لاستیك‌های بی‌كیفیت چینی همچنان قربانی می‌گیرد

با وجود هشدارهایی كه از اوایل سال جاری درباره واردات گسترده لاستیك‌های بی‌كیفیت چینی داده شده بود، درپی بی توجهی مسئولان وقت به مصوبه تحویل لاستیك با كیفیت داخلی با قیمت مصوب به اتوبوس‌داران، این مساله دوباره حادثه ساز شد.

به گزارش نما فروردین امسال خبرگزاری تسنیم در سلسه گزارش‌هایی از جمله (لاستیک اتوبوس کمیاب شد/خطر لاستیک‌های بی‌کیفیت چینی برای مسافران) ضمن تاکید بر کمبود لاستیک‌های استاندارد در خصوص واردات بی‌رویه لاستیک‌های بی‌کیفیت چینی و خطرات ناشی از آن برای مسافران هشدار داد.

هر چند از سال گذشته با افزایش تورم قرار بود لاستیک‌‌های تولید داخل با قیمت مصوب در اختیار اتوبوس‌داران قرار گیرد، اما وعده‌ای که وزیر سابق صنعت، معدن و تجارت و معاون وزیر راه و شهرسازی بر آن تاکید کردند عملی نشد تا به این ترتیب لاستیک‌های بی‌کیفیت چینی به‌طور گسترده وارد کشور شود.

البته افندی‌زاده، رئیس سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای که عامل سانحه دلخراش تصادف اتوبان قم را ترکیدن لاستیک جلو اعلام کرده از توزیع لاستیک اتوبوس با همان قیمت مصوبی -که مشخص نیست چه قیمتی است- از آذرماه سال گذشته خبر داد، اما این در حالی بود که بسیاری از فعالان این بخش با اظهار بی‌اطلاعی از وجود چنین سازوکاری برای تامین لاستیک، تنها گزینه آان زمان را خرید لاستیک‌های چینی اعلام کردند؛ لاستیک‌هایی که رانندگان اتوبوس خاطرات زیادی از ترکیدن زودهنگام به دلیل کیفیت بسیار پایین آنها دارند.

یکی از مالکان اتوبوس فروردین امسال در این‌باره به تسنیم گفته بود: سال 90 برای خرید یک جفت لاستیک خارجی با کیفیت بین 800 تا یک میلیون تومان پرداخت می‌کردیم، سال گذشته همان لاستیک را با قیمت 2.5 تا 3.5 میلیون تومان تهیه می‌کردیم. در حال حاضر هم باید برای خرید یک جفت لاستیک با کیفیت 4.3 تا 4.5 میلیون تومان بپردازیم.

ناصر سراج با انتقاد از بی‌توجهی وزارت صنعت به وضعیت بازار لاستیک کشور، گفته بود: این وزارتخانه مسئولیت تولید و توزیع لاستیک را بر عهده دارد، اما از این وظیفه خود غافل مانده و به دنبال اجرای برنامه‌های است که تاثیری برای مردم ندارد.

این اتوبوس‌دار ادامه داد: اعلام می‌شود که لاستیک تولید داخل با قیمت مصوب توزیع می‌شود، این قیمت مصوب که می‌گویند باید نهایت یک میلیون تومان برای یک جفت لاستیک باشد. اما یک کارخانه داخلی به هیچ عنوان لاستیک را با قیمت مذکور توزیع نمی‌کند.

سراج با انتقاد از عدم نظارت بر نحوه توزیع لاستیک در کشور گفته بود: اگر مسئولان وزارت صنعت ادعا دارند لاستیک با قیمت مصوب در اختیار ما قرار می‌گیرد یک جفت لاستیک را با همان قیمت از یکی از تولیدگان داخلی خریداری کنند.

وی تصریح کرد: در حال حاضر لاستیک‌های هندی و چینی به وفور در کشور موجود است، لاستیک‌های هندی کیفیت قابل قبولی دارند، اما لاستیک‌های چینی فقط به درد دور انداختن می‌خورد و با توجه به این‌که خیلی زود می‌ترکد از آنها برای چرخ‌های جلو اتوبوس استفاده می‌کنیم تا خطری متوجه مسافران نباشد.

این مالک اتوبوس اظهار کرده بود: چرا وزارت صنعت اجازه واردات لاستیک‌های چینی را می‌دهد، این‌که بخواهیم با یک کالای بی کیفیت بازار را تنظیم کنیم ظلم در حق مردم است.

پس از تصادف مرگبار روز گذشته در آزادراه تهران-قم دوباره به سراغ این مالک اتوبوس رفتیم. ناصر سراج در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، با تاکید بر این‌که ایراد لاستیکی 100 درصد باعث بروز تصادف چند شب گذشته در جاده قم است، گفت: متاسفانه واردات بی رویه لاستیک چینی بلای جان ما شده است، این لاستیک‌های بی‌کیفیت به دلیل سود مناسبی که نصیب واردکننده می‌کند به‌صورت گسترده وارد کشور می‌شود.

وی با یادآوری این‌که چندی پیش در سانحه رانندگی جاده اهواز نیز لاستیک اتوبوس ترکید و باعث بروز فاجعه شد، تصریح کرد: پس از این سانحه دیگر از لاستیک‌های چینی برای چرخ‌های جلو استفاده نکردیم و این لاستیک‌ها را در چرخ‌های عقب استفاده شد، چراکه در صورت ترکیدن راننده می‌توانند اتوبوس را کنترل کند.

وی با اشاره به این‌که قیمت لاستیک‌های بی‌کیفیت چینی در یکسال اخیر دو برابر شده است، گفت: شهریور پارسال قیمت یک جفت لاستیک چینی 900 هزار تومان بود، اما امروز همان لاستیک 2 میلیون تومان قیمت دارد و به اصطلاح « دو زار» هم نمی‌ارزد.

سراج با اشاره به این‌که چینی‌ها همه چیز را کپی می‌کنند، گفت: مدتی که لاستیک‌های چینی استفاده کردیم متوجه شدیم که خیلی زود ترک ترک می‌شود، متاسفانه چینی‌ها مارک «تری انگل» که لاستیک‌های با کیفیتی تولید می‌کند را کپی می‌کنند و ما نیز همان زمان فکر کردیم که این همان مارک با کیفیت است که می‌شناسیم.

وی ادامه داد: از دولت می‌خواهیم لاستیک‌های با کیفیت را به‌طور مستقیم وارد کند و بدون واسطه به اتوبوس‌داران با قیمت مصوبی که سود آنها نیز تامین شود، بفروشد.اتوبوس‌ داران اگر کیفیت لاستیک مناسب باشد به هر قیمتی شده آن را می‌خرند. حتی حاضریم اتومبیل‌هایمان را هم برای تهیه یک جفت لاستیک بفروشیم.

۱۳۹۲/۶/۲۰

اخبار مرتبط