عامل گرانی برنج چیست؟

برنج برداشت شده امسال از شالیكاران حدود 6000 تومان خریداری شده است اما واسطه‌هایی كه این محصول را از طریق تسهیلات بانكی خریداری كرده‌اند باید نرخ بهره‌ بالایی به بانك‌ها بپردازند كه حتی از نرخ سود سرمایه‌گذاری آن‌ها هم بیشتر است و در واقع نرخ بالای سود بانكی باعث شده تا بیشترین سود برنج از شالیزار تا بازار به حساب بانك‌ها واریز شود.

به گزارش نما ، غلامرضا خانکشی پور - عضو هیات علمی موسسه تحقیقات برنج - در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: بالا بودن نرخ بهره تسهیلات بانکی باعث شده تا خریداران برنج مجبور شوند با در نظر گرفتن این سودهای بالا، محصولی را که از کشاورزان کیلویی 6000 تومان می‌خرند کیلویی 9000 یا حتی 10 هزار تومان بفروشند و در واقع نرخ بالای سود بانکی باعث شده تا بیشترین سود برنج از شالیزار تا بازار به حساب بانک‌ها واریز شود.

وی افزود: واسطه‌هایی که با تسهیلات بانکی اقدام به سرمایه‌گذاری در محصولی مانند برنج می‌کنند تنها با در نظر گرفتن سهم بالای نرخ‌ سود بانک می‌توانند اقساط و نرخ بهره آن را پرداخت کنند و برای خود هم حاشیه‌ سود مطمئنی در نظر بگیرند.

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات برنج تاکید کرد: در حال حاضر بانک با منطقی نادرست نرخ سود بانکی را با نرخ تورم مقایسه و محاسبه می‌کند در صورتی که این قیاس اشتباه است و باید نرخ بهره بانکی را بر اساس نرخ بازده سرمایه‌گذاری تعیین کرد.

خانکشی‌پور با بیان اینکه نرخ سود بانکی در کشور بیشتر از نرخ بازده سرمایه‌گذاری است، گفت: این سیستم محاسبه نرخ بهره بانکی چندین دهه است که در هیچ کشور دنیا وجود ندارد و منسوخ شده است اما همچنان بر سیستم بانکی ایران حاکم است.

وی ادامه داد: اگر نرخ سود تسهیلات بانکی بالاتر از نرخ بازده سرمایه‌گذاری باشد باعث التهاب بازار تولید می‌شود چرا که این بهره‌های بالا به تولید تحمیل شده است و در واقع قیمت 10 هزار تومانی هم برای هر کیلوگرم برنج هاشمی در بازار خرده فروشی منطقی به نظر می‌رسد.

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات برنج اظهارکرد: به غیراز نرخ بالای سود تسهیلات بانکی باید دیگر هزینه‌های متصور برای برنج از شالیزار تا بازار را همچون هزینه‌های حمل‌ونقل، انبارداری و سهم واسطه‌های ضرور و غیر ضرور را نیز در نظر گرفت.

۱۳۹۲/۶/۱۲

اخبار مرتبط