به گزارش نما، افراد متخصص هميشه به دنبال کنفرانس ها يا نمايشگاه هايي هستند که مرتبط با رشته شان برگزار مي شود. حتما مي دانيد که مهم ترين و معتبرترين نمايشگاهي که در عرصه صنعت فناوري اطلاعات برگزار مي شود، نمايشگاه CES است.
اين نمايشگاه در ميان تمامي افراد علاقه مند به جهان فناوري ها شناخته شده است. اين ها را گفتيم تا به اين جا برسيم که نمايشگاه E3 يا همان نمايشگاه سرگرمي هاي ديجيتال، نمايشگاهي در حد و اندازه هاي CES است و به طور حتم مهم ترين رخداد در زمينه بازي هاي ويدئويي است که هر سال در نيمه اول ماه ژوئن برگزار مي شود.
اين نمايشگاه توسط تمامي افرادي که در زمينه بازي سازي يا بازي کردن تخصص دارند و به صنعت گيم علاقه دارند، دنبال شده و از اهميت خاصي برايشان برخوردار است. در واقع بايد گفت که دوره 3 روزه برگزاري اين نمايشگاه، مهم ترين رويدادي است که در هر سال براي مخاطبان جهان بازي هاي ويدئويي وجود دارد.
در مورد گذشته اين نمايشگاه بايد گفت که کار خود را براي اولين بار از سال 1995، آغاز کرده است و در طول سال هاي پيش با پيشرفت هاي چشم گيري که در صنعت گيم به وقوع پيوست، اين نمايشگاه به بزرگ ترين مجمع براي بازي سازها و بازي دوستان سراسر جهان تبديل شد.
قبل از اين که اين نمايشگاه وجود خارجي داشته باشد، شرکت ها يا ناشران بزرگي مانند نينتندو يا سگا رويه متفاوتي را داشتند، به اين صورت که براي خود به صورت جداگانه نمايشگاه هاي بزرگي را برپا کرده و علاقه مندان را به اين شکل به غرفه محصولات خود مي کشاندند.
در آن موقع مفهومي به نام نمايشگاه بازي يا گيم، معنا يا مفهومي نداشت و مهم ترين و معتبرترين مکان براي نمايش سخت افزار و بازي هاي جديد رايانه اي، همان نمايشگاه CES بود. اما پيشرفت قابل توجه و غير قابل انکار بازي سازي در سال هاي اخير باعث شد که نمايشگاه E3 به پايگاه بسيار معتبري براي علاقه مندان به صنعت گيم تبديل شود البته نمايشگاه هايي نظير گيمز کام در اروپا و گيم شو در توکيو هم در ژاپن که مهد بازي سازي در جهان است، برگزار مي شوند اما نمايشگاه E3 در اين ميان از محبوبيت و مقبوليت بيشتري در ميان مردم برخوردار است.
به طور معمول شرايط به اين صورت است که نيمه دوم خرداد ماه اهميت بسيار زيادي براي علاقه مندان به گيم دارد. با وجود نمايشگاه E3 اين ماه بسيار پر حادثه بوده و بازي هاي بسيار زيادي تا قبل از شروع رسمي کنفرانس ها در اين ماه معرفي مي شوند تا از گزند گردباد بزرگي که E3 به پا مي کند، مصون مانده و به فراموشي سپرده نشوند.
همه چيز در مورد E3
اگر بخواهيم در مورد نام E3 توضيحي بدهيم بايد گفت که اين نام از اختصار Electronic Entertainment Expo حاصل شده است و در حقيقت نام مجمع ساليانه فعالان عرصه بازي سازي سراسر جهان است. اين نمايشگاه در عرض چند سال گذشته هميشه در لس آنجلس آمريکا برگزار شده است.
شروع اين نمايشگاه در سال 1995 توسط دو سازمان بود. ماجرا به اين صورت است که در آن زمان شرکت ها از مديران و گردانندگان نمايشگاه CES تقاضا کردند تا فضاي خصوصي را در اختيارشان قرار بدهند تا بتوانند در آن فضا تمامي بازي سازها و خبرنگاران را گرد هم جمع کرده و در رابطه با نقشه راه و آينده صنعت بازي سازي صحبت کنند.
در آن سال ها اين درخواست مورد قبول واقع نشد اما علاقه مندان و دنبال کنندگان صنعت گيم، پشتکارشان بسيار بيشتر از اين حرف ها بود و از موضع خود کوتاه نيامدند، به اين ترتيب رويداد E3 براي اولين بار در سال 1995 معرفي شد و توسط بسياري از بازي سازها و ناشران بزرگ مورد حمايت قرار گرفت.
اولين سال که اين نمايشگاه برپا شد، 38 هزار بازديد کننده داشت و يکي از شلوغ ترين نمايشگاههايي بود که تا آن زمان برگزار شده بود.
در آن زمان شرکت هايي نظير نينتندو و سگا، سلاطين بازار بازي هاي رايانه اي و ويدئويي بودند و در دوره اول سگا از E3 حمايت کرد اما نينتندو زير بار اين جريان نرفته و همچنان براي خودش نمايشگاهي به صورت جداگانه برگزار مي کرد.
بعد از اين که شرکت هاي بزرگ و کوچک يکي پس از ديگري به اين نمايشگاه پيوستند، نينتندو هم چاره اي نداشت جز اين که به E3 بپيوندد. البته نکته جالبي هم در اين زمينه وجود دارد که شايد دانستن آن خالي از لطف نباشد.
در سال 1996 يعني دقيقا يک سال پس از برگزاري اولين دوره E3، سه شرکت يا بهتر است بگوييم سه غول بزرگ جهان بازي سازي در ژاپن، يعني شرکت هاي سگا، سوني و نينتندو، نمايشگاه جديدي با نام E3/Tokyo 96 را معرفي کردند و خودشان هم فهميدند که اين کار بسيار اشتباه بوده و ديگر نبايد تکرار شود.
اين نمايشگاه قرار بود به بازار ژاپن اختصاص داشته باشد اما شرکت سوني از اين ايده حمايت نکرد و به دنبال سگا هم رويه سوني را در پيش گرفت و در اين ميان نينتندو تنها ماند و او هم پس از مدتي به نمايشگاه E3 پيوست.
آن چه در گذشته رخ داده است
در طول اين 19 سالي که نمايشگاه E3 برگزار شده اتفاقات بسيار جالبي در صنعت گيم رخ داده است. به عنوان مثال بايد گفت که بيشتر مواقع اين نمايشگاه در لس آنجلس برگزار شده و امسال هم به همين صورت بوده است.
اما در اين ميان، 4 سال مکان برگزاري متفاوت بوده و در سال هاي 97، 98 در آتلانتا و در سال 2007 و 2008 در سانتا مونيکا برگزار شده است. بعد از شروع نسل هفتم و ارائه کنسول هاي پلي استيشن 3، ايکس باکس 360 و کنسول Wii، سازمان ESA که برگزار کننده اين نمايشگاه است اعلام کرد که قرار شده است، در سال هاي 2007 و 2008 اين نمايشگاه به صورت خلوت تري نسبت به سال هاي گذشته خود باشد و اين گونه بود که براي اين دو دوره چيزي کمتر از 40 شرکت بازي ساز براي نمايش بازي هاي خود در نمايشگاه دعوت شدند و نمايشگاه هم که در سانتا مونيکا برگزار شده بود و در هر دوره چيزي بين 5 تا 10 هزار مخاطب داشت و اين آمار براي بزرگترين نمايشگاه بازي سازي جهان بسيار آمار شرم آوري است.
اوج اين نمايشگاه تا به امروز در زماني بوده است که 500 شرکت بازي سازي در آن حضور داشته و خود نمايشگاه هم بيش از 70 هزار بازديد کننده داشته است. در اين دوره چيزي در حدود 5 هزار بازي در نمايشگاه نمايش داده شده است.
البته در مورد اين دوره بايد گفت که با توجه به گسترش نفوذ بازي هاي تلفن همراه و باز بودن دست بازي سازهاي مستقل، رقم تعداد بازي هاي حاضر در نمايشگاه از دست خارج شده و به نوعي ميتوان گفت که سر به فلک کشيده است.
کنسول مايکروسافت يا کنسول سوني؟
بسياري از افراد براي خريد کنسول هميشه بر سر دوراهي گير مي کنند و به خصوص در چند سال گذشته هميشه به اين صورت بوده که ميان سوني و مايکروسافت رقابت شديدي براي ارائه کنسول هاي ايکس باکس وان و پلي استيشن 4 وجود داشته است. بعد از برگزاري نمايشگاه E3 در اين زمينه راحت تر مي توان نظر داد.
در نمايشگاه E3 2014 از شرکت هاي کوچک و کم سرو صدايي نظير From Software گرفته تا شرکت هاي بزرگي نظير يوبي سافت، همه بازي ها و محصولات جديدي را براي ارائه داشتند. در اين دوره فيل اسپنسر، منجي برند ايکس باکس و مدير فعلي اين قسمت در مايکروسافت، برنده نمايشگاه امسال را گيمرها معرفي کرد.
در حقيقت منظور او گيمرهايي بودند که در نوسان و تلاطم شروع نسل هشتم منتظر بازي هاي با ارزش براي خريد هستند. بدون شک مي توان گفت که سوني و مايکروسافت هر دو در نمايشگاه E3 امسال خوب ظاهر شدند و به نوعي رقابت بسيار نزديکي داشتند. شايد با خودتان بگوييد که چرا نينتندو، در رابطه با توليد کنسول در اين رقابت حضور نداشته است، در اين راستا بايد گفت که رقابت Wii U با پلي استيشن 4 يا ايکس باکس وان کاملا بي ربط است.
اگر شما يک فرد عادي و علاقه مند به صنعت بازي هستيد و قصد خريد کنسول را داريد بايد بدانيد که کدام يک از اين دو کنسول براي شما کاربردي تر است. کساني که رو به خريد کنسول مي آورند معمولا يک بار در اين زمينه سرمايه گذاري کرده و حدود 5 تا 6 سال از کنسولي که خريداري کرده اند، استفاده مي کنند. در ادامه اين دو کنسول را به صورت جزئي تري براي شما مقايسه خواهيم کرد. ايکس باکس وان، با قيمت 400 دلار بدون کينکت در E3 اين دوره عرضه شد.
به اين ترتيب مي توان گفت که قدرت و قيمت دو کنسول ايکس باکس و پلي استيشن تقريبا در يک رده قرار گرفته ست. باندل هايي که کينکت يا دوربين پلي استيشن روي آن ها قرار دارد ، قيمتي در حدود 500 دلار دارند. اگر اين دوربين ها براي شما زياد جالب نيست، مي توانيد به سراغ باندل هايي رويد که خلوت تر بوده و چيزي در حدود 100 دلار قيمت دارند.
در رابطه با خريد و فروش بازي هاي دست دوم بايد گفت که هيچ قانوني در اين زمينه وجود ندارد و لازم نيست که شما هر 24 ساعت آنلاين شده و تيک حاضر براي مايکروسافت بزنيد. در حال حاضر در يک نگاه کلي مي توان گفت که همه چيز ميان اين دو کنسول برابر است و رقابت اصلي در رابطه با محتوايي است که قرار است ارائه شود.
تصميم بزرگي که مايکروسافت گرفته اين بوده است که شما بتوانيد از اين ماه بدون کينکت هم يک ايکس باکس وان داشته باشيد و اين يک حق بسيار مناسب براي آن دسته از افرادي است که تمايل به داشتن يک کنسول ارزان قيمت تر دارند.
به هر حال بايد اعتراف کرد که دوربين مايکروسافت، نتوانست به موفقيتي که اين شرکت انتظار داشت دست پيدا کند و در حال حاضر اختلاف دو دوربين پلي استيشن و ايکس باکس وان، تنها نقطه اختلاف اين دو کنسول به حساب مي آيد و در اين رابطه بايد گفت که کينکت مايکروسافت در اين زمينه بسيار موفق تر عمل کرده و مجهز به سخت افزار پيشرفته تري است.
بر همين اساس اگر قرار باشد که براي کنترلرهاي حرکتي پيش بيني داشته باشيم، کينکت در اين زمينه پيروز ميدان خواهد بود. پس اگر مي خواهيد دوربين پلي استيشن سوني را که هيچ دردي از گيمر دوا نمي کند با قيمت 60 دلار بخريد، به جاي آن بهتر است که کمي بيشتر هزينه کرده و با 100 دلار يک کينکت در کنار ايکس باکس وان خود داشته باشيد.
نينتندو و نوستالژي هايش
قبل از اين که نمايشگاه برگزار شود، شايعاتي در مورد نينتندو و غرفه مربوط به اين شرکت منتشر شده بود که بعد از نمايشگاه مشخص شد تمامي آن حرف ها حقيقت داشته است. شرکت نينتندو براي آن دسته از کاربراني که از بازي سوپر ماريو اين شرکت خاطره داشته و به آن علاقه زيادي دارند، يک سورپرايز ويژه داشت.
به اين ترتيب که بازي ماريو ميکر Mario Maker توسط اين شرکت در طول برگزاري نمايشگاه به مردم معرفي شد. البته بايد گفت که ماريو ميکر بيشتر از اين که يک بازي باشد، يک ابزار است که کاربران ميتوانند از طريق آن به ساخت دنياي ماريو بپردازند. بيش از 20 سال، مردم براي ساخت مراحل ماربو به شيوه خودشان عمل مي کردند و دنياهايشان را به اشتراک مي گذاشتند. اما در حال حاضر همه چيز فرق کرده است.
در مورد ماريو ميکر بايد گفت که اين بازي در حقيقت يک ابزار يا يک اديتور جديد است که براي کنسول Wii منتشر خواهد شد. اين ابزار جايگزين بسيار قدرتمندي براي تمامي اديتورهاي نصفه و نيمه اي خواهد شد که تا امروز به وجود آمده اند.
در اين اديتور هر چيزي که طراحان گيم پلي در نينتندو در اختيار داشته و با آن ها کار مي کنند، در اختيار کاربران علاقه مند هم قرار خواهد گرفت تا با استفاده از اين ابزارها بتوانند بهترين مراحل ماريويي که خودشان دوست دارند را به وجود آورند.
کارشناسان در اين رابطه مي گويند که به نظر مي رسد، ماريو ميکر يک پاسخ بسيار دير هنگام از جانب شرکت نينتندو به سري Little Big Planet شرکت سوني بوده باشد. البته شرکت نينتندو خيلي زود تصميم به معرفي اين ابزار گرفته است زيرا قرار است نسخه اصلي اديتور در سال 2015 منتشر شود و هنوز هيچ اطلاعاتي در مورد قيمت يا تاريخ انتشار دقيق آن مشخص نيست.
برنامه هايي که نينتندو براي سال 2014 در نمايشگاه اعلام کرد خيلي جالب توجه نبودند و هر چيزي که توسط کارشناسان اين کمپاني معرفي شد به نوعي به سال 2015 موکول شد، البته به غير از بايونتا 2 که آن هم زياد مورد توجه واقع نشد.
آمارهايي از نمايشگاه E3 2014
در پايان هر نمايشگاه، آمار و ارقامي در رابطه با آن توسط رسانه هاي مختلف انتشار پيدا مي کند که شايد بد نباشد شما هم از بخشي از اين آمارها اطلاع پيدا کنيد. نمايشگاه اين دوره با تعداد زيادي از اتفاقات جالب، مهم و خاطره انگيز به پايان رسيد و از جمله اتفاقات بسيار مهم آن مي توان به معرفي بازي GTA V براي PC اشاره کرد.
شرکت مايکروسافت هم لباس بازندگي خود را به کناري گذاشت و قدمي جدي به سمت کسب موفقيت برداشت. از ديگر شرکت هاي پر سرو صدا در اين دوره مي توان به سوني اشاره کرد که با ابزارهاي انحصاري اش هوش را از سر گيم دوستان برد.
گذشته از اين اطلاعات آمار و اعداد و ارقامي هم در اين رابطه منتشر شده است از جمله اين که سال گذشته 48 هزار و 200 نفر براي بازديد از اين نمايشگاه دعوت شده بودند اما اين عدد در امسال کمي افزايش داشت و تعداد افرادي که براي بازديد دعوت شده بودند به 48 هزار و 900 نفر رسيده بود.
با وجود افزايش تعداد بازديدکنندگان با کاهش تعداد شرکت هاي حاضر در نمايشگاه روبه رو بوديم. در مقايسه با سال گذشته بايد گفت که در E3 2013 تعداد شرکت هاي حاضر در نمايشگاه 230 کمپاني از سراسر جهان بود اما امسال تنها 200 شرکت در اين نمايشگاه شرکت کرده و بازي هاي خود را در نمايشگاه به معرض نمايش گذاشتند.
رکورد بيشترين دعوت شدگان به اين نمايشگاه مربوط به دوره هاي سالهاي 1998 و 2005 بوده است که در اين دوره ها، تعداد بازديد کنندگان چيزي در حدود 70 هزار نفر بوده است. در مورد دوره بعدي نمايشگاه يعني E3 2015 بايد گفت که اين دوره 368 روز ديگر برگزار خواهد شد و به نظر کارشناسان هيچ سالي به اندازه E3 2015 در دنياي بازي هاي رايانه اي و ويدئويي تا اين حد اهميت نداشته است.
در مورد محل برگزاري نمايشگاه هم بايد گفت که سال آينده هم باز در لس آنجلس آمريکا و در Convention Center برپا خواهد شدو اما در مورد سال 2016 احتمالا شرايط به اين شکل نبوده و ديگر شهرهاي بزرگ ايالات متحده هم براي داشتن فرصت ميزباني اين رويداد بررسي شوند.