مهدی حیدرپور-به گزارش نما ، چند روز پیش سخنگوی دولت اعلام کرد "با تلاشهای انجام شده در تابستان سال جاری 400 هزار فرصت شغلی ایجاد شده است"؛ جملاتی که ابتدا توسط علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در هفته دولت اعلام شد: " برنامه امسال برای ایجاد اشتغال، اعطای تسهیلات در قالب سرمایه در گردش است که از این طریق و با مشارکت مردم پیشبینی میشود 400 هزار شغل ایجاد شود."
پس از آن و در تایید حرف های ربیعی، رئیس جمهور در گفتگوی تلویزیونی خود با مردم گفت: " بر اساس گزارش وزارت کار در شش ماهه گذشته تقریبا بالای 400 هزار اشتغال جدید اعلام شده است، یعنی 80 هزار کاهش و 430 هزار افزایش اشتغال داشتهایم که امید است، این مسیر در شش ماه دوم سال ادامه یابد."
جملاتی که نشان دهنده اهمیت بحث اشتغال و البته بیکاری در کشور است؛ بدون تردید کمبود شغل و وجود بیکاری مفرط یکی از بزرگترین معضلات کنونی جامعه است و بیکاری، یکی از نامطلوب ترین پدیده های اقتصادی و اجتماعی که پیامدهای منفی و ناگواری را در زمینه های مختلف به دنبال دارد. مساله ای که همواره از سوی دولت های مختلف مورد توجه و دقت قرار داشته است.
هرچند در سال های اخیر اقداماتی در جهت رفع بیکاری و توسعه اشتغالزایی صورت گرفته اما این اقدامات هیچگاه باعث برطرف شدن دغدغه جوانان نشده است.
دولت یازدهم هم که حدود 15 ماه است بر سر کار آمده برخی مسائل مانند خروج کشور از رکود، حل مساله تورم بالا و اشتغالزایی را به عنوان برنامههای در اولویت این دولت مطرح کرده اما در طول این مدت مهمترین کار دولت تدبیر و امید، پرهیز از ارائه آمارهای گوناگون، برگزار نکردن نشستهای نمایشی شورای عالی اشتغال و ساده انگاری درباره مسئله بزرگ و بحران بیکاری کشور بوده است.
هرچند ارائه آماری نه چندان واقعی از سوی دولت تعجب کارشناسان و نمایندگان مجلس را برانگیخت. براساس گزارشاتی که مرکز آمار ارائه داد، نرخ بیکاری در تابستان سال جاری تکرقمیشده و به عدد 9.5 درصد رسیده است. بیکاری در حالی تکرقمیاعلام شده که از یک سو بیکاری همواره به عنوان یکی از اصلی ترین معضلات اقتصادی کشور شناخته می شود و ازسوی دیگر تک رقمیبودن نرخ بیکاری به هیچ عنوان با وضعیت فعلی کشور سازگار نیست.
400 هزار شغل در برابر 690 هزار فرد بیکار شده
درست است که اشتغال موضوعی جدا از سایر سیاستها و برنامههای کشور نیست و رونق در بازار کار و ایجاد فرصتهای جدید شغلی در هر کشوری میتواند به مجموعه تصمیمات سیاسی، اجتماعی، برنامههای کلان دولتها در تمامیبخشها و حتی نحوه عملکرد دستگاهها مربوط باشد اما وضع بیکاری آنقدر بحرانی است که اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهور و علی ربیعی وزیر کار، بارها و بارها نسبت به به صدا در آمدن زنگ خطر بیکاری و بحرانی شدن وضعیت اشتغال هشدار داده اند.
حالا چندین ماه پس از این هشدارها سنخنگوی دولت اعلام می کند که نه تنها وضعیت بیکاری بحرانی نیست بلکه دولت به موفقیتهای بزرگی نایل شده؛ از آن طرف هم طبق گزارش مرکز آمار 400 هزار شغل ایجاشده اما 690 هزار نفراز تعداد شاغلان کاسته شده است یعنی 400 هزار شغل در برابر 690 هزار فرد بیکار شده.
ادامه دغدغه بیکاری
بنابر آنچه گفته شد مشخص می شود که هنوز اقتصاد رشد محسوسی ندارد و در خوشبینانهترین حالت با هر یک درصد رشد اقتصادی 150 هزار شغل ایجاد میشود؛ موضوعی که گویی از دید مسئولان ارشد دولتی پنهان مانده است. خوشبختانه بیکاری شاخصی است که به راحتی در دنیای واقعی قابل ردیابی و عیارسنجیاست و از میزان تحصیلکرده های بیکار و فارغ التحصیلان جویای کار دانشگاهی می توان به آماری نزدیک به واقع دست یافت.
بدون تردید بالارفتن جمعیت غیرفعال کشور، نشانه خوبی از پویایی اقتصادی، حرکت رو به جلوی کشور، توسعه سریع و استفاده از ظرفیتهای انسانی و نیروی کار نیست و بیشتر بیانگر هرز رفتن پتانسیل عظیم انسانی کشور، تلف شدن سرمایههای فکری و ظرفیتهای بالقوه جامعه است. آمارهای یکسال گذشته که از وضعیت جمعیت فعال و غیرفعال اقتصادی تهیه شده، نشان میدهد تعداد جمعیت غیرفعال کشور (افرادی که نه شاغل و نه بیکارند) در فاصله پایان سال 92 تا پایان بهار 93 به تعداد 400 هزارنفر افزایش یافته است. این موضوع میتواند ناشی از مایوس شدن افراد جامعه از پیدا کردن شغل، پناه بردن به دانشگاهها برای فرار موقتی از بیکاری، انصراف بخشی از زنان از ادامه جستجو برای کار و مسائلی از این دست باشد.
در این میان آنچه به نظر مهم است ارائه راهکارها و حل برخی مسائل است که از آن جمله باید به توجه به مساله اقتصاد دانش بنیان و بحث بهبود فضای کسب و کار و توسعه کارآفرینی اشاره کرد؛ موضوعاتی که از نگاه بسیاری کارشناسان اقتصادی جزو بهترین راه های برون رفت از بحران بیکاری و توسعه اشتغالزایی است.
حكایت همچنان باقی است
دولت یازدهم برای رفع بیكاری چه كرده است؟
هرچند سخنگوی دولت اعلام كرده كه دولت در تابستان سال جاری 400 هزار شغل ایجاد كرده اما آمارها حرف های دیگری برای گفتن دارند.
۱۳۹۳/۸/۲۸