گزارشی از شبكه های اجتماعی و تاثیر آن بر زندگی افراد

باید از فیلترینگ شبكه هایی اجتماعی دفاع كرد یا حمله؟

عکس خبري -بايد از فيلترينگ شبکه هايي اجتماعي دفاع کرد يا حمله؟

شبكه های اجتماعی و استفاده از آنها موضوع مورد بحث خیلی از خانواده ها و قشر های مختلف جامعه است.با توجه به فیلتر و از دست خارج كردن آنها باید این موضوع مورد مورد بررسی قرار گیرد كه این كار چه هدفی دارد و چه قدر میتواند موفق باشد؟

اختصاصی/به گزارش نما ،وقتی دلت برای کسی تنگ می شود چه کاری انجام می‌دهی؟ تصمیم می گیری زحمت راه را به جونت بخری و با دیداری به   دلتنگی ات پایان بدهی، یا ترجیحا با یک تماس تلفنی جویای احوالش بشوی و یا تلفن همراهت را که این روزها بدجوری همدم تنهایی هات شده را دستت بگیری و با یک پیام کوتاه ثابت کنی که به یادش هستی. راههای دیگری هم هست عکس هایش را در اینستاگرام وی چت،  وایبر، فیس بوک وتوئیتر ببینی و بعد که مطمئن شدی حال و روز زندگی اش خوبه، بی خیال دلتنگی ات بشی...
تکنولوژی پدیده قرن حاضر، این روزها در سر سفره هر خانواده ای نمونه ای از آن یافت می شود کمتر کسی پیدا می شود که از تلفن همراه و کامپیوتر و اینترنت و... استفاده نکند، ابزارهای تکنولوژی در حالت کلی آسایش و رفاه نسبی را برای انسانها به ارمغان آورده اند استفاده از خدمات بانکی، سیستم های آموزشی، ادارات دولتی، شرکتهای خصوصی و حتی خرید و فروش اقلام مورد نیاز و ... با یک اتصال کوتاه به اینترنت قابل انجام است. روابط انسانی در دنیای مجازی شکل می گیرد ارتباطات به صورت گسترده در شبکه های اجتماعی در حال گسترش است. برقراری ارتباط تصویری و صوتی در اقصی نقاط دنیا امکان پذیر است.
پیدایش اینترنت به دهه ۱۹۶۰ میلادی باز می‌گردد؛ زمانی که دولت ایالات متحده آمریکا براساس طرحی موسوم به آرپا (ARPA) مخفف آژانس تحقیق پروژه‌های پیشرفته که در آن زمان برای کارکردهای دفاعی بوجود آمده بود، این طرح را اجرا نمود.
حال که بیش از نیم قرن از پیدایش اینترنت می گذرد گستردگی این شبکه به حدی است که تنها آمار استفاده از آن در ایران بیش از 60 درصد افراد جامعه است که بیش از 36 درصد آن مربوط به کاربرانی می شودکه از تلفن همراه خود برای اتصال به اینترنت استفاده می کنند.
سهولت اتصال موبایل به اینترنت و همچنین فراگیر شدن شبکه های اجتماعی که تنها برای سرگرمی و پر کردن اوقات فراغت جوانان به کار می رود استفاده از این تکنولوژی را تبدیل به معضلی برای جامعه کرده است.
خانواده ها نگران  از رفاقت ها و دوستی هایی هستند که در دنیای مجازی میان فرزندانشان شکل می گیرد، شبکه های گسترده اجتماعی فیس بوک، وی چت، تانگو، کلوب و... مکانی برای گسترش روابط شده، کافیست تلفن همراه خود را تکان دهید تا افراد آنلاین در نزدیکی خود را پیدا کنید و به راحتی با آنها ارتباط برقرار کنید و طرح دوستی و رفاقت بریزید.
فاطمه آلیا، نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی و کارشناس مسائل اجتماعی در خصوص شبکه‌های اجتماعی جدید، اظهارداشت: استفاده از فضای مجازی مزایا و معایبی به دنبال دارد که باید قبل از اینکه فناوری در جامعه جا بیافتد، در خصوص معایب آن هشدار‌هایی داده تا ضرر‌های این فناوری کمتر شود.

وی با بیان اینکه استکبار جهانی پشت پرده شبکه‌های اجتماعی "فیس‌بوک و تویتر" است، ادامه داد: هر نوع تبلیغ و تشویق در خصوص شبکه‌های اجتماعی "فیس‌بوک و تویتر" ممنوع است چراکه سردمداران این شبکه‌ها استکبار جهانی و صهیونیسیم هستند.
این کارشناس مسائل اجتماعی گفت: تخریب فرهنگ ایرانی با گسترش نرم افزار" تانگو و ویچت" رخ می دهد بنابراین باید هوشیار بوده و جلوی این نرم‌افزار‌ها گرفته شود همچنین می توان گفت چنین نرم‌افزار‌هایی به شکل نامحسوس باعث تغییرات فرهنگ دینی و اجتماعی  ما می‌شود.
آلیا با بیان اینکه مراجع قم و بسیاری از کارشناسان در خصوص آسیب‌های شبکه‌های مجازی تذکر دادند، افزود: نرم‌افزا‌رهای جدید بسیار آثار جبران‌ناپذیری را به دنبال داشته و باید بدانیم دشمن پشت آنها است و باید استفاده نادرست این فضای مجازی آموزش داده شود تا شاهد روابط نامشروع دختر و پسر نشویم.
وی ادامه داد: فیس‌بوک نیز از شبکه‌های اجتماعی است که نباید رفع فیلتر شود چراکه به طور آشکار می دانیم که دشمن درصدد است تا با گسترش چنین شبکه‌هایی به هدف خود برسد و ما شاهد بی‌بند و باری و اباهه‌گری در جامعه شویم.
یک کارشناس ارشد جامعه شناسی در خصوص استفاده از شبکه های اجتماعی در گفت و گو با خبرنگار نما گفت: در پاره ای از موارد شبکه های اجتماعی به صورت تخصصی با هدف تبادل اطلاعات علمی با یکدیگر تشکیل شده اند اما جایگاه آن در ایران شکل وارونه به خود گرفته است. جوانان به جای تبادل اطلاعات علمی، فرهنگی و اجتماعی متاسفانه به بیراهه می روند.
سعید صفایی در ادامه با اشاره به نقش دولت در فیلترینگ این سایتها و ایجاد حساسیت در جوانان به نما گفت: در برخی موارد فیلترینگ این شبکه ها که از طرف مقامات قضایی صورت می گیرد خود عاملی برای ترغیب افراد برای استفاده از این شبکه ها می شود.
مسئله مهم دیگری که در رابطه با شبکه های اجتماعی به چشم میخورد این است که امروزه بسیاری از زوج های جوان به سراغ اینترنت و سایتهای اجتماعی می روند ، مواجهه با دنیای رنگین غیر واقعی و مقایسه آن با زندگی خود اثرات مخربی را در زندگی زناشویی آنها می گذارد تا جایی که گاهاً باعث سرخوردگی و واکنش های نامناسب در فرد می شود.
مهسا از کاربران فیس بوک در مورد حضورش در این سایت اظهار داشت: در ابتدا با هدف یافتن دوستان و آشنایان قدیمی خود که سالهاست با آنها ارتباطی ندارم عضو فیس بوک شدم، جذابیت پیدا کردن دوستان قدیمی به حدی مرا سرگرم سایت کرد که ساعتها وقت خود را پشت کامپیوتر و اینترنت می گذراندم در نهایت از درس و زندگی وکار خود عقب ماندم. پس از مدتی با دیدن عکسهای زندگی دوستانم در مقام مقایسه آنها با زندگی خود شدم عکسهای مسافرتها، مهمانی ها، گشت و گذار ها و رستورانها نه تنها مرا شاد نکرد بلکه دچار دلزدگی و یاسی از زندگی شدم به ناچار با مراجعه به یک مشاور به این نتیجه رسیدم که دنیای غیر واقعی مجازی نه تنها روابط من را گسترده نکرد بلکه من را از قبل هم بدتر کرد.
شبکه های اجتماعی در حال گسترش است، تکنولوژی در حال پیشرفت است و هیچ نیرویی قادر به توقف این گستردگی و پیشرفت نمی باشد. با توجه به این امر با فرهنگ سازی در این عرصه می توانیم از خسارت های احتمالی شبکه های مجازی که بر پیکره جامعه وارد می سازد، کاسته و با استفاده صحیح از قابلیت های این حوزه جهت انجام و پیشبرد تحقیقات و مطالعات علمی سود بجوییم. این شبکه ها با صدها میلیون عضو مکانی مناسب برای شناساندن فرهنگ غنی و پربار ایران زمین به جهانیان
می‌باشد. پس به جای مقابله با این شبکه ها که در عرصه جهانی همه گیر شده است باید به معرفی فرهنگ غنی اسلامی و ایرانی در این فضاها روی آوریم.

گزارش:سیده الهام جوادی

۱۳۹۲/۹/۳۰

اخبار مرتبط