به گزارش نما به نقل از ایرنا، آتش سوزی در منابع طبیعی و جنگلهای استان کرمان از ابتدای امسال تاکنون و تکرار این حادثه ناخوشایند به تیتر رسانه ها تبدیل شده است.
کرمان با اقلیمهای گوناگون دارای عرصه های پهناور منابع طبیعی و جنگلی است که ثروت عظیم خدادادی به شمار می رود.
حفظ و حراست از عرصه های منابع طبیعی به نوعی حفاظت از ثروت و دارایی ملی است که البته مردم بیش از هر کسی در حفظ این عرصه ها می توانند سهیم باشند و بلکه در این خصوص مسوولیت دارند.
با فرارسیدن فصل تابستان و افزایش دمای هوا میل انسان به طبیعت گردی بیشتر می شود و تمایل خانواده ها برای حضور در طبیعت در دل یک روز گرم و در سایه سار درختان لذتی است که هر انسانی می پسندد و می خواهد که تجربه کند.
افروختن آتش برای پخت غذا و چای با بوی خوش طبیعت لذتی است که دل هر طبیعت گردی را متوجه خود می کند اما بی توجهی و غفلت برخی افراد به کرات موجب بروز آتش سوزی در عرصه های منابع طبیعی شده بطوری که در سال جاری این نوع حریق ها افزایش چشمگیری پیدا کرده است.
برای اثبات این مدعا به سراغ آرشیو خبرهای ماههای گذشته حریق منابع طبیعی در شمال استان کرمان می رویم.
معاون اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سیرجان در پی وقوع آتش سوزی در هشتم تیر جاری در عرصه های منابع طبیعی این شهرستان گفت: 60 هکتار از عرصه های منابع طبیعی بخش ˈبلوردˈ که دارای پوشش انبوه گیاهی بودند در آتش سوخت.
ˈمهران میرشاهیˈ افزود: در پی گزارش رسیده مبنی بر وقوع آتش سوزی در منطقه خوش آب و هوای ˈچشمه بغلˈ بخش بلورد یگان حفاظت منابع طبیعی سیرجان در محل حاضر و با توجه به حجم آتش، دامنه آن و پوشش گیاهی مناسب تلاش نیروهای حاضر کارساز نبود لذا از ادارات منابع طبیعی شهرهای بافت، شهربابک و بردسیر نیز کمک گرفته شد.
وی ادامه داد: با تلاشهای انجام شده آتش پس از ˈهفت ساعتˈ مهار شد.
رییس اداره منابع طبیعی بافت نیز روز 25 خرداد ماه گذشته علت آتش سوزی درختان جنگلی منطقه پشتکوه گوشک این شهرستان را سهل انگاری اهالی منطقه اعلام کرد.
ˈفریبرز امام بخشˈ در آن زمان افزود: این آتش سوزی که عصر دیروز آغاز شد به کمک نیروهای امدادی و یگانهای امداد منابع طبیعی شهرستانهای بافت و ارزوئیه پس از 12 ساعت مهار شد.
وی بیان کرد: علت آتش سوزی 200 هکتار عرصه درختان جنگلی منطقه پشتکوه گوشک سهل انگاری اهالی روستاهای منطقه در آتش زدن طویله گوسفندان بوده است.
او گفت: ذخیره گاه جنگلی این منطقه در مجموع شامل 495 هکتار درختان ارس، زیتون وحشی، کهکم، ارژن و آلبالو وحشی است و در دو هفته گذشته این سومین آتش سوزی می باشد که در آن رخ داده است.
وی افزود: نیروهای امدادی به دلیل کمبود امکانات و نبود بالگرد مورد نیاز در ارتفاعات ساعتها برای مهار آتش سوزی تلاش کردند لذا طولانی شدن اقدامات امدادی منجر به از بین رفتن بخش عظیمی از جنگلهای منطقه شده است.
او از مردم و گردشگران خواست با توجه به آغاز فصل گرما از روشن کردن آتش در این مناطق خودداری کنند.
وی با اشاره به اینکه در این حادثه از نیروهای آتش نشانی بافت، ارزوئیه و خبر استفاده شد گفت: با توجه به وسعت ذخیره گاه جنگلی، نیاز شهرستان بافت به ایستگاه امداد هوایی ضروری است.
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمان نیز بیستم خرداد ماه گذشته اعلام کرد 50 هکتار از مراتع و جنگلهای شمال استان کرمان در آتش سوخت.
ˈمحمد تقی زادهˈ افزود: در دو هفته گذشته هفت مورد آتش سوزی در سطح جنگلها و مراتع شمال استان کرمان به وقوع پیوسته که در اثر آن 3.5 هکتار جنگل و 46.5 هکتار مرتع در آتش سوخت.
وی اظهار کرد: بر اثر این آتش سوزی یک میلیارد و 855 میلیون و 72 هزار ریال خسارت به جنگلها و مراتع شمال استان کرمان وارد شده است.
او گفت: با شروع فصل گرما و تابستان از یک سو و حضور گردشگران و مردم در طبیعت شمال استان کرمان وقوع آتش سوزی در نقاط مختلف جنگلها و مراتع شدت یافته است.
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمان افزود: به منظور پیشگیری و مهار حریق در سطح استان ضمن پیگیری تشکیل ستاد پیشگیری و اطفاء حریق در شهرستانها به ریاست فرمانداران، پاسگاهها نیز نیروهای خود را به منظور مقابله با عوامل ایجاد حریق و اطفاء آتش سوزیهای احتمالی به صورت آماده باش در آورده اند.
وی از مردم خواست در مواقع حضور در عرصه های جنگلی و مرتعی نکات ایمنی را رعایت کنند و چنانچه حریقی را در هر نقطه از منابع طبیعی استان کرمان مشاهده کردند مراتب را به شماره اضطراری 1504 اطلاع دهند.
* رشد 70 درصدی حریق در منابع طبیعی شمال استان کرمان
جانشین یگان حفاظت منابع طبیعی شمال استان با جمع بندی آتش سوزیهای اخیر عرصه های منابع طبیعی در کرمان گفت: از ابتدای امسال تاکنون 26 فقره حریق در شمال استان در عرصه جنگلها و مراتع به وقوع پیوسته که نسبت به پارسال 70 درصد رشد داشته است.
ˈابوالقاسم حاتمیˈ افزود: آتش سوزی عرصه های منابع طبیعی در سال جاری از نظر مساحت با توجه به گرمی هوا و پوشش مرتعی خشک 18 برابر سال گذشته گزارش شده است.
وی گفت: خسارات وارده به دلیل آتش سوزی مراتع امسال تاکنون 270 میلیارد ریال بوده است.
او ادامه داد: 70 درصد آتش سوزیهای اتفاق افتاده در مراتع شمال استان کرمان به دلیل سهل انگاری گردشگران و مابقی به دلایلی مانند رعد و برق یا غیره بوده است.
جانشین یگان حفاظت منابع طبیعی شمال استان کرمان افزود: در ماه مبارک رمضان با پایین آمدن سطح گردشگری میزان حریق نیز در مراتع کاهش داشته است.
وی گفت: پارسال 50 میلیارد ریال خسارت به دلیل آتش سوزی به عرصه های منابع طبیعی شمال استان کرمان وارد شد.
او افزود: حریق دو میلیارد و 900 میلیون ریال در سه ماه نخست پارسال به عرصه های منابع طبیعی شمال استان کرمان خسارت زد که این میزان در مدت زمان مشابه سال جاری 272 میلیارد ریال است.
حاتمی از کمبود امکانات آتش نشانی به عنوان یکی از مشکلات این بخش یاد و بیان کرد: تامین خودرو اطفاء حریق در جنگلها و مراتع شمال استان کرمان با وجود اینکه ستاد بحران قرار بود هفت خودرو در اختیار این نهاد بگذارد تاکنون محقق نشده است.
وی نبود بالگرد به منظور حفاظت از منابع طبیعی و اطفاء حریق این عرصه ها را دیگر مشکل یگان حفاظت منابع طبیعی دانست و افزود: کمبود نیروی انسانی دیگر مشکل این بخش است بطوری که در میانگین کشوری برای هر 28 هزار هکتار یک نیروی حفاظتی تعیین شده در حالی که در شمال استان کرمان برای هر 130 هزار هکتار یک محافظ وجود دارد.
او گفت: امسال سه نفر از کارکنان یگان حفاظت منابع طبیعی استان کرمان به دلیل کمبود امکانات و مواجهه مستقیم با آتش مجروح شده اند.
وی به گردشگران منابع طبیعی توصیه کرد بعد از حضور در این عرصه ها آتش افروخته و نیمه افروخته را بطور کامل خاموش کنند.
جانشین یگان حفاظت منابع طبیعی شمال استان کرمان از مردم خواست در صورت مشاهده آتش سوزی در عرصه های منابع طبیعی با شماره 1504 مرکز امداد جنگل و مرتع که به صورت شبانه روزی آماده ارائه خدمات است تماس بگیرند.
وی ادامه داد: شهرستانهای بافت، رابر، سیرجان، شهربابک، بم و بردسیر بیشترین آتش سوزی را در عرصه های منابع طبیعی استان کرمان دارند.
او همچنین از مسوولان خواست امکانات ویژه ای در اختیار یگان حفاظت منابع طبیعی شمال استان کرمان برای مراقبت از این عرصه ها بگذارند.
وی عرصه های منابع طبیعی را بستر توسعه اقتصادی دانست و تاکید کرد: امکان جایگزینی مراتع و عرصه های سوخته بسیار اندک و زمانبر است.
یک میلیون و 100 هزار هکتار جنگل و شش میلیون و 700 هزار هکتار مرتع از جمله ثروتهای خدادادی شمال استان کرمان است که امروز بیش از هر زمانی نیازمند توجه مردم و مسوولان است.
مدیرکل اداره منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان هم گفت: هشت فقره آتش سوزی از ابتدای امسال تاکنون در این منطقه به وقوع پیوسته و 41 هکتار از زمینهای ملی دچار حریق شده که 17،5 درصد آن در شهرستان جیرفت به ویژه منطقه دلفارد و جبالبارز بوده است.
ˈعزیزالله افشارزادهˈ افزود: بر اثر این آتش سوزیها 101 بوته مرتعی شامل درمنه و گون و 200 اصله درخت شامل ارچم، بنه، کهکم، بادام کوهی و گز در آتش سوخت.
وی گفت: عمده ترین عامل آتش سوزی سهل انگاری افراد بومی و گردشگران در استفاده از این منابع طبیعی و خاموش کردن آتش بوده است.
او از گرما، بادهای موسمی و علفهای خشک به عنوان عوامل تشدید آتش در جنگلها و مراتع یاد و بیان کرد: تجهیز منطقه جنوب کرمان به یک فروند بالگرد برای اطفاء حریق ضروری است.