به گزارش نما، علی بیگدلی، استاد روابط بینالملل دانشگاه، با بیان این مطلب در گفتگو با فرارو درباره دور دوم مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ گفت: دور دوم مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ در دولت یازدهم که فردا در ژنو آغاز میشود میتواند آغازی برای رسیدن به یک تفاهم باشد.
وی افزود: بر پایه طرحی که هیات مذاکرهکننده جمهوری اسلامی ایران روز میز مذاکره با گروه ۱+۵ در ژنو گذاشت با عنوان «پایانی بر یک بحران غیر ضروری؛ آغازی برای افقهای جدید» میتوان دور دوم این مذاکرات به آغازی برای رسیدن به یک تفاهم و بر داشتن گام نخست در مسیر تازه تبدیل شود. بیگدلی تصریح کرد: بر این اساس دور دوم مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ در ژنو هم متاثر از فضای حاکم از دور نخست و همچنین نشست کارشناسان که هفته گذشته در وین با حضور کارشناسان تحریم برگزار شد، با خوشبینی و امیدواری آغاز میشود.
این کارشناس مسائل بینالملل درباره اینکه برخلاف چنین نظری برخی مسوولان جمهوری اسلامی ایران چنین خوشبیی نسبت به این مذاکرات ندارند گفت: متاسفانه ما اصولا در حوزه سیاست خارجی با یک عارضهای مواجه هستیم که آن عارضه وجود کانونهای متعدد و متکثر تصمیمگیری و اظهار نظر است. وی افزود: وجود چنین عارضهای هم تاکنون تبدیل به یک مانع جدی در مسیر هر توافقات و مذاکرات بینالمللی به خصوص حول محور پرونده هستهای شده است.
استاد روابط بین الملل دانشگاه ادامه داد: با این حال آنچه که میتواند مبنای قضاوت قرار گیرد اظهار نظرات مقامات رسمی دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران است که تاکنون به جای ابراز ناامیدی تاکید میکنند که مسیر مذاکرات ایران و ۱+۵، در مسیر درستی قرار گرفته است که همین یک فاکتور برای خوشبینی به فضای حاکم بر این دور از مذاکرات کافی است. وی تصریح کرد: هم برای ایران و هم برای گروه ۱+۵ موضوع حائز اهمیت در این دور از مذاکرات اثبات حسن نیت، صداقت و جدیت طرفین به یکدیگر برای پایان دادن به مناقشهای است که عمر آن ۱۱ ساله شده است. در صورت آنکه در دور دوم مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ در ژنو طرفین به یک نقطه مشترک در این رابطه دست پیدا کنند میتوان امیدوار بود که روزنههای امید بازتر از این شود.
بیگدلی درباره اینکه بر اساس آنچه که محمد جواد ظریف در گفتگو با «فرانس ۲۴» اعلام کرده مبنی بر اینکه ممکن است این هفته با قدرتهای جهانی به توافقی درباره برنامه هستهای ایران دست یابیم، تا چه اندازه محتمل است گفت: اینکه ایران و گروه ۱+۵ در پایان دور دوم مذاکرات هستهای در ژنو به یک توافقی دست یابند وجود دارد اما این توافق الزاما ارتباطی به تحریمها علیه ایران نخواهد بود. این سخنان در حالی مطرح شد که یک منبع نزدیک به تیم مذاکره کننده هستهای ایران به ایرنا اعلام کرد که «جمهوری اسلامی ایران نیز از طرف مقابل خواسته است تا درباره تحریمهای نفتی وضعیت را روشن کند.»
با این حال بیگدلی در این رابطه تاکید کرد: لغو و یا توقف اعمال هر گونه از تحریمها حداقل در دور دوم مذاکرات هستهای امکان پذیر نیست با توجه به اینکه اعلام شده است یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی، ۱۱ اکتبر به تهران سفر میکند و احتمالا او در این سفر امکان پیدا خواهد کرد که از برخی تاسیسات و مراکز هستهای و نظامی ایران از جمله پارچین بازدید کند آثار این سفر در گزارش تازه آژانس درباره برنامه هستهای ایران انعکاس پیدا خواهد آن وقت میتوان نسبت به لغو و یا توقف اعمال برخی تحریمها خوش بین بود.
استاد روابط بینالملل دانشگاه در خاتمه گفت: بنابراین لغو و یا توقف اعمال برخی تحریمها احتمالا به دور سوم مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ موکول میشود با این حال دور دوم مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ در ژنو احتمالا ممکن است به آزاد شدن برخی پولهای بلوکه شدن ایران در کشورهای اروپایی و آسیایی منتهی شود.