شهردار تهران گفت: قول میدهم تا ۶ سال آینده بر مشکل آلودگی هوا فائق خواهیم آمد، به طوری که تعداد روزهایی که هوای تهران سالم خواهد بود را به دو برابر خواهیم رساند.
به گزارش تسنیم، محمدباقر قالیباف در حاشیه سفر خود به پایتخت چین، طی مصاحبهای با شبکه فونیکس این کشور دیدگاهها و نظراتش را پیرامون مسائل داخلی و بین المللی بیان کرد.
پیمان خواهرخواندگی تهران و پکن سرفصل جدیدی در روابط ایران و چین خواهد بود
شهردار تهران در ابتدا ضمن تبیین اهداف سفر خود به کشور چین، تصریح کرد: ایران و چین سابقه تاریخی بسیار زیادی دارند و دوتمدن بزرگ را در دنیا نمایندگی میکنند. در طول تاریخ نیز جاده ابریشم یک ارتباط عمیق فرهنگی، اقتصادی و در نهایت ارتباط خوب سیاسی را میان مردم دو کشور برقرار کرده است. طبیعتاً این سفر فرصتی را فراهم کرد که تهران و پکن آغاز خواهرخواندگی خود را در یک توافقنامه امضا کنند که این امر سرفصل جدیدی در روابط اقتصادی، فرهنگی و سیاسی خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: امروز شهرهای دنیا و مخصوصا کلانشهرها نسبت به گذشته خیلی به هم نزدیک شده اند، چراکه هم فرصتها و هم چالشهای پیش روی کلانشهرها بسیار شبیه به یکدیگر است. طبیعتا باید ارتباط نزدیکی بین کلانشهرها و شهرهایی که مراکز سیاسی هستند و دولتهای مرکزی در آن مستقر است، برقرار شود چراکه مشترکات زیادی دارند.
شهردار تهران افزود: در شهر پکن نیز همانند تهران چالشهایی چون گسترش بی رویه جمعیت، آلودگی هوا، بافتهای فرسوده و مشکلات زیست محیطی وجود دارد. طبیعتا فرصتهای زیادی از قبیل همکاریهای اقتصادی، فنی، علمی و همچنین انتقال تجربیات برای رفع مشکلات وجود دارد که با استفاده از آنها میتوان بر مشکلات فائق آمد. چراکه برخی از این مسائل در تهران و پکن شبیه به یکدیگر هستند.
قالیباف یادآور شد: وقتی وارد پکن شدم، در همان ابتدا آلودگی هوا نظرم را جلب کرد. البته تهران به این اندازه آلودگی هوا ندارد. آن هم به این دلیل است که در پکن بیشتر از زغال سنگ استفاده میکنند اما ما در تهران بیشتر از گاز استفاده میکنیم. با این وجود آلودگی هوا و توسعه حمل و نقل عمومی از چالش های پیش رو است که باید به آن توجه شود.
تا شش سال آینده بر چالش آلودگی هوا فائق خواهیم آمد/تعداد روزهای سالم هوای تهران دو برابر خواهد شد
شهردار تهران درباره راهکارهای در نظر گرفته شده در شهر تهران به منظور کنترل آلودگی هوا گفت: در تهران مسئولان استانداردهایی را تنظیم کردهاند که بر مبنای آن اگر درصد آلودگی به حدی برسد که سلامت مردم را به خطر بیاندازد، حتما محیط آموزشی کودکان و نوجوانان تعطیل خواهد شد. ضمن اینکه اگر میزان آلودگی به حدی برسد که احساس کنیم به شهروندان صدمهای وارد میشود، ادارات را هم تعطیل میکنیم.
وی افزود: البته قبل از این موارد کارخانجات اطراف شهر را تعطیل میکنیم تا باعث کاهش آلودگی شود. از این رو گاهی اتفاق افتاده که به دلیل شرایط آلایندهها 3 الی 4 روز متوالی مدارس، ادارات و کارخانجات اطراف شهر را به دلیل آلودگی هوا تعطیل کردهایم.
وی ادامه داد: البته برنامهریزیهای لازم انجام شده تا در 5، 6 سال آینده با توسعه حمل و نقل عمومی و وضع برخی قوانین، روزهای خوبی را به لحاظ کاهش آلایندهها در تهران داشته باشیم و بتوانیم این چالش را از پیش رو برداریم.
قالیباف افزود: وقتی چالشی برای شهروندان شهری که من شهردار آن هستم و در مقابل مردم آن مسئولیت دارم به وجود می آید، طبیعتا باید برای حل این مشکل تلاش کنم. این امر هم یک وظیفه انسانی و هم یک مسئولیت حقوقی است. البته در جمهوری اسلامی ایران ما براساس باورهای دینی خود رفع چالش شهروندان را یک وظیفه اسلامی نیز میدانیم. همه این موارد مسئولیت ما را سنگین تر می کند که نسبت به حل مشکلات اقدام کنیم.
شهردار تهران تصریح کرد: امروز بیش از دو دهه است که ما مشکل آلودگی هوا را داریم اما من امروز قول میدهم که در پنج، شش سال آینده بر این مشکل فائق خواهیم آمد، به طوری که تعداد روزهایی که هوای تهران سالم خواهد بود را به دو برابر خواهیم رساند. در همین راستا هم تلاش جدی را آغاز کرده ایم. البته در سه، چهار سال آینده زیرساخت های لازم برای این کار فراهم شده و حتما در پنج، شش سال آتی به هدف خود خواهیم رسید.
کیفیت خودروهای تولیدی افزایش خواهد یافت/اعمال محدودیت در تردد خودروهای شخصی در شهر
وی در پاسخ به سوالی پیرامون تحریم بنزین جمهوری اسلامی ایران از سوی غرب و تاثیر کیفیت بنزین مصرفی در شهر تهران بر آلودگی هوای پایتخت، عنوان داشت: بخشی از مشکلات مربوط به آلودگی هوا به کیفیت بنزین برمی گردد. البته اخیرا و براساس تصمیمی که گرفته شد، بنزینی که در شهر تهران برای مصرف توزیع می شود حتما استانداردهای مورد قبول را خواهد داشت.
قالیباف با اشاره به حجم بالای تردد خودروها در سطح شهر تهران عنوان کرد: تهران شهری با حدود 700 کیلومترمربع مساحت است که نزدیک به چهار میلیون خودرو در آن تردد می کنند. طبیعتا بخشی از آلودگی ها نشات گرفته از سوخت خودروها و تردد آنهاست. همچنین براساس برنامه ریزی صورت گرفته علاوه بر توزیع سوخت استاندارد، برای خودروها محدودیت تردد در سطح شهر را هم خواهیم داشت. علاوه بر این کیفیت خودروها با استفاده از تجهیزات و تکنولوژی که از انتشار ذرات معلق جلوگیری میکند، ارتقا مییابد. بحث دیگر نیز خروج کارخانهها از محیط های شهری است که بخشی از کارخانههای تولیدی منتقل شده و بخشی نیز در حال انتقال هستند.
تحریم ها وضعیت اقتصادی ما را با چالش جدی روبرو نکرده است
شهردار تهران در پاسخ به سوال دیگری درباره تاثیر تحریم های غرب بر زندگی جاری مردم و جریان توسعه کشور گفت: بی شک تحریمها بحث جدیدی برای ما در ایران نیست. میدانید که بعد از انقلاب اسلامی ما این چالش و مشکل را با آمریکا داشتیم. آمریکاییها اولین بار بود که شروع کردند و آن ها قطع ارتباط با ایران را دنبال کردند. پس از آن در جریان جنگ ایران و عراق، آمریکایی ها از عراق که دشمن ما به حساب می آمد و به سرزمین ما تجاوز کرده بود، حمایتهای پولی، نظامی و سیاسی کردند. همان زمان نیز ما را تحت تحریم قرار دادند و هیچ گونه پشتیبانی از ما نکردند.
وی خاطرنشان کرد: البته تحریمهای این دوره مقداری با دوره پیشین متفاوت است چراکه آنها تحریمهای وسیعتر، سنگین تر و با توسعه بیشتری را وضع کردهاند. طبیعتا نمیتوانیم بگوییم تحریم، هیچ اثری بر ما نگذاشته است چرا که به هر حال تحریم مشکلات خاص خود را به دنبال دارد، اما چون ملت و مسئولان ما با این بحث آشنا بودند و آمادگی لازم را در این زمینه داشتند، امروز وضعیت ما در حوزه مسائل اقتصادی با چالش جدی روبرو نشده است. به اضافه اینکه باید مدنظر داشت همه کشورهای دنیا از آمریکا تبعیت نمیکنند. در حقیقت سازمان ملل این تصمیم را نگرفته است بلکه این دولت آمریکاست که چنین تصمیمی را اتخاذ کرده است.
قالیباف با اشاره به مذاکرات هستهای میان ایران و گروه 1 + 5 بیان کرد: البته مذاکراتی آغاز شده است و اگر گفتوگوها منصفانه پیش رود، حتما این مشکلات نیز به پایان خواهد رسید.
آمریکایی ها فرصتی برای تحمیل خواسته های غیرمنطقی خود نخواهند داشت
شهردار تهران در پاسخ به سوالی به منظور پیش بینی روند مذاکرات ایران و1 + 5 تصریح کرد: مطمئن هستم کشورهایی که خودشان صاحب نظر هستند و استقلال دارند، دریافتهاند با شفاف سازی که تاکنون جمهوری اسلامی ایران انجام داده و ادامه خواهد داد و با توجه به اینکه آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز اعلام کرده ایران همکاریهای لازم را در حوزه هستهای با این آژانس داشته است، به طور قطع دنیا اطمینان پیدا خواهد کرد که در بحث هستهای جمهوری اسلامی ایران هیچگونه مسئله پنهان و موضوعات نظامی وجود ندارد، بلکه کاملا یک بحث صلح آمیز است. به طوری که استفاده از انرژی هستهای در حوزههای برق، رادیوتراپی و نیازهای متعددی است که در بخشهای اقتصادی، کشاورزی، انرژی و غیره به آن نیاز داریم.
قالیباف ادامه داد: این شفاف سازی حتما در این مذاکرات برای سازمان های بین المللی و دیگر کشورهای دنیا مشخص خواهد شد. بنابراین فرصتی برای آمریکایی ها نخواهد بود که از این طریق، خواسته های غیرمنطقی دیگر خود را به کشور ما و نظام جمهوری اسلامی تحمیل کنند.
وی افزود: امیدواریم مذاکرات بتواند پایان خوشی داشته باشد تا هم ایران قادر باشد از انرژی صلح آمیز هسته ای استفاده کند و هم جامعه بین المللی این اطمینان را نسبت به ایران پیدا کند. طبیعتا اگر آمریکایی ها نیتی غیر از این نداشته باشند، حتما مذاکرات به نتیجه خواهد رسید، اما اگر آمریکایی ها بخواهند هژمونی خود را در منطقه و خاورمیانه پیاده کرده و ایران را مخالف این هژمونی بدانند که سیاست های آمریکا در منطقه را نمی پذیرد، ممکن است موضوع تفاوت پیدا کند.
انتخابات سال 2014 بهترین فرصت برای بازگشت آرامش به سوریه است/هیچ دولت خارجی حق دخالت در سوریه را ندارد
خبرنگار شبکه فونیکس در ادامه سوالی درباره موضع جمهوری اسلامی ایران در قبال حوادث سوریه را مطرح کرد که قالیباف در پاسخ به آن گفت: آمریکا قصد دارد در منطقه خاورمیانه به همه مسائل کشورها دخالت کند و نمیخواهد اجازه دهد که مردم هر کشوری خودشان تصمیم بگیرند. ما نیز درباره سوریه به صورت روشن و شفاف همواره اعلام کردهایم که هیچ دولت خارجی حق دخالت در سوریه را ندارد. آن ها باید اجازه دهند مردم سوریه خودشان برای آینده شان تصمیم بگیرند و تعیین کنند چه کسی در انتخابات شرکت کند و چه کسی شرکت نکند.
وی ادامه داد: این مردم سوریه هستند که باید تصمیم بگیرند و براساس قانون اساسی خودشان، آینده خودشان را انتخاب کنند. راهی جز این برای سوریه باقی نمیماند و راهی جز این را به رسمیت نمیشناسیم، چرا که جامعه بشری و همه سازمانهای بین المللی این راه را به رسمیت میشناسند. وقتی دخالتهای خارجی صورت میگیرد که یک دولتی باید در سوریه باشد و دولتی نباشد، این سوال پیش میآید که چرا باید در خارج از کشور برای آن کشور تصمیم گیری شود و برخی از قدرتها بخواهند دخالت کنند؟
وی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره از اینکه مردم سوریه آینده خودشان را انتخاب کنند، حمایت کرده است. امیدوارم در سال 2014 مردم سوریه مجددا پای صندوق های رای بیایند و دولت آینده خود را انتخاب کنند. این بهترین فرصت است و همه دنیا باید تلاش کند تا این آرامش در سوریه برقرار شود و مردم این کشور خود برای آینده شان تصمیم بگیرند. اگر آمریکا بخواهد جز این راهی را دنبال کند، بی شک این راه جز صدمه زدن به مردم، کشته شدن زنها و کودکان و مردم سوریه نتیجه دیگری ندارد.
قالیباف افزود: برخی افراد و کشورهای خارجی امروز در سوریه حضور پیدا کردهاند و درگیر موضوعات سوریه شدهاند. این امر از موضوعاتی است که همه آزادیخواهان با آن مخالف هستند. درواقع همه جوامع همواره با این رفتارهای آمریکا مخالف بوده اند و خواهند بود.
ایران بیشترین مشارکت را در رقابت های انتخاباتی دارد
شهردار تهران در پاسخ به سوال دیگری درباره ارزیابی خود از مواضع سیاسی متعادل و میانهرو حسن روحانی به عنوان رقیب وی در جریان انتخابات ریاست جمهوری، گفت: یکی از فرصتهای مهم انقلاب اسلامی این بود که مردم ایران این فرصت را پیدا کردند که خودشان برای سرنوشت خودشان تعیین تکلیف کنند. شما میدانید که هر دو سال یک بار یک انتخابات در کشور ما برگزار میشود؛ انتخابات پارلمانی مجلس که با مشارکت گسترده مردم همراه است یا انتخابات ملی و محلی که در آن شهرداری ها و پارلمانهای شهری انتخاب میشوند.
وی افزود: ایران نیز بیشترین مشارکت را در رقابتهای انتخاباتی دارد. عمدتا بیش از 70درصد مردم کشور ما پای صندوق های رأی میآیند و این نشان و نمادی از دموکراسی در ایران است. من کمتر کشوری را سراغ دارم که انتخابات در آن با چنین گستردگی برگزار شود.
قالیباف یادآور شد: در انتخابات ریاست جمهوری سال جاری نیز قریب به 40 میلیون نفر شرکت کردند و روحانی، ریاست جمهوری اسلامی ایران منتخب مردم شدند. البته در این دوره از انتخابات رقابت بسیار تنگاتنگ بود. همینطور که از مواضع ایشان مشخص است، وی خود را یک شخصیت میانه رو معرفی کردند. انتظار مردم نیز این است که این میانه روی اتفاق بیفتد و از افراط و تفریط جلوگیری شود. امیدوارم این مسیر طی شود و به وعدههای انتخاباتی عمل شود. در این صورت طبیعتا وی میتوانند دولت موفقی داشته باشند و مردم نیز از آن بهره ببرند.
مردم قاره آسیا می توانند سرنوشت دنیا را در قرن بیست و یکم رقم بزنند
به گزارش تسنیم، وی در پایان گفت: من بر این باور هستم که قرن بیست و یکم قرن آسیا است. مردم این قاره حتما میتوانند سرنوشت دنیا را در قرن بیست و یکم در عرصههای اقتصادی، اجتماعی فرهنگی و سیاسی رقم بزنند و این فرصت برای همه وجود دارد. امیدوارم با همدلی بین شهرها، کشورها و ملتها در قاره آسیا این فرصت را مجددا به شرق برگردانیم.