی ندارند و در نتیجه کیفیت خدمات پزشکی و درمانی متفاوتی را شاهد هستند.
براین اساس ، اگر چه برای کاهش هزینه ها و کاهش فشار بر کاروان و مسافران ، باید صرفه جویی شود اما واقعیت این است که خدمات پزشکی برای ایرانیانی که دور از وطن مدتی را به سر می برند و یا بیمار یا سالخورده هستند ، بسیار بااهمیت است.
نکته دیگر این است که نیروی انتظامی در فرودگاه، مانع عبور حجاج و مسافرانی می شوند که به همراه خود داروی آرامبخش و برخی داروهای دارای مرفین و.. دارند. بر این اساس وقتی از این سو ، سخت گیری اعمال می شود و به مسافر اجازه داده نمی شود که هر دارویی را به همراه ببرد و توصیه می شود که از پزشکان واقع در کاروان و شهرهای عربستان استفاده کنند، و.. در نتیجه باید به همان اندازه در تامین نیازهای حجاج مسوولیت پذیر باشیم .
وقتی دولت عربستان و مسوولان انتظامی فرودگاه های ایران و عربستان، سخت گیری می کنند و اجازه به همراه داشتن برخی داروها را به مسافران نمی دهند ، باید به همان اندازه برنامه مناسبی برای تامین رفاه وراحتی افراد سالخوره ، بیمار و نیازمند دارو را اجرا کنند و اجازه ندهند که خسارت های انسانی در سفر حج برای ایرانیان فراهم شود.
این اقدام با توجه به تبعات فراوانی که برای زائرین حج تمتع دارد باعث افزایش آمار خسارتهای انسانی و مشکلات فراوان اجرایی در انجام حج تمتع خواهد بود . پزشک کاروان به عنوان پرکارترین و در گیر ترین فرد در کاروان از آغاز ثبت نام زائرین و حتی تا بعد از بازگشت ازحج حداقل بمدت شش ماه از نزدیک با زائران و مشکلات آنها ارتباط و شناخت داشته دائما در دسترس زائر بوده موجبات آسودگی روحی و روانی زائرین و...را فراهم آورده و در آن واحد کار تشخیص و درمان .ارائه دارو ، و خدمات پرستاری را در کاروان ارائه میدهد و حتی دریافت و انتقال دارو و یا اعزام بیمار به بیمارستان و....
این کار به زعم مسئولین سابق سازمان حج و نماینده ولی فقیه بعنوان الگویی برای کشورهای اسلامی مطرح بوده است. حال سازمان حج با قصد تشکیل مراکز درمانی ارائه دهنده خدمات درمانی همانند عمره در هتل ها قصد دارد که تجربه حدود پانزده ساله اخیر را نادیده بگیرد .با این بهانه که این امرباعث کاهش تعداد عوامل و افزایش تعداد زائرین است. اما این کار به چه قیمت تحقق خواهد یافت .
مسئله معاینات قبل از اعزام توسط پزشکی دیگر ،‌ حذف جلسات آموزش بهداشت هفته ای برای کاروانها و عدم وجود پزشک همراه کاروان در طول سفر تا محل استقرار و آشنا با زائردر حین اعزام ، و نیز در جریان ایام تشریق که سنگین ترین مرحله از حج و دارای تلفات انسانی میباشد ودلایل بسیار دیگر که با نظر خواهی از پزشکان و دلسوزان ضیوف الرحمان براحتی میتوان غلط بودن این تصمیم و عوارض آن و عدم حصول نتیجه و نهایتا نارضایتی حجاج را پیشبینی نمود.
ضمن اینکه این امر با توجه به نیاز به پزشک و کادر کمکی او به نسبت جمعیت زائرین تفاوت معنادار در میزان اعزام پزشک و خدمه بعمل نخواهد آورد چرا که حداقل به ازای هر 200 نفر یک پزشک لازم است تا مثلا در مجموعه ای با 2000 زائر مسن و دارای مشکلات جسمانی توانایی ارائه خدمات بیست و چهار ساعته داشته باشند.
این مسائل در کنار تامین پزشک کاروان و مراکز درمانی ، می تواند سفری راحت و همراه با آرامش و کاهش تلفات انسانی و خسارت های مالی، رضایت مردم و مسوولان و.... را به همراه داشته باشد و برای یکی از فروع دین که سالیانه میلیون ها ایرانی انجام می دهند، لازم است که متناسب با سخت گیری ها، رشد هزینه ها، رشد نرخ ارز و... تمهیدات لازم در نظر گرفته شود.
از آن جا که این موضوعات، مسائل داخلی کشور خودمان است و با آبرو ، سلامتی ، هزینه های بسیار و... مواجه است ، بهتر است عاقلانه تر با این موضوع رفتار شود.
باید باورداشته باشیم که هموطنان ایرانی ما شان و احترام بسیار دارند و علاوه بر هزینه های مالی، از آبرو و جایگاه و ارزش در بین خانواده و فامیل خود برخوردارند و باید سلامتی و حرمت آنها حفظ شود تا سفری همراه با رضایت را داشته باشند و برای حفظ حرمت ایرانیان، باید منافع و خواسته های حجاج ایرانی در نظر گرفته شود.
گزارش :سعید صفایی

۱۳۹۲/۴/۲۹

اخبار مرتبط