به گزارش نما به نقل از پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، اگرچه مسئولان، مفاد توافق اخیر میان ایران و 1+5 درباره نحوه اجرای توافقنامه 3 آذر را بی اهمیت دانسته و اصرار دارند که جزئیات آن نباید منتشر شود، اما پایگاه ایران هسته ای با جمع آوری نکات جدید و مهم اظهارات مقامات دو طرف، که در رسانه های غربی و داخلی منتشر شده، به بخش هایی از توافق اشاره کرده است.
*خنثی سازی مواد 20 درصد ایران
اجرای توافق 3 آذر ژنو از 30 دی آغاز می شود. در گام نخست، ایران روند رقیق سازی نیم و اکسید کردن نیم دیگر ذخیره اورانیوم 20 درصد خود را آغاز می کند.
بر اساس اظهارات عراقچی، اکسیدسازی به میزان ماهانه 15 کیلوگرم و رقیق سازی به میزان هر سه هفته یک سیلندر و در مجموع در طول سه ماه صورت خواهد گرفت.
* پرداختت 4/2 میلیارد دلار از دارایی های ایران
بر اساس اظهارات مقام های امریکایی، با آغاز از بین بردن اورانیوم 20 درصد توسط ایران، این کشور اجازه خواهد داشت که هر 34 روز یک بار، مبلغ 550 میلیون دلار از دارایی های بلوکه شده خود را برداشت کند.
یک مقام امریکایی جزئیات این موضوع را چنین بیان کرده است: «ایران در ابتدای ماه فوریه 550 میلیون دلار نخست از چهار میلیارد و دویست میلیون دلار از دارایی های خود را که قرار است به طور تدریجی بر اساس توافقنامه اولیه ماه نوامبر آزاد شود، دریافت می کند.
واریز قسط ها از آغاز فوریه آغاز می شود. از آنجایی که روز نخست فوریه شنبه (تعطیلات آخر هفته) است، پرداخت قسط اول به ایران روز سوم فوریه امکان پذیر خواهد شد.
پرداخت ها در هر 34 روز انجام خواهد شد به استثنای قسط آخر که مدت آن 33 روز خواهد بود.
در مجموع، طی 6 ماه، به ایران مبلغ 4 میلیارد و 200 میلیون دلار از مجموع هفت میلیارد دلاری که درتوافقنامه ژنو ذکر شده، پرداخت خواهد شد.
یک مقام آمریکایی به رویترز گفته است که دسترسی به این دارایی ها بستگی به این دارد که ایران به تعهداتش در ازای رقیق کردن نیمی از اورانیوم 20 درصد غنی سازی شده خود عمل کند.
سید عباس عراقچی، درباره پرداخت مبلغ 4 میلیارد و 200 میلیون دلاری که ایران می تواند از دارایی های خود برداشت کند، گفت: نخستین قسط در اول فوریه (12 بهمن) به مبلغ 550 میلیون دلار، قسط دوم در اول مارس (10 اسفند) به مبلغ 450 میلیون دلار، قسط سوم در 7 مارس (16 اسفند )به مبلغ 550 میلیون دلار، قسط چهارم در 10 آوریل (21 فروردین 93) به مبلغ 550 میلیون دلار، قسط پنجم 15 آوریل (26 فروردین)450 میلیون دلار و قسط های ششم، هفتم و هشتم به ترتیب در تاریخ های 14 می (24 اردیبهشت)، 17 ژوئن (27 خرداد ) و 20 جولای (20 تیر 93) هر یک به مبلغ 550 میلیون دلار پرداخت خواهد شد.
* بازرسی ها روزانه می شود
ایران متعهد شده که از زمان اجرای توافق یعنی از 30 دی، بازرسی از تاسیسات هسته ای اش هر روز انجام شود. در حال حاضر این بازرسی ها به صورت هفتگی و دو هفته یک بار انجام می شود.
همچنین از این روز به بعد، بازرسان هر روز به محتوای دوربین های آژانس دسترسی خواهند داشت. البته دوربین ها آنلاین نمی شود.
پل لوییس در گزارشی برای گاردین نوشته است که مطابق توافق جدید، آژانس ماهانه روند اجرای تعهدات ایران را به کمیسیون مشترک گزارش خواهد کرد.
* مسئله تحقیق و توسعه
بر اساس سخنان عراقچی؛ «یکی از موارد جدی اختلافی موضوع تحقیق و توسعه بود و تفسیری که آنها از تحقیق و توسعه در توافق نامه ارا ئه کردند که تفسیری مضیق بود. در حالیکه متن توافق نامه می گوید ایران به تحقیق و توسعه خود ادامه می دهد با این حال آنها تفاسیری را ارائه می کردند و همین بود که مذاکرات کارشناسان را طولانی کرد.
ورود یک سانتریفیوژ پیشرفته به نطنز که قدرت بسیار بالایی هم دارد در زمان مذاکرات کارشناسی برای آنها عجیب بود و مقداری ایجاد حساسیت کرد و باعث شد به تفاسیر تنگ نظرانه ای دست بزنند که ما نیز با آن برخورد کردیم و مشاجرات بسیار تندی هم داشتیم. در همین مذاکرات اخیر پنج شنبه و جمعه موضوع اصلی ما همین بود؛ گفتیم هر تفسیری که حق توسعه و تحقیق ما را محدود کند قائل نیستیم و سانتریفیوژی که وارد نطنز شد برنمی گردد. بالاخره آنها پذیرفتند که این سانتریفویژ در نطنز بماند و توسط آژانس ثبت شود، آنها موضوع را به پایتخت هایشان بردند و امروز صبح خانم اشمید گفت که تایید شده است».
با این حال روشن نشده است که آیا ایران می تواند باز هم ماشین جدید در بخش تحقیق و توسعه نصب کند یا نه؟ یا اینکه این سانتریفیوژ پیشرفته، اجازه راه اندازی دارد یا فقط در نطنز نگهداری می شود؟
* تعلیق محدود تحریم ها تا سقف تعیین شده
نحوه لغو تحریم ها آخرین موضوعی است که در متن تفسیری جدید به آن پرداخته شده است.
عباس عراقچی در این باره گفته است که طرف غربی باید حدود 9 کار انجام دهد که از جمله آنها، تعلیق تحریم های نفتی ایران است. براساس تحریم های فعلی، هر شش ماه، خریداران نفت ایران 20 درصد خرید خود را کاهش می دهند، اما براساس گام نخست، این کاهش های 20 درصدی اعمال نمی شود و فروش نفت در سطح فعلی حفظ می شود.
وی جزئیات تعلیق تحریم ها را چنین بیان می کند: «رها شدن صادرات پتروشیمی از تحریم ها، برداشته شدن تحریم بیمه، تحریم خودرو و فلزات گران بها و طلا و تحریم قطعات یدکی هواپیماها از دیگر تعهدات طرف غربی است. در مسائل بانکی نیز یک کانال بانکی ایجاد می شود و همچنین اقلام پزشکی، غذایی و دارویی از مسیر آن خریداری خواهد شد و تجارت قانونی با اروپا به میزان یک میلیون یورو بدون مجوز انجام خواهد شد. شهریه دانشجویان خارج از کشور و هزینه درمان بیماران در خارج و سهم ایران به سازمان های بین المللی نیز در جریان اجرای گام اول توافق نامه مبادله خواهد شد». [در مجموع تا سقف تعیین شده در توافق ژنو]
سید عباس عراقچی در این باره افزود : به باور من مهمترین اقدامی که انجام می شود این است که کانالی بانکی برای خرید کالاهای غیرتحریمی مثل غذا، دارو و وسایل پزشکی باز می شود که از آن طریق می توان در حدود 10 میلیارد دلار تجارت در 6 ماه داشته باشیم و این رقمی است که آمریکایی ها در محاسبات خود نمی آورند و حقه آنها در مقابل کنگره است.
به نوشته ایران هسته ای، توافق جدیدی که دو عضو گروه مذاکره کننده ایران به نوشته شدن آن اشاره کرده اند، 9 تا 10 صفحه است و با وجود اصرار مسئولان به مهم نبودن و رسمیت نداشتن آن، از این پس مفاد همین توافق جدید به جای متن کلی و مبهم توافق 3 آذر ژنو اجرا خواهد شد.
جی کارنی، دستیار مطبوعاتی کاخ سفید نیز اعلام کرد؛ بزودی متن این توافقنامه را در اختیار اعضای کنگره قرار می دهد.
همچنین اعضای دیگر گروه 1+5 نیز در حال آماده کردن بخش های قابل انتشار این متن هستند.