به گزارش نما به نقل از تسنیم، حجت جعفرزاده صبح امروز در کارگروه تخصصی فرهنگی اجتماعی فرمانداری اصفهان پیرامون شورای ساماندهی سالمندان استان اصفهان اظهار کرد: قسمت زیادی از جامعه جهانی و کشور ما سالمندان هستند که کشور ما روند بسیار سریع سالمندی را طی کرده و روزی میرسد که بیش از یک سوم جمعیت کشور را سالمندان تشکیل دهد در حال حاضر افزایش امید به زندگی در کشور از ۶۵ سال به ۷۵ سال رسیده که با توجه به کاهش بافت سنتی و خانوادگی که به دلیل افزایش تمدنگرائی و بافت اجتماعی ، حضور سالمندان در زندگی و تردد در جامعه محسوس به نظر میرسد.
وی افزود: سالخوردگی بیماری نیست اما به دنبال آن بیماری نیز پدید میآید که به طور معمول از حوادث پاتولوژیک بوده و ارتباطی با گذر عمر ندارد که سالمندی فرآیند مداوم در زندگی انسان بوده و سن خاصی ندارد؛ برای اغلب جوامع شهری، مرز قرارداد ۶۰ سال سن یعنی زمانی که از خدمت بازنشسته میشوند، سالمندی محسوب میشود.
معاون توانبخشی بهزیستی اصفهان تصریح کرد: ۳ نوع سالمند داریم که سنت ۲۰ تا ۷۵ سال سالمند جوان، ۷۶ تا ۶۰ سالمند پیر و سنت بالای ۹۰ سال کهن سال هستند که در سال ۸۵ جمعیت بالای ۶۰ سال ۵ میلیون نفر بوده که این عدد در سال ۱۴۳۰ به ۲۵ میلیون نفر میرسد که این رشد جمعیت پیری در کشور ما بسیار قابل لمس است و نمودار سن پیری در ایران شیب صعودی دارد.
وی بیان کرد: تعداد افراد بالای ۶۰ سال در کشور ۵ میلیون نفر است که ۷۰۴ درصد جمعیت کشور را نشان میدهد که استانهای گیلان، خراسان، مرکزی، همدان و سمنان بالاترین جمعیت سالمندی را دارند که این به دلیل بالا بودن امید به زندگی در این استانها است که استان اصفهان نیز در میانه راه است.
۱۷ درصد سالمندان تحت پوشش بیمه نیستند
جعفرزاده خاطرنشان کرد: ۶.۸ درصد از جمعیت سامندی شهرنشین و ۸.۲ در صد از جمعیت روستانشین سالمند هستند که ۷۱.۲ درصد از سالمندان متاهل، ۱.۵ در صد مجرد و ۳۰.۱ درصد بدون همسر هستند و ۷۶.۱ درصد سالمندان با همسر و فرزندان و ۷.۳ درصد به تنهائی زندگی میکنند و همچنین در کشور ۱۰ تا ۱۲ هزار نفر از سالمندان ساکن خانهسالمندان هستند.
وی افزود: افراد سالمند تحت پوشش بیمه در کشور یک و نیم میلیون نفر، تخت پوشش بهزیستی یک و نیم میلیون نفر و تحت پوشش تامین اجتماعی ۷ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر هستند و ۸۰ درصد سالمندان تحت پوشش بیمه هستند اما ۱۷ درصد اصلا بیمه ندارند و بیمه درمانی نیستند.
وجود خلأ قانونی برای حقوق اجتماعی، رفاهی و بهداشتی سالمندان
معاون توانبخشی بهزیستی اصفهان اظهار کرد: ۳۷ درصد از سامندان دچار اختلالات سلامت روان هستند که در این زمینه خلأ قانونی اجتماعی، فرهنگی، رفاهی و بهداشتی وجود دارد.
وی بیان کرد: در شهرستان اصفهان ۱۸ مرکز سالمندان داریم که به صورت شبانهروزی فعالیت میکنند که با توجه به اینکه در حال افزایش جمعیت سالمندی در کشور هستیم یارانه دولت در مورد مراکز سالمندان قطع شد که مشکلات و معضلاتی را ایجاد کرده در حال خاضر هزینه نگهداری سالمند در سرای سالمندان ماهانه ۸۰۰ هزار تومان است که دولت در سالهای گذشته ۴۰۰ هزار تومان یارانه پرداخت میکرد که قطع شده است.
جعفرزاده با اشاره به فعالیتهای بهزیستی اصفهان تصریح کرد: تشکیل بنیاد فرزانگان، صدور کارت منزلت، تشکیل دبیرخانه سالمندان، ایجاد مراکر خدماتی و نگهداری از سالمندان، ارائه خدمات نگهداری از سالمندان به صورت شبانهروزی و ایجاد تیمهای پزشکی برای سالمندان بسترگرا، ارسال تیم مراقب به منازل، خدمات تخصصی سالمندان از جمله اقدامات بهزیستی برای سالمندان اصفهان است.
وی با اشاره به نقش دستگاهها در مورد مراقبت از سالمندان افزود: نقش شهرداری در ایجاد فضای مناسب شهری از جمله باغ سالمندان، شبکه بهداشت و درمان با تشکیل تیمهای پزشکی، بهزیستی با توسعه و گسترش مراکز سالمندان، صدا و سیما با فرهنگسازی و ایجاد فرهنگ تکریم سالمندان، ورزش و جوانان با طراحی ورزشهای ویژه سالمندان و تامین اجتماعی، کمیته امداد و بهزیستی نیز با ارائه خدمات مستمر به سالمندان نقش بسیار مهمی را ایفا میکنند.
حسین زیبائی، رئیس ورزش و جوانان شهرستان اصفهان نیز در این جلسه بیان کرد: ۹ ایستگاه ورزش و جوانان در سطح شهرستان اصفهان ویژه سالمندان در نظر گرفته شده است.
علی محمدهاشمی، نماینده جمعیت هلال احمر نیز اظهار کرد: طرح نیابت از سوی جمعیت هلال احمر برای توانمند سازی سالمندان در شهرستان اصفهان انجام شده که داوطلبان به مراقبت از سالمندان میروند که این طرح از سوی فدراسیون صلیب سرخ مورد استقبال قرار گرفت که به عنوان پروژه ویژه سالمتدان در کشور شناخته شده است.