به گزارش نما، در حالی که سازمان غذا و داروی کشور با همکاری نیروی انتظامی جمع آوری قرص های برنج از سطح کشور را در دستور کار خویش قرار داده است .، دکترامید مهرپورمتخصص پزشکی قانونی و فلوشیپ سم شناسی، مرگ حاصل از این نوع مسمومیت را بسیار زجر آور توصیف کرد.
این استادیاردانشگاه علوم پزشکی بیرجند که تحقیقات علمی او در مورد قرص برنج در بیش از 15 مجله علمی جهان ( I.S.I ) منتشر شده است وبه دعوت کشورهایی چون اسپانیا ، چین ، ویتنام و تایلند جدیدترین تحقیقات خود در این خصوص را در غالب کنفرانس های متعدد علمی ارائه داده است در یک گفتگوی اختصاصی با پایگاه خبری تحلیلی قدس آنلاین ، ضمن حمایت ازاین اقدام سازمان غذا وداروی کشورگفت : در تهران از سال 79 تا 86 مسمومیتهای ناشی از قرص برنج 471 مورد گزارش شده است که نیمی از این افراد به طرز زجرآوری فوت کرده اند و طبق آمار ارایه شده مراجع ذیربط این آمار طی سالهای 87 تا 91 به 1701 مورد مسمومیت ناشی از مصرف قرص برنج رسیده است .
دکتر مهرپور با اشاره به چگونگی مسمویت با قرص برنج گفت : قرص برنج ، از جمله محصولاتی هست که میتوان از آن برای نگهداری غلات و برنج استفاده کرد و دو نوع گیاهی و شیمیایی از آن وجود دارد که نوع گیاهی آن بنان و نوع شیمیایی آن فسفیدآلومنیوم نام دارد . که بر خلاف تصور به هیچ عنوان جنبه توهم زایی نداشته و صرفا مسمومیت شدید به همراه دارد .
وی گفت: قرص برنج در محیط معده با رطوبت واسید معده ترکیب شده و " گاز فسفین " آزاد میشود که گازی بی رنگ ، قابل اشتعال، دارای بوی سیر یا ماهی گندیده و بسیار سمی بوده و تنفس سلولی را به شدت مختل میسازد.
این سم شناس گفت : قرص برنج ماده ای بسیار خطرناک وکشنده است به گونه ای که حتی مصرف نیمی از آن میتواند ظرف چند ساعت منجر به مرگ انسان شود.
وی در تشریح چگونه زجر آور بودن مرگ ناشی از مصرف قرص برنج گفت : در سایرمسمومیتها ، سیستم عصبی مصرف کننده دچار اختلال میشود و از همین رو درد و التهابات ناشی از مسمومیت را چندان متوجه نمیشود ، اما مصرف قرص برنج بر روی سیستم اعصاب تاثیری ندارد و فرد مسموم همچنان هوشیار است و با توجه به آزاد شدن گاز فسفین در معده که مرگ بسیار زجر آور و دردناکی را در پی دارد فرد مسموم شاهد مرگ تدریجی خود خواهد بود.
دکتر مهرپور با اشاره به اینکه فروش قرص برنج در کشورهای اروپایی و آمریکایی ممنوع میباشد گفت طبق آمارهای جهانی در حال حاضر بیشترین مسمومیتهای قرص برنج در کشورهای هندوستان ، ایران ، اردن ، مراکش و سریلانکا گزارش شده است .