درآمد و هزینه واقعی كشور چقدر است؟

استعفای نمایندگانتخصیص و توزیع منابع و ثروت در جامعه و ثبات و رشد اقتصادی سه وظیفه مهم دولت ها به شمار می روند كه درآمدهای مالیاتی در هر سه حوزه و بویژه درحوزه توزیع منابع و ثروت در جامعه، نقش اساسی را ایفا می كنند.

به گزارش نما؛ در سال جاری حدود 14 هزار میلیارد تومان به 32 هزار میلیارد تومان درآمد حاصل از مالیات اضافه شد، اگرچه همان زمان هم فرض بر این بود که با توجه به شرایط حاکم بر اقتصاد کشور تا حدودی رسیدن به این درآمد سخت است. اما نسبت به سایر منابع درآمدی در کشور نظیر گمرک، نفت و واگذاری دارایی‌های مالی و سرمایه‌ای می‌توان گفت که درآمد‌های مالیاتی موفق‌ترین نقش را در تامین درآمد‌ها داشته اند.
سالجاری 450 هزار میلیارد ریال درآمد مالیاتی پیش بینی شده، بود که تاکنون حدود 252 هزار میلیارد ریال( 25.2 هزار میلیارد تومان) آن محقق شده است، ضمن این که این رقم تا پایان سال جاری به حدود 410 هزار میلیارد ریال خواهد رسید که تحقق بالای 90 درصد را نشان می دهد.

تامین هزینه ها از درآمدهای مالیاتی بر اساس برنامه پنجم

بر اساس برنامه پنجم توسعه هزینه های دولت باید از محل مالیات ها تامین شود و نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی نیز به 10 درصد برسدامااین شاخص هم اکنون به 7 درصد رسیده و سالانه باید نیم درصد به این شاخص افزوده شود، لازمه دست یابی به این هدف اجرای ماده 120 قانون برنامه پنجم است که بر اساس آن سازمان امور مالیاتی مکلف به ایجاد پایگاه اطلاعات اقتصادی شده تا نظام مالیاتی با دسترسی به اطلاعات بتواند با شناسایی فعالیت های اقتصادی و تشخیص مالیات اقدام لازم انجام دهد.
گفتنی است در زمان دولت گذشته لایحه ای از سوی دولن برای اصلاح قانون مالیاتی کشور به مجلس امد و مجلس کارهای کارشناسی بر روی آن آنجام داد و مرکز پژوهش های مجلس نیز نظر خود را در این باره اعلام کرد ولی در همان زمان به یکباره این قانون از دستور مجلس خارج شد و به دولت برگشت تا ایرادات آن رفع شود و تا به امروز باز نگشته است.
هم اکنون با توجه به حساسیت موضوع نمایندگان مجلس در این فکر هستند که این لایحه دوباره به مجلس باز گردد تا نظام مالیاتی کشور به نحو صحیحی اصلاح گردد.

اصلاح قانون مالیاتی کشور در مجلس

غلام علی جعفر زاده در مورد برنامه آتی مجلس برای اصلاح قانون مالیاتی کشور گفت: ما به دنبال اصلاح قانون مالیاتی بوده ایم اما دولت قبلی متاسفانه چندین بار بازیگری کرد و در نهایت لایحه را پس گرفت. بعد از بررسی قانون بودجه 93 یکی از اولویت های ما اصلاح قانون مالیاتی است به شرط اینکه دولت آخرین نقطه نظراتش را اعمال کند و لایحه را به مجلس ارائه کند.
نماینده مردم رشت با بیان اینکه یکی از منایع درامدهای پایدار برای کاهش وابستگی به نفت درآمدهای مالیاتی است، تاکید کرد: هدفمندی یارانه ها تنها یکی از 7 برنامه اصلاح ساختار اقتصادی کشور بود اما دولت قول داده است که 6 برنامه دیگر را عملیاتی کند. اصلاح نظام مالیاتی، اصلاح نظام بانکی و اصلاح نظام گمرکی از دیگر برنامه های اصلاح ساختار اقتصادی کشور است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه افزود: یک ماشین زمانی درست حرکت می کند که هر چهار چرخش هماهنگ با هم بچرخد. ما ماشینی داریم که تنها یک چرخ آن بصورت ناقص می چرخد و سایر چرخ ها قفل است. باید سایر اصلاحات را انجام دهیم تا اصلاح ساختار اقتصادی انجام شود. عمده بحث در اصلاح نظام مالیاتی این است که افزایش پایه بدهیم نه افزایش سرانه افراد. باید کسانی را که فرار مالیاتی دارند شناسایی کنیم و از طرف دیگر معافیت های مالیاتی بی خود را حذف کنیم. برخی صنوفی در مقاطعی معافیت گرفته اند که این معافیت ها باید بازنگری شود.
وی در مورد مالیاتی که حقوق ها کسر می شود گفت: همه باید مالیات بدهند اما کسانی که حقوق پایین دارند می توانند شامل خدمات تامین اجتماعی شوند.
این نماینده در مورد معافیات های صادراتی گفت: باید در معافیت های مالیاتی بازنگری جدی شود و در تشویق های انگیزشی اقدامات دیگر غیرمالیاتی انجام شود. این کار شفاف سازی درآمدها و هزینه های کشور است. ما بالاخره نفهمیدیم که درآمد و هزینه واقعی کشور چقدر است. یکی از دلایل مخالفت من با تهاتر همین است. در تهاتر ما نمی فهمیم درامد و هزینه واقعی کشور چقدر است. قانون اساسی باید اجرا شود. با این شرایط کسی هم نمی تواند بگوید درآمد واقعی کشور چقدر است.

۱۳۹۲/۹/۳۰

اخبار مرتبط