نزدیک به دوهفته پس از حضور هیات مذهبی آمریکایی در ایران، واکنشها به آن تازه آغاز شده است. یک هیات مذهبی آمریکایی متشکل از 30نفر از شخصیتهای برجسته کلیساهای آمریکا به ریاست «ژوئل هانتر» دستیار ارشد دینی کلیسای «نورتلند»، چهارم خرداد وارد تهران شدند.
آنها برای شرکت در نشست دینی «جهان عاری از خشونت و افراطیگری از منظر ادیان ابراهیمی» عازم تهران شده بودند. حالا «ماری هارف» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نهتنها حضور کشیشان در ماه می (خرداد) را تایید کرده، بلکه گفته که تعدادی از کشیشان کاتولیک آمریکایی در ماه مارس (اسفند و فروردین) نیز به ایران آمده بودند؛ البته او ارتباط این گروه با دولت آمریکا را رد کرد و آن را مستقل از دولت دانست. برخی رسانهها مدعی بودند که آنها از طرف دولت آمریکا برای برقراری آشتی میان ایران و آمریکا به ایران آمده بودند.
به گزارش «ایسنا»، «هارف» در ادامه افزود: «ما مطلعیم که شخصیتهای مختلف مذهبی آمریکا گفتوگوهایی را با شخصیتهای مذهبی ایرانی در زمینه آموزشهای مذهبی انجام دادند. ما از این تلاشها برای افزایش سطح آگاهی بین ادیان و آزادیهای مذهبی که بهطور قطع یکی از اولویتهای سیاست خارجی این وزارتخانه است استقبال میکنیم.» او در عین حال حضور یک مقام کاخ سفید در سفر اخیر هیات مذهبی آمریکایی به ایران را تلویحا رد کرد و گفت: «من باور نمیکنم که هیچکس از کاخ سفید به ایران سفر کرده است.»
این در حالی است که با جستوجو در مورد شخص مورد نظر - که همان «ژوئل هانتر» باشد - میبینیم که از او بهعنوان مشاور امور معنوی «باراک اوباما» یاد شده است. «ژوئل هانتر» دستیار ارشد کلیسای نورتلند است که در سال 2008 در کمپین انتخاباتی «باراک اوباما» حضور داشت و در مراسمی برای پیروزی او دست به دعا برداشت. در این شورا کشیشهای دیگری نیز حضور دارند.
همچنین او در مراسم دعایی که در کاخ سفید برگزار میشود حضور دارد و در یکی از فیلمهای این مراسم که روی سایت «کاخ سفید» قرار دارد، پس از سخنرانی «باراک اوباما» رییسجمهوری به ایراد سخنرانی میپردازد. در همین حال برخی رسانههای تندرو در این مورد به سناریوسازی و ایجاد ابهام پرداختند. نکتهای که از نگاه این رسانهها پررنگ بود، حضور «علی یونسی» مشاور رییسجمهوری در امور قومیتها و مذاهب بود. آنها کوشیدند با مخفیانه جلوهدادن این سفر، بار دیگر وزارت خارجه و دولت را زیر سوال ببرند و بهویژه «یونسی» را تحت فشار قرار دهند. این در حالی است که به گزارش «مهر» در این نشست «یونسی» تنها نبوده، بلکه آیتالله «محمدعلی تسخیری»، مشاور مقاممعظمرهبری در امور جهان اسلام، «محقق داماد» رییس فرهنگستان علوم و «غلامعلی حدادعادل» رییس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی و نماینده مجلس نیز حضور داشتند.
اما این هیات از کشیشان آمریکایی به رهبری مشاور امور مذهبی «باراک اوباما» به دعوت چه نهادی به ایران آمده بود؟ هیات مذکور که متشکل از 30 کشیش کاتولیک آمریکایی بود، به دعوت «مرکز گفتوگوی ادیان و تمدنها» به ایران آمده بودند تا در نشست «جهان عاری از خشونت و افراطیگری از منظر ادیان ابراهیمی» شرکت کنند. «مرکز گفتوگوی ادیان و تمدنها» از زیرمجموعههای معاونت پژوهشی و آموزشی سازمان «فرهنگ و ارتباطات اسلامی» است. آنطور که در سایت این سازمان آمده است، شورایعالی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی یکی از ارکان این سازمان است که مرکب از 15نفر از وزراء و شخصیتهای علمی و فرهنگی است که با حکم مقاممعظمرهبری منصوب میشوند.
این نشست در چهارم خرداد آغاز و یک روز بعد با صدور بیانیه مشترکی از سوی هیاتهای ایرانی و آمریکایی به کار خود پایان داد. در یکی از بندهای این بیانیه با حمایت از طرح جهان عاری از خشونت روحانی در مجمع عمومی سازمان ملل آمده است: «شرکتکنندگان حمایت خود را از طرح جناب آقای دکتر روحانی رییسجمهور محترم جمهوری اسلامی ایران با موضوع «جهان عاری از خشونت و افراطیگری» که در شصتوهشتمین مجمع عمومی سازمان مللمتحد در روز سوم مهرماه ۱۳۹۲ ارایه شد و با رای قاطع نمایندگان همه کشورها تایید شد، اعلام مینمایند.» این هیات پس از اتمام نشست در تهران به برخی شهرهای ایران نظیر اصفهان، شیراز و قم سفر کردند و با برخی شخصیتهای مذهبی نظیر آیتالله جوادیآملی دیدار و گفتوگو کردند. «فارس» به نقل از هانتر گزارش داده که او گزارش سفر خود را به اوباما ارائه خواهد کرد.
منبع: خبرگزاری فارس