به گزارش نما به نقل از قانون، هر كيلو مرغ در سطح شهر تهران حدود هفت هزار تومان عرضه ميشود اما اخبار رسيده از اين سو و آنسو دلالت بر افزايش نرخ مرغ حتي تا كيلويي ۱۰ هزار تومان دارد. بانك مركزي نيز در گزارش هفتگي خود از قيمت خرده فروشي كالاها، بر افزايش ۱۰ درصدي نرخ مرغ تاكيد كرده و قيمت مرغ را ۶۹۳۴ تومان اعلام كرده است كه بيشترين افزايش در ميان ۱۱ گروه كالاي مورد گزارش است. گراني مرغ تنها گريبان گير تهران نيست بلكه گزارشهاي رسيده نشان ميدهد در ساير استانها نيز اين وضعيت وجود دارد.
بر اساس این گزارش، قیمت هر کیلو گرم مرغ در استان آذربایجان شرقی میانگین ۶۷۵۰ تومان، آذربایجان غربی ۶۹۷۵ تومان، مازندران ۶۸۹۰ تومان، اصفهان ۷۱۰۰ تومان، یزد ۶۶۷۰ تومان، همدان ۶۹۰۰ تومان، سمنان ۶۹۰۰ تومان، قزوین ۷۰۰۰ تومان، اردبیل ۶۷۵۰ تومان، ایلام ۶۶۷۵ تومان، خوزستان ۶۶۲۵ تومان، قم ۷۰۰۰ تومان، فارس ۶۵۲۰ تومان و خراسان جنوبی ۷۱۴۵ تومان بوده است.قیمت مرغ در استان خراسان جنوبی در بیشترین قیمت حتی به ۷۴۲۰ تومان نیز رسیده است.
گراني نهاده
براساس این گزارش، افزایش قیمت مرغ طی هفتههای گذشته به دلیل کاهش نهاده در بازار و نیز افزایش قیمت این محصول بوده است. در هفتههای اخیر محمولههای کشتی حامل خوراک طیور در بنادر کشور، لنگر انداخته بود اما به دلیل عدم تخصیص ارز آزاد نمیشد و همین مسئله موجب کمبود خوراک و افزایش قیمت در بازار شد.افزایش قیمت نهاده ادامه داشت تا چند روز گذشته دولت اعلام کرد دیگر ارز ۱۲۲۶ توماني نیز که پیش از این برای واردات نهادههای دام و طیور تخصیص مییافت به جای آن ارز۲۴۷۷ داده میشود.
این خبر نیز تنش دیگری را به بازار اضافه کرد بهطوریکه قیمت سویا اکنون به ۱۹۰۰ تا ۲۰۰۰ تومان و ذرت به کیلویی ۱۰۰۰ تا ۱۱۰۰ تومان افزایش یافت که پیش از اعلام این خبر به ترتیب ۱۸۰۰ و ۹۵۰ تومان بود.قیمت محصولات پروتئینی ۷۰ درصد متاثر از قیمت خوراک است.
مرغها ميپرند
افزايش قابل توجه قيمت مرغ در حالي صورت میگيرد كه طي سالهاي اخیر خانوارهاي ایرانی به دليل گراني بيش از حد گوشت قرمز تا حدي پروتئین مورد نياز خود را از مرغ تامين میكنند. با اين حال در چند ماه اخیر نوسان قيمت مرغ و تخممرغ سبد غذايي خانوار را با مشكلاتي جدي مواجه كرده است. هر چند قيمت تخممرغ در حال حاضر تا حدي كاهش يافته اما در يك ماه گذشته اين كالا نيز گراني قابل توجهي را تجربه كرد.
بسياري از متخصصان تغذيه بر اين باورند ادامه روند فعلي ميتواند سبب بروز كمبود پروتئین در خانوارهايي كه در دهكهاي پايين تر درآمدي قرار دارند، شود چرا كه محصولات جايگزين مانند حبوبات نيز در سالهاي اخیر افزايش قيمت قابل توجهي را تجربه كردهاند. بررسيها نشان ميدهد به واسطه گراني بسياري از كالاهاي اساسي و مهم نظير گوشت قرمز، لبنيات، حبوبات و گوشت مرغ، سهم مصرف اين كالاها در سفره خانوار كاهش يافته و كالاهايي با قابليت سيركنندگي بيشتر و قيمت ارزان تر جايگزين آن شدهاند.