روش راستی آزمایی درآمد خانوار؟

یك اتاق با یك تخته وایت‌برد پر از نوشته، كتابخانه و پنجره‌های بزرگ. موقعیت این روزهای سخنگوی سازمان هدفمندی‌ یارانه‌ها چنین است...

به گزارش نما، اتاقی که این روزها به محل تردد رسانه‌های مختلف خبری تبدیل شده است. آنقدر که مسوول دفتر سخنگوی این سازمان می‌گوید: «در عمرم این همه خبرنگار ندیدم.» جای تعجب هم ندارد. بحث یارانه‌‌ها این روزها بسیار داغ است. نرگس نجفی سخنگوی سازمان هدفمندی مکانیزم راستی‌آزمایی را اعلام می‌کند و درباره یکی از پرسش‌های فرم یارانه می‌گوید سرپرستانی که حتی یک دانگ از ملکی سهم داشته باشند، مالک محسوب می‌شوند. نکته دیگری که سخنگوی سازمان هدفمندی به آن می‌پردازد درباره وضعیت انصراف‌دهندگان از یارانه است که او وضعیتی را که تابه‌حال پیش رفته است، خوب و منطبق بر پیش‌بینی دولت می‌داند.

در آستانه روز هفتم ثبت‌نام فازدوم هدفمندی‌ها با چه مسائلی مواجه شدید؟ مهم‌ترین نگرانی‌ها و دغدغه‌های مردم چه بوده است؟
می‌توان گفت عمده سوالاتی که برای مردم به وجود آمد در روزهای اول و دوم ثبت‌نام بوده است. دلیل این موضوع هم این است که در مرحله اول فرم‌ها کاغذی بودند و در مرحله دوم ثبت‌نام اینترنتی است و مردم با نوع جدیدی از ثبت‌نام روبه‌رو شدند. از سویی در این مرحله برنامه با یک زمان‌بندی متفاوت نسبت به مرحله قبلی انجام شد. بنابراین بیشترین سوال‌ها در روزهای اول و دوم ثبت‌نام ایجاد شده و البته به این سوالات به خوبی پاسخ داده شده است.

عمده‌ترین سوال و نگرانی مردم در خصوص ارسال پیامک است. در این باره به مردم چه پاسخی می‌دهید؟
بله. بیشترین دغدغه مردم پیامک ثبت‌نام است. مردم بعد از ثبت‌نام نگران این هستند که با وجود ثبت‌نام نهایی و وارد کردن اطلاعات خود در سامانه، هنوز پیامکی دریافت نکرده‌اند. ما در وهله اول پاسخ‌مان این است که آیا واقعا شماره تلفن همراه خود را به درستی وارد فیلد فرم ثبت‌نام کرده‌اند یا خیر. البته ما قسمت شماره تماس را به صورت الزامی گذاشته‌ایم و اگر افراد این قسمت از ثبت‌نام را پاسخ نداده باشند، پیام خطا داده می‌شود. توصیه ما این است که حتما با دقت شماره تماس خود یا یکی از اعضای خانواده را که به آن دسترسی دارند در این قسمت ذکر کنند و به درستی اطلاعات خود را در فرم‌های ثبت‌نام وارد کنند. چون فرم‌هایی هم مشاهده کردیم که به صورت غلط یک یا دو عدد نوشته‌اند یا اعداد را اصلا جابه‌جا نوشته‌اند.

مگر سامانه به گونه‌ای طراحی نشده است که در صورت اشتباه پرکردن فرم‌ها پیام خطا بدهد؟
ما پیغام خطا را برای خالی بودن قسمت شماره تماس گذاشته‌ایم و فقط در این صورت هشدار داده می‌شود. بنابراین مجددا خواهشمندیم مردم در درج اطلاعات خود دقت بیشتری داشته باشند، مخصوصا شماره تماس خود را درست وارد کنند. در واقع تنها پل ارتباطی سازمان هدفمندی و مردم همین پیامک‌ها است و درصورت ارسال پیامک‌ها ثبت‌نام نهایی اعلام می‌شود.

اگر افراد شماره تماس خود را به درستی در فرم‌ها وارد کرده باشند و پیامک دریافت نکرده باشند، چطور؟
ببینید اگر تا پایان ثبت‌نام خودشان حضور داشتند و در سامانه هنگام پایان ثبت‌نام با پیام «ثبت‌نام شما با موفقیت انجام شد» مواجه شدند، آسوده خاطر باشند که ثبت‌نام آنها انجام شده است و پیامک برای آنها ارسال خواهد شد.

اگر در موعد مقرر به حساب آنها یارانه‌ای واریز نشد، چطور؟
اصل بر این نیست که پیامک‌ها براساس اولویت ثبت‌نام به آنها ارسال شود، بلکه در بازه زمانی مطمئنا پیامک به آنها ارسال می‌شود، مگر اینکه شماره خود را اشتباه وارد کرده باشند. ما برای ثبت‌نام ۶ درگاه رسمی را اعلام کرده بودیم که آن ۶ درگاه عبارتند از: آی سی تی روستایی، همه دفاتر پست، دفاتر پیشخوان، پلیس + ۱۰، همه دفاتر مرکزی کمیته امداد امام خمینی(ره) و دفاتر سازمان بهزیستی. اینها درگاه‌های رسمی هستند که از سوی ما اعلام شده و بهتر است در جایگاه معتبری ثبت‌نام خود را انجام دهند. ما به مردم توصیه می‌کنیم که برای ثبت‌نام حتما به کافی نت‌های مجاز مراجعه کنند و تا پایان ثبت‌نام خودشان حضور داشته باشند تا ببینند آیا واقعا ثبت‌نام به درستی انجام شده یا خیر. ما در برخی کافی‌نت‌ها مشاهده کرده‌ایم که شماره تماس خود صاحب کافی نت برای همه مراجعان در فرم ثبت‌نام درج شده است و این موضوع هم برای آنها مشکل ایجاد می‌کند و هم ما را به دردسر می‌اندازد. چون اصلا منطقی نیست ما آن همه پیامک ثبت‌نام را برای یک نفر بفرستیم. حتما افراد توجه داشته باشند که ثبت‌نام‌شان به صورت نهایی انجام شده باشد و آن پیام «ثبت‌نام شما با موفقیت انجام شد» را دریافت کرده باشند. علت تاکید ما این است که بارها اعلام کرده‌ایم که ثبت‌نام نکردن هر فرد به معنی انصراف از دریافت یارانه نقدی است. بیشتر مشکلات در روزهای آغازین ثبت‌نام بود که برطرف شده است. روز اول نگرانی مردم این بود که در بازه زمانی ۲۴ ساعت مبادا نتوانیم ثبت‌نام کنیم و با وجود اینکه ما بارها عنوان کرده بودیم که ثبت‌نام‌ها حتما اینترنتی و توسط افراد باشد اما برخی کافی نت‌ها فرم‌هایی را چاپ کردند و به افراد دادند که این فرم‌ها اصلا مورد تایید ما نبود. زیرا ممکن است کافی نت زمانی برای ثبت‌نام نداشته باشد و ثبت‌نام را به صورت کامل انجام ندهد و ثبت‌نام نکردن به معنی انصراف از دریافت یارانه است. البته این چند روز اخیر اوضاع بسیار مناسب‌تر شده است و این‌گونه مشکلات فقط در روزهای اول ثبت‌نام رخ داد.

یکی دیگر از دغدغه‌های مردم عملیات ویرایش است. برای این امر چه تدابیری اندیشیده‌اید؟
مهلتی که در نظر گرفته شده، فقط همین مهلت ۱۰ روزه است و تا این زمان این برنامه تغییر نکرده است و همین زمانبندی که تاکنون اعلام کرده‌ایم مناسب است و طبق همین پیش می‌رویم. در واقع هنوز زمانی برای ویرایش در نظر گرفته نشده است و توصیه جدی ما به مردم این است که در زمان ثبت‌نام حداکثر دقت و حوصله را خرج دهند که خطاها به حداقل برسد زیرا سایت اینترنتی ما کاملا ساده طراحی شده است و هر فردی با حداقل میزان دانش کامپیوتری که دارد می‌تواند در سایت اطلاعات خود را وارد کند. از سویی اطلاعاتی که در فرم خواسته شده است، پیچیده نیست و به راحتی می‌توان پاسخ داد، حتی برخی پرسش‌ها مانند برخورداری از ملک، تیک زدنی است. در قسمت گروه درآمدی، برای اینکه مردم درآمد خود را به اشتباه وارد نکنند، طبقات درآمدی مشخص کردیم.

برخی از سرپرستان ممکن است به جای شش دانگ کمتر از آن ملک سهم داشته باشند. آیا آنان هم مالک حساب می‌شوند؟
بله مالک محسوب می‌شوند. مسکن مهری‌ها، اجاره به شرط تملیک‌ها، قولنامه‌ای‌ها و حتی آنهایی که یک یا دو دانگ در شش دانگ خانه سهم داشته باشند، مالک محسوب می‌شوند.

در مورد مالکیت به صورت دقیق استعلام می‌کنید؟
بله. ما در این سه سال گذشته ۲۴ پایگاه‌ اطلاعاتی را تجمیع کرده‌ایم که یکی از این پایگاه‌ها مربوط به اطلاعات سازمان ثبت اسناد است که از این جهت می‌توان گفت ما این اطلاعات را به‌طور نسبی داریم و قابل استناد است.

تا کنون در این جمع‌آوری اطلاعات به درآمدها بسیار پرداخته شده است، تکلیف محاسبه هزینه‌ها چه می‌شود، آیا در این داده‌ها جایگاهی دارد؟
بله این اطلاعات صرفا جنبه محاسبه درآمد خانوار داشته است. ولی این به معنی این نیست که بخواهیم هزینه‌ها را نادیده بگیریم. بلکه در مراحل بعدی از طریق پایگاه‌های اطلاعاتی هزینه‌های خانوار هم محاسبه می‌کنیم. ولی در این مرحله، فاز دوم هدفمندی صرفا درآمدهای خانوار را قصد داریم محاسبه کنیم. اگر بخواهیم هزینه‌های خانوار را محاسبه کنیم، حتما دولت اطلاع‌رسانی خواهد کرد. بنابراین قصد دولت تنها جمع آوری اطلاعات آماری است. در این ثبت‌نام بنای دولت، اعتماد به مردم بوده است. این به آن معنی است که اگر کسی فکر می‌کند می‌تواند از اداره امور مالی زندگی خود بر آید برای دریافت یارانه صادقانه مراجعه نکند و امیدوار هستیم این اعتماد پاسخ خوبی دهد.

می‌توان گفت ثبت‌نام‌کنندگان یارانه از ماه آینده یارانه دریافت می‌کنند؟
بهتر است در این باره قاطعانه صحبت نکنیم، چون برای مرحله نهایی ثبت‌نام یارانه پالایش اطلاعاتی انجام می‌شود. منظور از پالایش حذف نیست و به معنای راستی‌آزمایی است. به‌طور مثال بر اساس بند «و» تبصره ۲۱ قانون بودجه ۹۳ که منحصرا درباره این موضوع است و به این اشاره شده است که اگر مردم اطلاعات نادرست به دولت بدهند، دولت این اجازه را دارد که در صورت صحت نداشتن اطلاعات درج شده، علاوه‌بر قطع یارانه نقدی خانوار، سه برابر آنها را جریمه کند. موضوع راستی آزمایی در این بند «و» موضوعیت پیدا می‌کند که حتما باید در این مرحله پالایش انجام شود. بعد از اینکه اطلاعات از مرحله پالایش عبور کنند به‌طور مسلم یارانه اردیبهشت ماه به حساب سرپرستان خانوار واریز می‌شود.

برآوردها حاکی از این است که ۲۰ درصد از مردم از دریافت یارانه انصراف می‌دهند. این پیش‌بینی چقدر به واقعیت نزدیک است؟
من این پیش‌بینی را تاکنون نشنیده‌ام. ولی طبق پبش‌بینی‌های دولت و وضعیتی که تا به حال پیش رفته است، می‌توان گفت وضعیت خوبی است و به نظر می‌رسد اوضاع منطبق بر پیش‌بینی دولت است. منتها اعداد و ارقامی که در خصوص ثبت‌نام‌کنندگان و انصرافی‌ها اعلام شده است هیچ کدام مورد تایید سازمان هدفمندی نیست و نتایج پایان ثبت‌نام‌ها اعلام می‌شود. زیرا در پایان ثبت‌نام‌ها دو روز سی‌ام و سی‌و یکم هم داریم. حالا اگر افراد در آن دو روز بیایند و ثبت‌نام کنند، آمارها و درصدهای محاسبه شده تغییر می‌کنند و خطاها بیشتر می‌شود.

۱۳۹۳/۱/۲۶

اخبار مرتبط