جدیت ملی‌گرایان اسكاتلند برای كسب استقلال از بریتانیا

عکس خبري -جديت ملي‌گرايان اسکاتلند براي کسب استقلال از بريتانيا

اگر اسكاتلند مستقل شود، از نظر سرانه تولید ناخالص داخلی در رده ‘ششم’ كشورهای توسعه یافته قرار خواهد گرفت، در حالی كه انگلیس در حال حاضر در رتبه ‘شانزدهم’ قرار دارد.

تلویزیون فارسی «صدای آمریکا» (VOA) پنجشنبه ۱۶فوریه (۲۷بهمن) در بخش خبری ساعت ۱۹: ۰۰ به وقت تهران اعلام کرد: ««دیوید کامرون» نخست وزیر بریتانیا می‌گوید برای حفظ اسکاتلند به عنوان بخشی از «بریتانیای کبیر» مبارزه خواهد کرد.»

صدای آمریکا افزود: «کامرون در سفر امروز خود به اسکاتلند، با قانون گذاران و رهبران «حزب ملی اسکاتلند» (ScottishNationalParty) که تلاش می‌کنند استقلال آن کشور را در سپتامبر ۲۰۱۴ به همه پرسی بگذارند، دیدار و گفتگو خواهد کرد. از دیگرسو «الکس سالموند» سروزیر منطقه اسکاتلند، روز چهارشنبه تأکید کرد که استقلال کامل اسکاتلند از سلطه بریتانیا بعد از ۳۰۰ سال می‌تواند به شکوفایی آن سرزمین از طریق انرژی‌های قابل بازیافت نظیر انرژی باد کمک کند.»

گفتنی است چند روز پیش هم سخنگوی سروزیر اسکاتلند در واکنش به اظهارات نخست وزیر انگلیس در مورد حفظ اسکاتلند، گفته بود: «سخنان کامرون استدلال‌هایی نخ نما در مورد یک اتحاد تاریخ گذشته است. آقای کامرون درباره وضعیت اقتصادی و قدرت پادشاهی متحده بریتانیا صحبت می‌کند اما واقعیت این است که اگر اسکاتلند مستقل شود، از نظر سرانه تولید ناخالص داخلی در رده «ششم» کشورهای توسعه یافته قرار خواهد گرفت، در حالی که انگلیس در حال حاضر در رتبه «شانزدهم» قرار دارد.»

سروزیر اسکاتلند که طی سال‌های اخیر تلاش زیادی برای استقلال این منطقه انجام داده است، پیش‌تر گفته بود که مردم اسکاتلند مرعوب سخنان نخست وزیر نخواهند شد و دوره‌ای که لندن همه سیاست‌های خود را به اسکاتلند تحمیل می‌کرد، دیگر سپری شده است.

«ایرنا» نیز در این رابطه گزارش کرد: «سالموند در آستانه دیدار با کامرون به «بی‌بی‌سی» گفت: من در دیدار با نخست وزیر بر این موضوع تأکید خواهم کرد که همه پرسی اسکاتلند موضوعی مربوط به مردم این منطقه است و این همه پرسی نباید از طریق لندن کنترل و اداره شود.»

بنا بر این گزارش، سروزیر اسکاتلند در گفتگو با بی‌بی سی اظهارداشت: «به نظر من، ما اگر مستقل شویم و منابع و ثروت‌هایمان را برای مردم خودمان صرف کنیم می‌توانیم کشور بهتری را بنا کنیم. اسکاتلند از نظر تاریخ و فرهنگ، منابع انرژی و دانشگاه‌های مدرن در سطح بالایی قرار دارد. ما در صورت کسب استقلال نیز روابط خوبی با همسایگان خود خواهیم داشت؛ اما حاضر نیستیم سربازانمان به جنگ‌های غیرقانونی نظیر جنگ عراق اعزام شوند و سلاح‌های هسته‌ای در خاک ما مستقر شود. همه پرسی برای استقلال اسکاتلند باید بر اساس قوانین خود ما برگزار شود و ما خواستار این هستیم که جوانان ۱۶ و ۱۷ ساله هم بتوانند در آن شرکت کنند.»

خاطر نشان می‌شود که موضوع برگزاری همه پرسی برای استقلال اسکاتلند مجددا از حدود دو ماه پیش در محافل سیاسی «لندن» و «ادینبورو» [مرکز اسکاتلند] مطرح شده و طی این مدت بحث‌های زیادی درباره زمان و نحوه برگزاری آن درگرفته است.

احزاب اصلی انگلیس مخالفت خود را با استقلال منطقه نیمه خودمختار اسکاتلند اعلام کرده و مدعی شده‌اند که منافع بلندمدت مردم اسکاتلند در باقی ماندن در چارچوب نظام سیاسی فعلی موسوم به «پادشاهی متحده بریتانیا» (UnitedKingdomofGreateBritain) نهفته است.
اختلافات دیرینه میان مناطق مختلف تشکیل دهنده پادشاهی متحده بریتانیا بار دیگر با مطرح شدن موضوع برگزاری همه پرسی در مورد استقلال کامل منطقه اسکاتلند از دولت مرکزی انگلیس، در برخی محافل سیاسی و رسانه‌ای این کشور بالا گرفته است. کابینه انگلیس تأکید کرده است که همه پرسی استقلال اسکاتلند باید با اجازه دولت مرکزی برگزار شود تا جنبه قانونی پیدا کند. دولت انگلیس همچنین شرایطی را برای برگزاری همه پرسی پیشنهاد کرده که با مخالفت حزب ملی گرای اسکاتلند (SNP) مواجه شده است. دولت مرکزی انگلیس از ابتدای طرح موضوع همه پرسی، مخالفت خود را با جدایی اسکاتلند از بریتانیا اعلام کرده و تعهد نموده است که همه تلاش خود را برای حفظ اسکاتلند در چارچوب نظام فعلی انگلیس به کار بگیرد. این موضع دولت مرکزی در لندن، با انتقاد ملی گرایان اسکاتلندی که قدرت را در دولت محلی ادینبورو در اختیار دارند مواجه شده و مقامات اسکاتلندی تأکید کرده‌اند که مردم این منطقه حق دارند آینده سیاسی کشور خود را آزادانه تعیین کنند. به علاوه دو طرف در مورد نحوه برگزاری همه پرسی نیز اختلافات جدی دارند.

به عقیده کار‌شناسان، در شرایط فعلی بخشی از جامعه اسکاتلند به دلیل نگرانی‌های اقتصادی و امنیتی، مخالف استقلال کامل هستند و خواهان واگذاری اختیارات بیشتری از دولت مرکزی در لندن به دولت محلی در ادینبورو می‌باشند و به همین دلیل دولت انگلیس تلاش می‌کند با استفاده از این نگرانی‌ها طرح همه پرسی را به شکست بکشاند.

منطقه انگلیس که بزرگ‌ترین و پرجمعیت‌ترین منطقه تشکیل دهنده کشور بریتانیا است، به طور سنتی سلطه سیاسی و اقتصادی خود را بر سه منطقه دیگر حفظ کرده و همین سلطه باعث شده تا ساکنان «اسکاتلند»، «ولز» و «ایرلندشمالی» هروقت که فرصتی پیدا می‌کنند برای کسب استقلال و یا حداقل خودمختاری تلاش و مبارزه کنند.

حزب ملی گرای اسکاتلند (SNP) که از جمله احزاب استقلال طلب به شمار می‌رود، طی سال‌های اخیر فعالیت‌های گسترده‌ای را برای کسب اختیارات بیشتر از دولت مرکزی انگلیس آغاز کرده و هدف نهایی خود را نیز کسب استقلال کامل قرار داده است. این حزب در انتخابات سال ۲۰۱۱ توانست پیروزی قاطعی به دست آورد و در حال حاضر اکثریت کرسی‌های پارلمان محلی اسکاتلند و دولت محلی را به تنهایی در اختیار دارد.

منطقه اسکاتلند که بخش شمالی جزیره بریتانیا را تشکیل می‌دهد، پس از انگلیس دومین منطقه وسیع تشکیل دهنده بریتانیا است که از جنوب به سرزمین اصلی انگلیس، از شرق به دریای شمال و از غرب و شمال به اقیانوس اطلس و دریای ایرلند محدود است. این منطقه حدود ۵. ۵ میلیون نفر جمعیت دارد و با توجه به استقرار پایگاه‌های اصلی زیردریایی‌های هسته‌ای انگلیس در آن، از نظر راهبردی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

بر اساس نظرسنجی‌های متعددی که طی سال‌های اخیر در اسکاتلند برگزار شده، حدود ۷۰ درصد مردم آن منطقه از برگزاری همه پرسی حمایت می‌کنند هرچند که بخشی از آن‌ها به جای استقلال کامل، طرفدار انتقال بیشتر قدرت از لندن به ادینبورو هستند. این نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که احتمالا نزدیک به ۴۰ درصد مردم اسکاتلند در حال حاضر از استقلال کامل حمایت می‌کنند و ظاهرا به همین دلیل هم دولت مرکزی انگلیس قصد دارد هرچه زود‌تر، تاریخی برای یک همه پرسی مشروط تعیین کند تا شاید با شکست طرفداران استقلال، این بحث خاتمه یابد.

برخی از تحلیلگران معتقدند کسب استقلال کامل توسط اسکاتلند، گروه‌های جمهوری خواه و ملی گرا در ایرلند شمالی و ولز را نیز ترغیب خواهد کرد خواسته‌های خود را با عزم قوی تری پیگیری کنند.

منبع: مفیدنیوز

۱۳۹۰/۱۱/۲۸

اخبار مرتبط