علل تأخیر در اعلام نتایج انتخابات عراق

تعدادی از كارشناسان و نمایندگان پارلمان عراق به بررسی علل تأخیر در اعلام نتایج انتخابات پارلمان این كشور پرداخته‌اند.

به گزارش نما، پایگاه العهد نوشت: خالد الاسدی یکی از اعضای ائتلاف دولت قانون به‌رهبری نوری المالکی گفت: بر اساس نتایج اولیه غیررسمی انتخابات، ائتلاف دولت قانون در بیشتر استان‌ها پیشتاز است و کرسی‌هایی که به دست خواهد آورد از 100 کرسی فراتر می‌رود.

وی افزود: مهمترین استان‌هایی که ائتلاف دولت قانون در آن پیشتاز است بغداد، کربلا، نجف، میسان، المثنی، بابل، واسط، بصره و ذی‌قار است و هیچ استانی نیست که ائتلاف دولت عراق در آن پیش نباشد.

از سوی دیگر محسن جباری الموسوی عضو کمیته مستقل انتخابات عراق تأکید کرد: میزان مشارکت 60 درصد، در انتخابات خارج از عراق77 درصد و در رأی‌گیری ویژه 89 درصد بوده است.

این درحالی است که روزنامه الصباح عراق گزارش داد: با وجود پایان نیافتن شمارش آرا در انتخابات پارلمانی و شورای استانی در منطقه کردستان که چهارشنبه گذشته برگزار شد بیشتر احزاب سیاسی شرکت کننده در انتخابات به نقل از منابع حزبی خود به اعلان نتایج روی آورده‌اند.

کمیته مستقل انتخابات اعلام کرده است که نتایج ظرف 10 روز اعلام خواهد شد. در حالی که کمیته مستقل انتخابات از انتقال صندوق‌های رأی‌گیری با هواپیماهای خصوصی به بغداد یعنی مرکز اصلی شمارش آرا خبر می‌دهد، احزاب کردی از پیشتازی خود در انتخابات در اقلیم کردستان سخن می‌گویند و آن را جشن گرفته‌اند.

آماری که تاکنون منتشر شده است قابل اعتماد نیست و باید تا زمان انتخابات نهایی از سوی کمیته مستقل انتخابات صبر کرد. از سوی دیگر کارشناسان عراقی به بررسی علل تأخیر در اعلام نتایج از سوی کمیته مستقل انتخابات پرداخته‌اند.

عادل اللامی از کارشناسان عراقی در این باره می‌گوید: در کشورهای کمی در دنیا نتایج انتخابات بلافاصله پس از پایان رأی‌گیری اعلام می‌شود و این بسته به نوع انتخابات و تکنیک به کار گرفته در آن است. انتخابات ریاست جمهوری به‌مراتب آسان‌تر از انتخابات پارلمانی است.

وی افزود: علت تأخیر در اعلام نتایج انتخابات در عراق به تعدد حوزه‌های انتخاباتی و نیز شمارش جدید آرا است. کمیته مستقل انتخابات نخست آرا را در داخل استان‌ها می‌شمارد و سپس نتایج اولیه را اعلام خواهد کرد، به هر اندازه که شکایات انتخاباتی کمتر باشد نتایج سریع‌تر اعلام خواهد شد. همزمان با شمارش آرا شکایات از سوی گروه‌های سیاسی مطرح می‌شود که بررسی آنها از سوی دیگر سبب تأخیر در اعلام نتایج می‌شود. وی گفت: حتی پس از اعلام نتایج با توجه به اعتراضات احتمالی فرایندی طولانی سپری خواهد شد.

حسن الیاسری عضو کمیته حقوقی پارلمان عراق در این باره معتقد است: کمیته مستقل انتخابات ظرف یک هفته نتایج را اعلام می‌کند و به‌دنبال آن بررسی اعتراض‌ها را خواهیم داشت. توجه داشته باشید که در انتخابات سال 2010 نزدیک به 1000 شکایت انتخاباتی وجود داشت.

وی درباره اینکه کمیته مستقل انتخابات اعلام کرده است به سی روز زمان برای اعلام نتایج زمان نیاز دارد، گفت: منظور کمیته مستقل انتخابات کل فرایند اعلام نتایج و بررسی شکایات و اعتراضات بوده است. امکان اعلام نتایج ظرف پنج روز تا یک هفته وجود دارد اما به‌علت شکایات و اعتراض‌ها اندکی به تأخیر می‌افتد.

وی تأکید کرد: در کشورهای دیگر به‌فاصله یک یا دو ساعت نتایج اعلام می‌شود. وجود سیستم کارت الکترونیکی به‌مفهوم این است که سامانه پیشرفته و بزرگی وجود دارد زیرا این فرایند الکترونیکی این را طلب می‌کند.

حسن شویرد از نمایندگان پارلمان عراق می‌گوید: تأخیر در اعلام نتایج از سوی کمیته مستقل انتخابات اختلاف فنی کمیته مستقل انتخابات را نشان می‌دهد و این نیاز به اصلاح دارد.

وی افزود: باید رأی‌گیری الکترونیکی وارد فرایند شود تا کمیته مستقل انتخابات پس از پایان رأی‌گیری بتواند نتایج را اعلام کند. تأخیر در اعلام نتایج سبب نگرانی گروه‌های سیاسی است. مشکلات زیادی درباره انتخابات سی‌ام آوریل وجود داشت و احتمال شکایات و اعتراضات زیادی را داریم.
منبع: تسنیم

۱۳۹۳/۲/۱۳

اخبار مرتبط