در جهان اسلام ، هویت واقعی انسان زمانی نمود پیدا میکند که به منبعی قدسی متصل شده ، از پرستش نفس آزاد گردد . از این رو آنان که به خداوند متعال ایمان آورده اند ، هویت و حقیقت خویش را درک کرده اند و به خود وجودی شان دست یافته اند ، اما آنان که ( رب العالمین) را از یاد برده اند ، در واقع خود را از هویت و حقیقت خویش محروم ساخته ، به خود فراموشی دچار گشته اند.
ملاک تمایز
در ، جمهوری اسلامی ، میزان سنجش افراد از جنبه ی سیاسی ، پای بندی افرادبه نظام اسلامی ، وفاداری به امام خمینی و پیروی از ولایت است . هرچند از نظر عقیدتی ، ایمانشان به حد نصاب ایمان اسلامی و شیعی نرسد . مانند همه ی مدافعان مسلمان و غیر مسلمان انقلاب . در مقابل همه ی خائنان به نظام اسلامی و انقلاب و ارزش ها ،غیر خودی شمرده می شوند ، هرچند از اسم اسلام نیز بهره گیرند .
امیرمومنان علی (ع) در پاسخ نامه ی معاویه که می کوشید با عباراتی چون ((ما و شما از یک قبیله بوده ایم )) خود را خودی معرفی کند ،فرمودند
: «آنچنان که گفتی ما وشما ، پیش از اسلام دوست بوده وبا هم بودیم ، اما انچه دیروز از هم جدامان کرد این بود که ما ایمان آوردیم و شما به کفر گراییدید ،و عامل جدایی امروزمان این است که ما پایداری ورزیده ایم و شما به انحراف کشیده شده اید ».
حتی اگر پدر یا برادر از صف خودی خارج شوند ، باید با آنها قطع رابطه کرد و مانند بیگانه و دشمن نگریست . امام علی (ع) در تبیین این نکته می فرمایند :
ما در میدان کارزار که با رسول خدا بودیم ، پدران ، پسران ، برادران و عموهای خویش را می کشتیم و در خون می الودیم واین خویشاوند کشی ما را ناخوش نمی نمود بلکه بر ایمانمان می افزود که در راه راست پا برجا بودیم .
برخی از ویژگی های غیرخودی ها :
خیانت
از منظر امام علی (ع) دوست دشمن و کسی که با بیگانه سر وسری دارد ، دشمنی در لباس دوست است :
دوستان تو سه کسند و دشمنانت سه کس ، اما دوستان تو ، دوست تو و دوست دوست تو و دشمن دشمن تو است ، و دشمنانت ، دشمن تو دشمن دوست تو و دوس دشمن تو است .
همچنین می فرمایند :
« بزرگترین خیانت ، خیانت به مسلمانان است و زشت ترین دغل کاری ، ناراستی کردن با امام ایشان.»
ولایت گریزی
افکار و اعمال انحرافی این افراد به آنان اجازه نمی دهد با ولی امر مسلمانان دوست باشند و از وی فرمان برند . به همین سبب ، امیرمومنان (ع) می فرماید :
« من حتی اگر همه ی دنیا را به نامحرمان کینه توز بدهم که مرا دوست بدارند ، هیچ گاه مرا دوست نخواهند داشت . »
خود باختگی
اینان از خود باوری ، اعتماد به خود و نیروها و توانایی های خویش بی بهره اند و بیگانه را دارای قابلیت ها و خصایص ارزنده ی خیالی می دانند . این وابستگی ، به ویژه در مسائل اساسی ، باعث نفوذ و سلطه ی بیگانه بر آنان گشته است . تا آنجا که مانند آنان می اندیشند ، حرف های آنان را باز می گویند ، برای آنان کار می کنند و حقوق بگیر آنها یند .
روش های غیر خودی ها :
1_ روش های سیاسی
القای نامیدی در میان مردم ، وارونه جلوه دادن حقایق ، دامن زدن به شایعات ، استفاده از ابزارها و شیوه های تبلیغاتی جهت القای ناکارامدی نظام دینی (نظام ولایی)، تشویش اذهان عمومی ، تخریب افراد و مانند اینها ، مجموعه عواملی است که در جنگ روانی علیه نظام اسلامی به کار گرفته می شود .
در دوران امام علی (ع) طرفداران معاویه از جنگ روانی علیه حکومت حضرت بهره می بردند ، برای نمونه زمانی ، امام را نا آشنا با سیاست و معاویه را سیاست مداری زبردست معرفی کردند .
آحضرت در برابر این تبلیغ دشمن فرمودند :
« به خدا سوگند ، معاویه زیرک تر از من نیست ، لیکن شیوه ی او پیمان شکنی و گنه کاری است . اگر پیمان شکنی ناخوشایند نمی نمود ، زیرک تر از من کسی نبود . »
2_ روش های فرهنگی
ایجاد اختلاف در دین یکی از این شیوه هاست . از آنجا که باورها از عوامل مهم پایداری ، مقاومت و پیروزی یک ملت به شمار می آید ،تجددگرایان مقلد غرب که دشمن ارزش ها و اعتقاداتند ، می کوشند با رخنه در باورها ومیان تهی کردن آنها ، معتقدان به ارزش ها را به راهی که خود و سردمدارانشان می پسندند ، سوق دهند . این شیوه ها با عنوان هایی نظیر قرائت جدید از دین ، بازسازی فکر دینی ، برداشت های متفاوت از آموزه های دینی ، تکثرگرایی ، تساهل و تسامح و مانند اینا در جامعه مطرح می شود .
امام علی (ع) فرمودند : اگر باطل با حق در نیامیزد ، حقیقت جو آن را بشناسد و اگر حق به باطل پوشیده نگردد ، دشمنان را مجال طعنه زدن نماند .
آسیب شناسی خودی
برخی از پدیده هایی که سبب تضعیف جبهه ی خودی و نفوذ دشمن در بدنه ی انقلاب می شود ، عبارت است از :
تنش ها و اختلافات داخلی
امام خمینی (ره) جریان های سیاسی روزگار خود را چنین اندرز می دادند « هر دو گروه باید توجه کنند که دشمنان بزرگ مشترک دارند که به هیچ یک از آن دو جریان رحم نمی کنند . هر دو جریان با کمال دوستی مراقب آمریکای جهان خوار باشند و مردم را هوشیار کنند که آمریکای حیله گر دشمن شماره یک آنهاست .»
خالی کردن صحنه
اگر این پدیده رخ دهد ، دشمن به بسیاری از مقاصد خود دست یافته است . امام خمینی (ره) می فرماید : « شاید گناهی بالاتر از کناره گیری نباشد و هیچ عذر وبهانه ای برای ترک صحنه ی انقلاب پذیرفته نمیشود . »
غفلت از دشمن
مقام معظم رهبری با استناد به این کلام امام علی (ع) : « آنکه به خواب می رود چشمی در پی او باز و هوشیار است » می فرمایند : « اگر غفلت کردیم در همان لحظه ی غفلت ضربه را خواهیم خورد ، دشمن از ضربه زدن وتوطئه کردن علیه این بساط دینی و اسلامی هیچ وقت منصرف نخواهد شد .»
امام خمینی (ره) : در باره ی برنامه های بلند مدت دشمنان می فرمایند :
« می دانیم که قدرت های بزرگ چپاول گر در میان جامعه افرادی را به صورت های مختلف از ملی گراها ، روشنفکران و روحانی نمایان که اگر مجال یابند از همه پر خطرتر و اسیب رسان ترند ذخیره دارند که گاهی سی چهل سال با مشی اسلامی و مقدس مابی ، با پان ایرانیسم و وطن پرستی و با حیله های دیگر وبا صبر و بردباری در میان ملت ها زیست می کنند و در موقع مناسب ماموریت خود را انجام می دهند . »
سازش با بیگانه
امام علی (ع) در نکوهش این خصلت می فرمایند : « شگفتا شگفت ! به خدا که هماهنگی این مردم بر باطل خویش و پراکندگی شما در حق خود ، دل را می میراند و اندوه را تازه می کند . زشتی نصیبتان باد و از اندوه بیرون نیایید که آماج تیر بلایید بر شما غارت می برند و ننگی ندارید . با شما پیکار می کنند و به جنگی دست نمی گشایید ، خدا را نافرمانی می کنند و خشنودی می نمایید . »
بنابراین اهمیت شناخت غیر خودی ها از آنجا روشن می شود که آنان بازوان بیگانه و عوامل رخنه اند و زمینه را برای تسلط بیگانه بر نظام اسلامی فراهم می آورند ، زیرا لباس خودی می پوشند و در باطن و حقیقت امور اندیشه نمی کنند. آنها در جامعه ، خودی و مومن باقی می مانند تا موقعیت مناسب فراهم آید و به تدریج نظام اسلامی را نابود سازند .
منابع :
مجموعه چشم انداز امام علی (ع) خودی و غیر خودی اسماعیل علیخانی
نهج البلاغه ، صحیفه ی نور ، حدیث ولایت ( مجموعه رهنمود های مقام معظم رهبری )