به گزارش نما به نقل از مرکز خبر حوزه این مرجع تقلید در ادامه درس تفسیر خود با گرامی داشت شبهای قدر، اظهار کرد: یکی از مسائلی که در شبهای احیا مورد توجه است، شرایط استجابت دعاست.
وی یکی از شرایط استجابت دعا را احیای امر به معروف و نهی از منکر در جامعه دانست و گفت: نباید از کنار صحنههای منکرات بی تفاوت عبور کرد، این کار موجب مستجاب نشدن دعا میشود.
این مرجع تقلید با انتقاد از برخی افراد که میگویند امر به معروف و نهی از منکر خشونت است، افزود: متأسفانه در سالهای اخیر امر به معروف و نهی از منکر مورد بی مهری برخی از مسئولان واقع شده است تا جایی که نسبت به کار گشت ارشاد هم ایراد می گیرند و آن را قبول ندارند؛ در حالی که گشت ارشاد تنها تذکر و راهنمایی میکند.
آیتالله مکارم شیرازی یادآور شد: کار به جایی رسیده است که به این تازگی کسی رفته نهی از منکر کرده و اوباش او را کتک زدهاند. چرا؟ چون کار از بالا خراب شده است، وقتی کار از بالا خراب شود و مسئولان به امر به معروف و نهی از منکر دهن کجی کنند، نتیجه این میشود.
وی تأکید کرد: سعی کنیم این فریضه الهی، احیا شود و کار به جایی نرسد که آمران به معروف و ناهیان از منکر مورد ضرب و شتم قرار گیرند.
وی با اشاره به آیه 41 سوره حج گفت: در این آیه خداوند میگوید: «الَّذِینَ إِنْ مَکَّنَّاهُمْ فِی الأرْضِ أَقَامُوا الصَّلاةَ وَآتَوُا الزَّکَاةَ وَأَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَنَهَوْا عَنِ الْمُنْکَرِ وَلِلَّهِ عَاقِبَةُ الأمُورِ»؛ وقتی حکومت به دست شما رسید، نماز به پادارید و زکات دهید و امر به معروف و نهی از منکر کنید. یعنی شکرانه نظام جمهوری اسلامی اقامه صلاة و ایتای زکات و امر به معروف و نهی از منکر است. اگر در حکومت اسلامی امر و نهی نشود و آمران به معروف و ناهیان از منکر را کتک بزنند، در زمان طاغوت باید امر به معروف و نهی از منکر کرد؟.
این مرجع تقلید در ادامه در تفسیر آیه 34 سوره احزاب بیان کرد: در این آیه میخوانیم: « وَاذْکُرْنَ مَا یُتْلَی فِی بُیُوتِکُنَّ مِنْ آیَاتِ اللَّهِ وَالْحِکْمَةِ إِنَّ اللَّهَ کَانَ لَطِیفًا خَبِیرًا»؛ ای زنان پیامبر آیات خدا و حکمتهای الهی در خانه شما نازل شده است و بدانید خداوند لطیف و خبیر است.
این مرجع تقلید با بیان اینکه «توقعی که از افراد داریم، نسبت به همه یکسان نیست» افزود: انتظار ما از شخصی تحصیلکرده، در برابر انسانی بیسواد متفاوت است؛ انتظاری که از این دو وجود دارد، یا فرزند عالم با غیر عالم، شخصی که در شهر مذهبی و یا شهری غیر مذهبی زندگی میکند، متفاوت است.
وی ادامه داد: بر اساس این آیه نیز خداوند به همسران پیامبر میگوید که شما در خانه پیامبر هستید و وحی در این خانه است و سنت رسول الله(ص) اول در خانه شماست، از این رو انتظاری که از شما میرود، نسبت به دیگران متفاوت است. شما باید همواره آیات خدا را تکرار کنید و هم حکمت را بیاد آورید.
آیتالله مکارم شیرازی در تفاوت آیات الله و حکمت، گفت: بر اساس برخی تفاسیر، منظور از «آیات الله» خواندن و حکمت، محتوا و مفهوم آیات قرآن است؛ همچنین برخی مفسران آیات الله را آیات قرآن و حکمت را نیز سخنان نبی مکرم اسلام(ص) بیان کردهاند.
وی با اشاره به بخش «إِنَّ اللَّهَ کَانَ لَطِیفًا خَبِیرًا»، خاطرنشان کرد: لطیف از ماده لطف است، یعنی کسی که در کارها خیلی دقیق است؛ خداوند باریکبین است و حساب همه چیز را میداند و همه آنها ثبت و ضبط شده است؛ « فَمَن یَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَیْرًا یَرَهُ وَ مَن یَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ شَرًّا یَرَهُ »؛ درست است که مقدار کار بسیار هم کم است، ولی حساب میشود.
وی افزود: در آیه 16سوره لقمان نیز میخوانیم که لقمان به فرزند خود میگوید: «یَا بُنَیَّ إِنَّهَا إِنْ تَکُ مِثْقَالَ حَبَّةٍ مِنْ خَرْدَلٍ فَتَکُنْ فِی صَخْرَةٍ أَوْ فِی السَّمَاوَاتِ أَوْ فِی الأرْضِ یَأْتِ بِهَا اللَّهُ إِنَّ اللَّهَ لَطِیفٌ خَبِیرٌ» که ای فرزندم اگر به اندازه سنگینی یک دانه خردل در لای یک سنگ در فضای بیکران و درون زمین، کار نیک باشد، خدا آن را میآورد؛ چرا که خدا دقیق و ریزبین است.
این مرجع تقلید با بیان اینکه «بر اساس روایات، باید از گناهان کوچک ترسید» بیان کرد: انسان از گناهان کبیره میترسد، ولی گناه کوچک را کمتر به شمار میآورد و اهمیت نمیدهد، از این رو گرفتار آن میشود.
آیتالله مکارم شیرازی افزود: وقتی گناهان کوچک انجام شود، به هم متراکم و افزایش مییابد و نهی خدا مورد بی توجهی قرار گرفته است،
وی در پایان خاطرنشان کرد: در دو شب باقی مانده قدر نه تنها از گناهان کبیره توبه کنیم، بلکه از گناهان صغیره نیز که هشدار داده شده است، توبه نماییم.