توصیه لاریجانی به دولت درباره ناشران

رئیس مجلس گفت: بنده فكر می‌كنم گرفتن مالیات از ناشرین اشتباه است. نشر یك واحد فرهنگی محسوب می‌شود.

علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در اختتامیه بیست‌وهفتمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران که صبح امروز برگزار شد، طی سخنانی اظهار داشت: بنده برای حضور در مراسم اختتامیه احساس خوبی نداشتم چون احساس می‌کردم مغموم واقع شدم چرا که امسال توفیق دیدار از نمایشگاه کتاب را پیدا نکردم اما هر سال بسیار حض می‌بردم و ساعت‌ها در کنار شما بودیم و استفاده می‌کردیم.

به گزارش تسنیم، وی ادامه داد: قصد بنده این بود که خداقوتی به شما بگویم که همه مشارکت کردید و طی مدت 10 روز، از اصحاب فکر و اندیشه میهمان‌نوازی داشتید و نمایشگاه کتاب یک حادثه مطلوب فرهنگی در کشورمان است و بنده نیز شنیدم که امسال استقبال خوبی از نمایشگاه کتاب انجام شد و حجم خریدهای کتاب روی هم رفته زیاد بوده و گزارشی که دادند، نشان می‌داد که فضای منطقی و تعامل فکری را به وجود آورده‌اند که بنده از دست‌اندرکاران برگزاری این نمایشگاه تشکر می‌کنم.

رئیس مجلس خاطرنشان کرد: این حادثه نشان می‌دهد که کشورهایی که در این سال‌ها با تحریم‌ها فکر می‌کردند بر روی اراده ملت تأثیر می‌گذارند، اشتباه می‌کنند و این اراده ملت ایران است که این حادثه فرهنگی را اینقدر مورد توجه قرار داد. شما با چنین انسان‌های با فرهنگی روبرو هستید لذا توجه داشته باشید که دستورالعمل و بخشنامه صادر کردن‌هایی که از خارج از کشور می‌نشینید و با الحان عتاب‌آمیز ملت ایران را مورد خطاب قرار می‌دهید، جز اینکه نفرت در دل ملت ایران نسبت به خود برافروزید، ثمر دیگری برای شما ندارد.

لاریجانی افزود: ملت ایران ملت بافرهنگی هستند که اهل کتاب، نگارش و خواندن هستند و شما باید در تراز ملت ایران با آنها صحبت کنید و حضور در نمایشگاه و رفت‌وآمدها و گفت‌وگوها و جلسات بحث نشان می‌دهد که سرشت ملت ایران فرهنگی است.

وی در ادامه با اشاره به سابقه خود در وزارت ارشاد یادآور شد: بنده با توجه به سابقه‌ای که در وزارت ارشاد داشتم، می‌دانم که جای حساس، مهم و ارزشمندی است و جزو وزارتخانه‌هایی است که افراد می‌توانند با ابتکارات مختلف مواجه شوند چرا که مخاطب آنها افراد تحصیل‌کرده و اهل فرهنگ و اصحاب هنر هستند و آنها ذهن‌های خلاقی دارند لذا تراوشات ذهنی برای اداره ارشاد اگر بار اصلی بر روی مجموعه‌هایی باشد که خودشان دست‌اندرکار هستند، هم سهل می‌شود و هم امکان ابتکارات مختلف فراهم خواهد شد.

رئیس مجلس اضافه کرد: می‌دانم آقای جنتی نیز به دنبال همین کار است که امور مختلف ارشاد را به تشکل‌های مربوطه واگذار و از ظرفیت ذهنی آنها استفاده کند که کار معقول و سنجیده‌ای است.

لاریجانی، چرخه اقتصادی ناشران را نکته‌ای دانست که وزارت ارشاد هنوز از آن رنج می‌برد و اظهار داشت: چرخه اقتصادی ناشران معیوب است و درآمد کافی ندارد. نه تنها با سایر مشاغل تجاری باید توجه داشت، کسانی که وارد صنف نشر می‌شوند یک نوع عاشق‌پیشگی دارند و الا از آن درآمد آنچنانی در نمی‌آید. خصوصا با وضع اقتصادی که ما داریم و کتاب گران تولید می‌شود، باید برای آن راه‌حلی پیدا کرد.

وی با اشاره به سخنان یکی از حاضران در مراسم اختتامیه گفت: گفته شد که از ناشران مالیات نیز دریافت می‌شود که این کار اشتباهی است. نشر یک واحد فرهنگی محسوب می‌شود و مؤسسات فرهنگی از مالیات معاف هستند و اگر اختلافی در این زمینه هست، آقای جنتی پیگیری کند و اگر حل نشد ما حتما در مجلس برای آن راه‌حلی پیدا می‌کنیم.

رئیس مجلس خاطرنشان کرد: منطقی است که در شرایطی که می‌خواهیم تولید کشور از جمله تولید کتاب روان شود و رونق پیدا کند، باید زمینه‌ها را برای آن فراهم کرد چرا که یکی از تولیدات مهم، تولید کتاب است.

لاریجانی افزود: بنده فکر می‌کنم به دلیل گران بودن کتاب که مخاطبین قدرت خرید راحت را ندارند، چرخه اقتصادی ناشران هم به راحتی نمی‌چرخد لذا باید راه‌حل دیگری برای آن پیدا کرد یعنی باید تولید کتاب شامل یارانه قرار گیرد و به ناشران کمک شود.

وی با اشاره به قانون هدفمندی کردن یارانه‌ها و اختصاص بخشی از درآمد آن به بخش تولید گفت: تولید کتاب بخشی از تولیدات مهم است و مادر تولید ناشران محسوب می‌شوند که قوه مفکره جامعه را فعال می‌کند. پس از بخش درآمدها باید بخشی به تولید کتاب و ناشرین اختصاص یابد.

رئیس مجلس اظهار داشت: ما حدود 50 هزار میلیارد تومان درآمد برای یارانه‌ها دادیم که اگر یک هزارم آن را برای کمک به ناشرین درنظر بگیرند، حدود 50 میلیارد تومان می‌شود که می‌تواند با تسهیلات بانکی از حجم بیشتری برخوردار می‌شود و این یک‌هزارم نیز ثلمه‌ای به عالم وارد نمی‌کند که یک هزارم از درآمد را به تولید نشر اختصاص دهیم.

لاریجانی با بیان اینکه دست دولت برای اختصاص یارانه به ناشران باز است، تصریح کرد: در قانون گفته شده که بخشی از درآمدها به تولید اختصاص یابد لذا بخشی از درآمدها را می‌توانند به ناشران اختصاص دهند. بنده از دولت و آقای جنتی خواهش می‌کنم به این موضوع توجه کنند و در این موضوع فعال باشیم تا در دولت بخشی را برای کمک به ناشران اختصاص دهید و اگر نیاز بود، ما توجه دیگری در مجلس به این موضوع داشته باشیم اما تا آنجایی که بنده می‌دانم قانون آنقدر باز نوشته شده که شما در دولت قدرت مانور دارید لذا پیشنهاد می‌کنم مسئله اصلی که چرخه اقتصادی نشر است را مورد توجه جدی قرار دهید تا ناشران عزیز حیات فعالی در این بخش پیدا کنند.

۱۳۹۳/۲/۲۰

اخبار مرتبط