حركت موتور روشن و چراغ خاموش وكیل‌الدوله‌ها در مجلس

كیهان نوشت:

هشدار رسانه‌های اصولگرا درباره تقلای افراطیون برای یارگیری از فراکسیون اکثریت و ایجاد فراکسیون دولتی، نقشه صاحبان پروژه را عوض کرد.برخی نمایندگان اصلاح‌طلب با کمک طیف متبوع خود در خارج از مجلس در تلاش بودند با ایجاد انشقاق در فراکسیون رهروان ولایت که دارای حدود 200 عضو است، فراکسیونی دولتی را تحت عنوان فراکسیون اعتدال دست و پا کنند. شاکله این جریان همان طیفی هستند که در دولت قبلی مدعی عنوان «منتقد دولت» بودند اما اکنون درصدد جا انداختن رسم وکیل‌الدوله‌گی هستند. برآورد آنها این بود که بتوانند فراکسیونی بین 70 تا 100 نفر دست و پا کنند اما با این حال براساس آخرین خبرها اجرای این پروژه تغییر شکل داده است.

به این معنا که قرار شده به خاطر حساسیت‌هایی که راه‌اندازی آشکار فراکسیون حامی دولت در مجلس ایجاد می‌کند و موجب انسجام بیشتر در فراکسیون «رهروان» و «اصولگرا» می‌شود و از طرف دیگر نمایندگان یاد شده از چشم مردم می‌افتند، فراکسیون مذکور حالت حلقه مخفی را به خود بگیرد و به شیوه «چراغ خاموش، موتور روشن» روشن حرکت کند و در واقع یارگیری‌ها انجام شود اما اعلام علنی نگردد.
در این باره روح‌الله بیگی نماینده مردم میاندوآب (عضو فراکسیون رهروان) به فارس گفت فراکسیون موسوم به اعتدال به طور غیررسمی تشکیل شده و اولین جلسه آن در یک مراسم افطاری در ماه رمضان بوده است.

اما همزمان رمضانعلی سبحانی‌فر که از حامیان تشکیل فراکسیون مذکور بود، به تسنیم گفت، تشکیل فراکسیون اعتدال فعلاً متوقف شد.
وی گفت: در حال حاضر اسامی کسانی که خواستار تشکیل این فراکسیون بودند، در اختیار بنده است، اما پیگیری‌ها برای تشکیل فراکسیون مذکور فعلاً متوقف شده است.وی افزود: این تصمیم خود متقاضیان بود که تشکیل فراکسیون اعتدال موقتاً متوقف شود.کاظم روحانی رئیس فراکسیون رهروان و از حامیان دولت نیز در گفت‌وگو با مشرق اعلام کرد «طبق صحبتی که با دکتر روحانی شده بود، وی گفته بود که ما با تشکیل فراکسیونی به نام فراکسیون دولت موافق نیستیم و 2 فراکسیونی که وجود دارند کار خود را انجام می‌دهند.»

در همین حال قدرت علیخانی نماینده اصلاح‌طلب مجلس هشتم و مشاور هاشمی به «آریا» گفت: تشکیل فراکسیون اعتدال به زیان دولت است و اگر تشکیل شود میان دو قوه اختلاف ایجاد می‌شود. نباید اینگونه به مسائل دامن زد و اختلافات گذشته را تکرار کرد. قوای مقننه و مجریه باید با صمیمیت و تعامل با هم کار کنند.این نماینده مجلس هشتم در پاسخ به این سؤال که آیا فراکسیون اعتدال به نفع سه وزیر باقی مانده روحانی است، تأکید کرد: بنده معتقدم تشکیل فراکسیون اعتدال به زیان سه وزیر تمام می‌شود و تأثیر منفی خواهد داشت.
علیخانی گفت: من بعید می‌دانم کسانی که به دنبال تشکیل فراکسیون اعتدال در مجلس هستند دوست و دلسوز دولت باشند. فراکسیون رهروان ولایت اکثریت مجلس است در واقع باید پذیرفت در کل اصلاح‌طلبان مجلس 7 یا 8 نفر بیشتر نیستند اما از آنجایی که برخی به دنبال خودشیرینی هستند می‌گویند باید چنین فراکسیونی راه‌اندازی کنیم در حالی که این کار آنها اگر انجام شود به زیان دولت تمام می‌شود.

همچنین داریوش قنبری دیگر نماینده اصلاح‌طلب مجلس هشتم به آریا گفت: باید توجه داشت که تشکیل فراکسیون اعتدال نباید باعث فروپاشی فراکسیونی شود که الان با محوریت آقای لاریجانی مشغول فعالیت است و اکثریت مجلس را در اختیار دارند.وی اظهار داشت: فعالیت فراکسیون اعتدال در چارچوب فراکسیون رهروان ولایت بهتر خواهد بود زیرا فروپاشی رهروان ولایت می‌تواند موجب قدرت گرفتن افراطی‌ها و تندروهای طیف راست در مجلس شود و برخی از رهروانی‌ها نیز به آن سمت بروند.یادآور می‌شود برخی لابی‌های ناسالم، آلوده و مخفیانه در مجلس موجب رأی آوردن ناپلئونی برخی وزرای متهم به تخلفات بزرگ اقتصادی و سیاسی -‌از جمله نقش‌آفرینی در فتنه 88- شد.

نسبت فتنه سبز با روحانی ،همکاری تاکتیکی و تقابل استراتژیک

یک آشوبگر متواری و مدعی اصلاح‌طلبی از تقابل استراتژیک دو طیف «سبز» و «بنفش» خبر داد. حامیان روحانی در انتخابات از رنگ بنفش استفاده کردند.علی افشاری در وبسایت روز آن‌لاین نوشت: سخنان روحانی در جریان رای اعتماد مجلس به وزیران پیشنهادی و همچنین نطق او در اجلاس خبرگان از فاصله جنبش سبز و گفتمان اعتدال (بنفش) پرده برداشت. روحانی از ابتدا نیز مرزبندی و مخالفتش با جنبش سبز را بیان کرده بود. او نه تنها هیچگاه کلمه‌ای در حمایت از جنبش سبز به زبان نیاورده بود بلکه بعد از فراخوان موسوی و کروبی برای راهپیمایی 25 بهمن مخالفتش را علنی ساخت و آنها را به همسویی و آب به آسیاب اسرائیل ریختن متهم ساخت. همچنین روحانی در سالگرد راهپیمایی حکومتی 9 دی با خبرنگار صداوسیما مصاحبه کرد و ضمن تجلیل از آن راهپیمایی و مرزبندی با فتنه، حضور مردم را به معنای دعوت معترضین به قانون‌گرایی و ارسال پیام ایستادگی بر روی آرمان‌ها به دشمنان تعبیر کرد.

وی می‌افزاید: روحانی در ایام انتخابات نوعی مصلحت‌گرایی سیاسی به خرج داد. او سخنی در همراهی با جنبش سبز اعلام نکرد اما در عین حال به گونه‌ای با ابهام سخن گفت تا رای بخشی از طرفداران جنبش سبز را جلب نماید. در این راستا برخی با استدلال گزینش بد و بدتر و یا مخالفت مشترک روحانی و موسوی با دولت احمدی‌نژاد و همچنین برخورد احساسی سعی کردند تصویری مشابه و همسان از سبز و بنفش ارائه بدهند.افشاری تأکید کرد: در این میان نقطه اوج این تمایز سخنان روحانی در مجلس بود که جنبش سبز را به اردوکشی خیابانی تنزل داد و محمدعلی نجفی و ربیعی نیز اصل انتساب فتنه را پذیرفتند و با تکذیب شرکت خود در آن نوعی برخورد کردند که این جنبش تمام شده است.

در اصل برخورد افرادی مثل نجفی را می‌توان در رویکرد تکنوکرات‌هایی جست که در هر شرایطی که فرصت را مناسب می‌بینند تمایل به نقش‌آفرینی در قدرت و حضور در مصادر اجرایی و تصمیم‌گیری دارند. در سال 1388 آنها فکر می‌کردند با همراهی موسوی می‌توانند به دوران خانه‌نشینی 4 ساله بعد از 1384 پایان بخشند. نفوذی گروهک‌ها در دفترتحکیم ضمن اینکه تصریح کرد در آشوبگری‌های اواخر دهه 70 فعالیت داشته، با بیان اینکه«بین سبز و بنفش نمی‌توان همسانی و یا اشتراک گفتمانی و محتوایی برقرار کرد»، می‌افزاید اما در سطح تاکتیک و پروژه، امکان همکاری‌های موردی وجود دارد.

موفقیت دولت روحانی در بهترین حالت حکم یک پل را برای جنبش سبز دارد که آن را در رسیدن از وضع موجود به مقصد مطلوب یاری می‌رساند. باقی ماندن در این پل مزیتی پایدار برای اهداف و مطالبات سبزها ندارد. اما لازمه بهره‌برداری از دولت یازدهم به مثابه پل نیازمند جلوگیری از ادغام و حفظ مرز‌های تمایز راهبردی و گفتمانی جنبش سبز با رویکرد اعتدال است.
به گفته وی روحانی دنبال جمهوری اسلامی است در حالی که سبزها اعتقادی به جمهوری اسلامی ندارند.

۱۳۹۲/۶/۲۱

اخبار مرتبط