شادی را در ژن‌هایتان جستجو كنید

آیا تاكنون با افرادی برخورد داشته‌اید كه ذاتا غمگین هستند و تلاش‌های شما برای خنداندن آنها بی‌ثمر است؟ یا برعكس افرادی كه ذاتا شادتر از دیگران هستند؟

به گزارش نما، محققان و دانشمندان تا سال های پیش بر این تصور بودند که شادی و غم با شیوه رفتاری و الگوی زندگی اشخاص در ارتباط است، اما نتایج تحقیقات اخیر پژوهشگران نشان می دهد که ژن ها در احساس خوشحالی و شادی نقش قابل توجهی بر عهده دارند.

تاثیر مصرف مواد مخدر در شادی های کاذب

محققان با آزمایش های مختلف بر «دی.ان.ای» اشخاص به این نتیجه رسیدند که دو نسخه از ژن شادی وجود دارد؛ نسخه ای بسیار فعال و نسخه کمتر فعال. افرادی که تنها یکی از این دو نسخه را داشته باشند نسبت به سایرین شادتر هستند.

کانابیس (حشیش یا ماری جوانا) از گونه گیاه شاهدانه «کانابیس ساتیوا» به دست می آید. اصلی ترین ماده شیمیایی فعال در این روانگردان تتراهیدروکانابینول Tetrahydrocannabinol یا THC است. گیاه شاهدانه حاوی 483 ماده موثر است که تتراهیدروکانابینول تنها یکی از آنهاست و اغلب بر سلول های مغزی تاثیر مستقیم دارد. محققان معتقدند که مصرف حشیش باعث سرخوشی، آرامش کاذب و تغییرات ادراکی می شود.

در زمان مصرف حشیش، تتراهیدروکانابینول وارد جریان خونی شده سپس به مغز رسیده و خود را به گیرنده های ماری جوانای داخل سیستم کانابینوئید (گیرنده های کانابینوئید در مغز، کبد، ریه، کلیه و جدار عروق یافت می شوند) می چسبانند. اتصال این ماده شیمیایی خطرناک به گیرنده های عصبی باعث تغییرات ادراکی، شناختی و کاهش سطح هوشیاری می شود. گیرنده های کانابینول، بخشی از گیرنده های مرتبط با «پروتئین جی» هستند.

اما در صورت مصرف نکردن حشیش، همان مقدار مختصر از ماده کانابینوئید (مشابه حشیش) که در بدن انسان تولید می شود بر گیرنده ها تاثیر گذاشته و بدن انسان را از پوکی استخوان، نازایی، بیماری های قلبی، کلیوی و مغزی محافظت می کند، اما مصرف مواد مخدر باعث مختل شدن این چرخه می شود.

عملکرد متفاوت دو ژن

«دی.ان.ای» از چهار ماده شیمیایی «آدنین» (آ)، «سیتوزین» (سی)، «تیمین» (تی) و «گوانین» (جی) تشکیل شده است. نسخه هایی از ژن سیتوزین و تیمین باعث احساس خوشبختی یا بدبختی می شوند.

تحقیقات محققان ژاپنی نشان می دهد، افرادی که از میزان نسخه سیتوزین (ُسی) بیشتری برخوردارند، شادتر و خوشحال تر هستند ، اما خوشحالی و شادی به چه معناست؟ روان شناسان شادی و خوشحالی را این گونه ترجمه می کنند: «احساس شادمانی همیشگی نه موقتی، احساس خوشبختی، رضایت از زندگی یا نوع نگریستن به زندگی.»

اما محققان چگونه به این نتایج دست یافتند؟ محققان در پژوهشی، عکس العمل و واکنش اشخاص مختلف را در زمان تماشای فیلم های کمدی مورد بررسی قرار دادند. افرادی که از میزان سیتوزین بیشتری برخوردار بودند، واکنش های سریع تر و شادتری داشتند. از سوی دیگر، قشر پره فرونتال مغزی آنها نیز احساسات منفی را حذف و در نتیجه بیشترین احساساتی که در این افراد بروز می کند، شادی و احساس رضایت از زندگی است.

برخی از علائم مربوط به افسردگی های حاد روانی با قطع ارتباطات نورونی بین نواحی پره فرونتال و سایر بخش های مغزی یعنی روش لوبوتومی پره فرونتال تسکین قابل توجهی یافتند.اما خوشبختانه، گیرنده ها قادر به شناخت و غلبه بر احساسات شخصی نیستند. پس تلاش کنیم تا با آگاهی و تصمیمات هوشمندانه لحظات خوبی را در زندگیمان خلق کنیم.

۱۳۹۳/۲/۴

اخبار مرتبط