به گزارش نما به نقل از فارس، «یوکیا آمانو» مدیرکل آژانس بینالمللی اتمی گزارش جدید خود درباره برنامه هستهای ایران را در بین اعضای شورای حکام آژانس توزیع کرد که متن کامل آن به شرح زیر است:
A. مقدمه
1. این گزارش مدیرکل به شورای حکام و به موازات آن به شورای امنیت بوده که درباره اجرای توافقنامه پادمانهای انپیتی و مفاد مربوطه قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل در جمهوری اسلامی ایران است.
2.شورای امنیت تایید کرده است که گامهای تعیین شده توسط شورای حکام در قطعنامههایش، برای ایران الزامآور هستند. مفاد مربوطه به قطعنامههای مزبور شورای امنیت طی فصل هفتم منشور سازمان ملل تصویب شده و بر اساس شرایط این قطعنامهها اجباری است.
3. این گزارش تحولات روی داده پس از گزارش قبلی مدیر کل GOV/2013/27 (بیستوهفتم مه 2013) و همچنین موضوعاتی که همچنان باقی مانده را مورد بررسی قرار میدهد. این گزارش بر زمینههایی که ایران به تعهدات الزام آور خود به طور کامل پایبند نبوده تمرکز کرده است، تعهداتی که اجرای کامل آنها برای ایجاد اطمینان بینالمللی درباره ماهیت کاملا صلح میز برنامه هستهای ایران ضروری است.
B. تشریح موضوعات حل نشده
4. در نوامبر 2011، شورای حکام قطعنامه GOV/2011/69 به تصویب درآورد که در میان دیگر موضوعات، تاکید کرده است که ایران و آژانس باید گفتوگوها برای حل تمامی موضوعات اساسی باقی مانده را افزایش دهند. این مذاکرات باید با هدف ارائه توضیحاتی درباره موضوعاتی نظیر دسترسی به تمامی اطلاعات مربوطه، اسناد، سایتها، مواد و افراد در ایران باشد. در این قطعنامه، شورای حکام ایران را فراخوانده است تا به طور جدی و بدون پیش شرط در گفتگوها وارد شده تا اطمینان بینالمللی درباره ماهیت منحصرا صلحآمیز برنامه هستهای ایران حاصل شود. با توجه به این موضوع، از ژانویه تا اوایل سپتامبر 2012، شورای حکام قطعنامه GOV/2012/50 را به تصویب درآورد که در آن در میان دیگر موضوعات، تصمیمگیری شد که همکاری ایران با درخواستهای آژانس که با هدف رفع تمامی موضوعات برجسته، به منظور احیای اعتماد بینالمللی به ماهیت کاملاً صلحآمیز برنامه هستهای ایران ضروری و حیاتی است. شورای حکام همچنین تأکید کرد که ضروری است که ایران هرچه سریعتر رویکرد ساختارمندی برای حل موضوعات برجسته مرتبط با ابعاد نظامی احتمالی برنامه هستهای اش جمعبندی و اجرا کند. که برای گام اول شامل، فراهم آوردن دسترسی آژانس به سایتهای مربوطهای که این سازمان درخواست کرده است، میباشد. از لحاظ این قطعنامهها، در بین ژانویه 2012 و مه 2013، مقامات ایران و آژانس 10 دوره گفتوگوها در وین و تهران از جمله سفر مدیر کل به تهران در ماه مه 2012 داشتهاند. اگر چه، هیچگونه نتایج ملموسی حاصل نشده است.
5. آژانس موفق نشده است همکاری اساسی با ایران در رفع موضوعات اساسی از جمله موضوعات مربوط به ابعاد احتمالی نظامی برنامه هستهای ایران آغاز کند. از زمان گزارش پیشین مدیرکل، گفتوگوهای بیشتری با هدف جمعبندی سند رویکرد ساختارمند برگزار نشده است، البته دور دیگری از گفتوگوها برای 27 سپتامبر 2013 در وین برنامهریزی شده است.
6. به منظور احیای اعتماد بینالمللی به ماهیت کاملاً صلحآمیز برنامه هستهای ایران، ضروری است که رویکرد ساختارمند، آژانس را به انجام راستیآزمایی موثر، قادر سازد، به این مفهوم که آندسته از فعالیتهای راستیآزمایی را انجام دهد که برای حمایت از نتایج معتبر و موثق لازم میداند. بنابراین، ضروری است که سند رویکرد ساختارمند به اندازه کافی برای کاهش هرگونه سوء تفاهمات احتمالی آتی بین آژانس و ایران در اجرای رویکرد ساختارمند شفاف باشد. آژانس به ایران تضمین داده است تا نگرانیهای امنیتی ایران را در نظربگیرد و آژانس برای وارد کردن مدالیتههای سند رویکرد ساختارمندی که این نگرانیها را برطرف میکند تمایل خود را اعلام کرده است.