روش‏‌های غلط خورد و خوراك در رمضان

ماه مبارك رمضان ماه پاكی جسم و جان است اما روش‏های غلط تغذیه در این ماه باعث می‌شود كه بسیاری از افراد نه تنها به پاكی و سلامت جسم دست نیابند بلكه چند روزی از این ماه نگذشته دچار انواع مشكلات گوارشی نفخ، ترش كردن و یبوست شوند.

به گزارش نما، روش‏‌های غلط خورد و خوراک در ماه رمضان باعث می‌شود که روزه‌داران دچار انواع مشکلات گوارشی از جمله نفخ، ترش کردن، یبوست و غیره شوند و به همین دلیل معمولاً مطب متخصصان گوارش از نیمه این ماه شلوغ می‌شود.

طب اسلامی- ایرانی برای پیشگیری از این معضلات راه حل‏های کارآمدی را پیشنهاد می‏دهد:

مشورت کنید

اگر از هر نوع بیماری گوارشی رنج می‏برید حتماً قبل از شروع ماه مبارک با یک پزشک در مورد امکان روزه گرفتن مشورت کنید. در برخی بیماریها از جمله زخم اثنی عشر و سردردهای ناشی از ضعف گرفتن روزه صحیح نیست و به تشدید بیماری منجر خواهد شد.

قبل از شروع ماه مبارک آماده شوید

بهتر است برای ایجاد آمادگی از ۲ تا ۳ هفته قبل از شروع ماه رمضان هفته‏ای دو روز با فاصله روزه بگیرید.

از مصرف غذاهای مختلف و سفره‏ های رنگین افطار و سحر پرهیز کنید.

مواد غذایی مختلف از نظر کیفیت و ویژگی‏ها با هم متفاوتند و در نتیجه هضم آنها یکسان نخواهد بود؛ وقتی دو یا چند غذای مختلف با هم خورده شود، معده و دستگاه گوارش نمی‏تواند همه آنها را به حد نهایی هضم کند و در نتیجه فساد هضم رخ می‏دهد.

به مخلفات سر سفره افطار و شام نه بگویید

این مواد مخصوصاً اگر با حجم زیاد در کنار افطار یا با وعده اصلی میل شوند باعث عدم هضم، نفخ، ترش کردن و درد شکم می‏شوند.

حلیم و آش رشته در تابستان؛ هرگز

اصولاً حلیم و آش رشته و امثال آن غذاهای سنگینی محسوب شده و غذاهای تابستانی نیستند، پس آنها را از سفره‏های افطار تابستانی خط بزنید و در صورت تمایل زیاد، به مقدار کم قانع شوید.

وعده افطار و شام را از هم جدا کنید

از آنجایی که معده مدت طولانی خالی بوده است توان هضم حجم بالای مواد را ندارد، لذا توصیه می‏شود در زمان افطار یک ماده غذایی میل شود و در صورت تمایل و نیاز حدود یک ساعت بعد شام میل شود.

یک افطاری خوب

می‏توانید این ترکیب را یک یا دوبار امتحان کرده و در صورت سازگاری به عنوان افطار میل کنید: پسته، بادام، فندق و بادام هندی از هرکدام 5 عدد، شیر 1 لیوان، خرما 2 عدد، پودر نبات 1 قاشق مرباخوری؛ از یک ساعت قبل از افطار پوسته خارجی و هسته خرما را جدا کرده، همراه پودر مغزیات فوق و نبات در شیر داغ بریزید.

در زمان افطار ابتدا خرما را از شیر خارج کرده و میل کنید سپس شیر و محتویات آن را با کمی نان برشته استفاده کنید. . تا نیم ساعت بعد چیزی نخورید.

برخی غذاها را فراموش کنید

مصرف بعضی غذاها مثل ماکارونی، آش رشته، ماهی، سالاد الویه به ویژه در وعده سحر در این ماه علاوه بر احساس سنگینی امکان افزایش تشنگی در طول روز را به دنبال خواهد داشت.

همچنین مواد غذایی پر ادویه و پر نمک حرارت بدن را بالا برده و موجب تشدید احساس تشنگی می شوند.

از مصرف آب و سایر نوشیدنی ها همراه با غذا بپرهیزید

این اصل همیشه صادق است اما در ماه رمضان که معده در طول روز کمی ضعیف می‏شود نمود بیشتری دارد و به شدت باعث نفخ، رفلاکس، اختلال هضم و غیره خواهد شد.

بلافاصله پس از صرف سحری یا شام نخوابید

خوابیدن پس از خوردن سحری و شام باعث فشار به دهانه معده و عدم قرار گیری غذا در انتهای معده برای هضم کامل می‏شود و لذا عواقبی مثل رفلاکس، نفخ و سوءهاضمه را به دنبال خواهد داشت و از طرفی خواب نیز ناآرام و مختل خواهد بود بنابراین حداقل نیم ساعت بعد از صرف این وعده ها نخوابید.

از فعالیت بدنی بلافاصله پس از صرف سحری یا شام بپرهیزید

حداقل تا یک ساعت پس از غذا هیچ فعالیت سنگینی از جمله دویدن، شنا، طناب زدن مجاز نیست، اما قدم زدن آرام و کوتاه مفید است.

برخی خوراکی‌ها برای افطار مناسب نیستند

نوشیدن شیر به تنهایی و خوردن برخی میوه‏ ها مثل هندوانه، هلو، خیار، خربزه برای گشودن روزه پس از یک روز طولانی اصلاً مناسب نیستند و باعث تولید مواد نامناسب در دستگاه گوارشی می‏شوند.

آب بسیار سرد نیز در این هنگام باعث از بین رفتن حرارت ذاتی معده شده و آن را ضعیف می‏کند. البته شیر گرم و شیرین شده با عسل یا شکر و یا به شکل معجون مانعی ندارد

۱۳۹۳/۴/۸

اخبار مرتبط