به گزارش نما به نقل از مهر، مراسم اختتامیه جشنواره آئینه مطهر و افتتاح نمایشگاه آن با حضور علی لاریجانی، نماینده مردم قم و رئیس مجلس شورای اسلامی، محسن مومنی شریف، رئیس حوزه هنری، سردار اثباتی، معاون فرهنگی سازمان بسیج مستضعفین، محمدرضا جعفری جلوه؛ مدیرعامل بنیاد علمی فرهنگی علامه مطهری و برگزارکنندگان این برنامه در حوزه هنری برگزار شد.
علی لاریجانی در ابتدای سخنانش در مورد شهید مطهری گفت: خوشحالم که هنرمندان در مورد مطهری و شناساندن شخصیت این بزرگوار قدم پیش گذاشتند و خلق اثر کردند که آنچه باعث ماندگاری یک فکر میشود هنر است.
وی افزود: از ویژگیهای مهم شهید مطهری این بود که ایشان اهل وارستگی و سیر و سلوک عرفانی بودند که باعث افزونشدن ماندگاری او شده است. آنچه که امروز در جامعه وجود دارد با انچه که مطهری میخواست و در آثارش هویداست فرق دارد و فاصلههایی دارد که باید این فاصلهها را شناخت.
وی ادامه داد: علامه مطهری در عرصه هنر به شعر بسیار علاقه داشت و با دیوان حافظ انس عجیبی داشت و با این دیوان معاشقه میکرد. سحرگاهان با غزلهای حافظ وقت خود را سپری میکرد.
وی بیان کرد: استاد از کسانی بود که در مورد شخصیت حافظ رای خاص خود داشت. برخی معتقدند که حافظ در مسیر غزلسرایی یک مسیرهایی را طی کرد و در برخی غزلهای خود به عرفان را مد نظر نداشت ولی مطهری حافظ را یک عارف سوخته جان میدانست که همسوی عرفان حرکت کرده بود.
رئیس مجلس هشتم شورای اسلامی گفت: ما شهید مطهری را کسی میدانیم که فکرساز است و مقام معظم رهبری نیز در مورد مطهری گفتهاند که مطهری ایدئولوگ انقلاب اسلامی است، پس باید در جامعه امروزمان ببینیم که آیا به تفکرات او در ترسیم جامعه رسیدهایم؟
همه افراد دارای استعداد ذوقی هستند
وی در مورد مطهری و نظر او در مورد هنر و هنرمند توضیح داد: او معتقد بود که همه افراد دارای استعداد ذوقی هستند همانطور که استعداد پرستش و یا استعداد علماندوزی دارند البته رشد این استعدادها به دو چیز بستگی دارند اول تلاش خود فرد برای تبلور استعداد ذوقی خود و دیگری هم جامعه است که چگونه استعداد افراد را متبلور کند.
وی بیان کرد: مطهری معتقد بود که یک انسان کامل و سعادتمند کسی است که همه استعدادهایشان را متوازن رشد دهد و یک جامعه متعالی جامعهای است که بسترهای لازم برای پرش ذهنی افراد و بلوغ استعدادهای همه افراد خود را مهیا کند. وی نقد جدی داشت بر جامعههایی که برای بلوغ یک سری استعدادهای افراد خود به نسبت سایر استعدادهای آنها تلاش میکنند.
وی در مورد پرداخت استاد مطهری به هنر توضیح داد: هرگاه ایشان در آثار خودشان به هنر میپردازند به پرورش قوه خیال هنرمند اشاره کردهاند و معتقدند که زایش هنر توسط هنرمند وقتی حاصل میشود که هنرمند ناهوشیار باشد.
لاریجانی اذعان داشت: هنرمند اگر بخواهد پرواز کند و خیالش فربه شود باید وارسته شود. این وارستگی است که خیال هنرمند را بر روی موضوع متمرکز میکند و باعث خلق آثار میشود. جامعهای که مملو از مشکل باشد ذهن هنرمند را از حالت عادی خارج میکند و نمیگذارد که ذهنش خلاق شود. یک جامعه پر از مشکل بر ذهن هنرمند خاک میپاشد.
وی زبان انتقاد به وضع موجود جامعه گشود و گفت: خوب است که جلساتی بگذاریم و یاد او را گرامی بداریم ولی این اصلا کافی نیست. اگر قبول داریم که مطهری ایدئولوگ جامعه ایران اسلامی است باید فاصلههایی که بین جامعه مورد نظر او و جامعه امروز وجود دارد را شناخت.
با دادن پول به مردم عدالت محقق نمیشود
وی ادامه داد: مطهری معتقد بود دو عنصر است که برای جامعه کلیدی است؛ یک عدالت و دیگری محبت. هرچند که عدالتی که امروز از آن یاد میشود و در جامعه رایج شده به هیچوجه با عدالت شهید مطهری یکسان نیست. عدالت این نیست که کرامت انسانی را زیر سوال ببریم و تنها به دادن پول اشاره کنیم. با دادن پول به مردم، عدالت محقق نمیشود.
نماینده مردم قم بیان کرد: فکر میکنم باید این مرد بزرگ که مهمترین بارزه او زدن حرف حق تحت هر شرایطی بود را بهتر بشناسیم و به درک بهتری از او و اثارش برسیم.