به گزارش نما به نقل از تسنیم، ناصر مطیعی رئیس صندوق رفاه دانشجویان در باره برنامههای این صندوق برای دانشجویان اظهار داشت: توزیع یارانه غذای دانشجویی در سال تحصیلی ۹۲ و ۹۳ از دوش صندوق رفاه دانشجویان برداشته و به معاونت راهبردی ریاست جمهوری واگذار شد تا یارانه غذای دانشجویی را به دانشگاهها پرداخت کنند.
وی با بیان اینکه در سال ۹۲-۹۳ صددرصد تقاضاهای وام تایید شده توسط معاونت دانشجویی دانشگاهها که به صندوق رفاه دانشجویان ارسال شده بود، پرداخت شد، گفت: کل بودجه صندوق رفاه دانشجویان در سال ۹۲، ۴۷۰ میلیارد تومان بود که از این بودجه ۸۰ درصد محقق شد، این در حالی است که ما در سال ۹۳ با کاهش ۳۵ میلیارد تومانی از اعتبارات وام شهریه و کاهش ۱۵ میلیارد تومانی اعتبارات از تغذیه دانشگاه های غیرانتفاعی و آزاد مواجه بودیم و برای اینکه این کاهش را در سال ۹۳ مدیریت کنیم، کسب حداکثر تخفیف ها در بودجه را هدف قرار دهیم.
رئیس صندوق رفاه دانشجویان در ادامه افزود: صندوق رفاه دانشجویان در سه محور در برنامه ششم توسعه هدفگذاری کرده است، محور اول توسعه منابع مالی صندوق، محور دوم توسعه خدمات رفاهی و ارتقاء کیفی و محور سوم افزایش سطح رضایتمندی جامعه هدف است.
مطیعی به محور اول اشاره کرد و گفت: در محور اول یعنی توسعه منابع مالی تلاش ما فعال کردن بخش سرمایهگذاری صندوق است. یعنی اینکه مطالبات را به موقع از بدهکاران دریافت کنیم. در حال حاضر، تعداد زیادی از دانش آموختگان دانشگاهها را داریم که از سنوات قبل فارغ التحصیل شدهاند و باید در موعد مقرر بدهی خود را پرداخت می کرده اند که هنوز اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است.
رئیس صندوق رفاه دانشجویان یادآور شد: در سال تحصیلی ۹۲-۹۳ از بودجه تخصیصی صندوق رفاه دانشجویان پیش بینی شده بود ۱۸۰ میلیارد تومان منابع مالی که برای اعطای وام به دانشجویان بهکار میرود از محل درآمد اختصاصی صندوق که همان وصول مطالبات است، تامین شود. در سال ۹۲، ۹۸ درصد مطالبات وصول شد و در سال ۹۳ نیز امیدواریم همین درصد را وصول کنیم.
وی ادامه داد: افزایش منابع دولتی از دیگر محورهای صندوق رفاه دانشجویان است که برنامه ما این است که این منابع را افزایش دهیم در حوزه تحصیلات تکمیلی تعداد دانشجویان دکترا در سال ۸۸ تا ۹۲-۹۳، چهار برابر شده است و تعداد دانشجویان تحصیلات تکمیلی در همین سال ها ۶ برابر شده است و این روند همراه با افزایش تقاضای شهریه همراه است و انتظار ما این است که ظرفیتهای مالی و اعتباری و وام شهریه توسعه یابد تا هر دو تقاضا دچار مشکل نشود، این در شرایطی است که طی مدت سه سال گذشته شاهد روند نزولی در اعتبارات وام شهریه بودیم. جا دارد که نمایندگان بازنگری در روند منابع وام شهریه داشته باشند.
مجمع موسسه بنیاد خیرین حامی رفاه دانشجویان تشکیل میشود
مطیعی افزود: استفاده از منابع مالی بخش خصوصی (خیرین و واقفین) از دیگر برنامه هایی هست که پیش بینی شده است و مقدمات آن برای تشکیل بنیاد خیرین حامی رفاه دانشجویان انجام شده است و ما منتظریم بخشی را با حضور سرپرست وزارت علوم ایجاد کنیم تا اولین مجمع موسس بنیاد خیرین حامی رفاه دانشجویان تشکیل شود.
در ادامه رئیس صندوق رفاه دانشجویان به متناسب سازی کمی خدمات رفاهی در حوزه خوابگاه و وام اشاره کرد و گفت: یکی از مشکلات خوابگاهی ما این است که در طول دو دهه گذشته تعداد دانشجویان دولتی از افزایش کمی قابل توجهی برخوردار شده اند متاسفانه این افزایش بدون توجه به زیرساخت رفاهی صورت گرفته است و لذا یکی از مطالبات صندوق رفاه دانشجویان و معاونین دانشجویی دانشگاهها این است که هیچ افزایش جدیدی در رشته نو گرایش ها بدون اینکه از حوزه رفاهی استعلام شود، صورت نگیرد.
وی در ادامه به هدفمندسازی اعطای اعتبارات و خدمات به دانشجویان اشاره و تصریح کرد: شاید همه دانشجویان ما نیازمند خدمات ما نباشند و بر اساس قانون صندوق رفاه دانشجویان مکلف به ارائه تسهیلات به دانشجویان مستعد و کمبضاعت است، ما از معاونین دانشجویی دانشگاه ها می خواهیم تا حد امکان نسبت به تخصیص منابع محدود ما و تسهیلات ما به افراد که در اولویت هستند، توجه کنند.
مطیعی در ادامه به استانداردسازی خوابگاه ها اشاره و اضافه کرد: خوابگاه های ملکی، خوابگاه های خودگردان و سلف سرویسها تا زمانی که استانداردسازی مربوط به کیفیت خدمات آنها انجام نگرفته، نمی شود نظارت موثر بر کیفیت خدمات آنها داشت، لذا کارگروهی تشکیل شده که در این موارد به استانداردسازی پرداخته و آن را در دستور کاری خود قرار داده است.
۱۰ درصد خوابگاههای دانشجویی خودگردان است
رئیس صندوق رفاه دانشجویان به خوابگاهپ های خودگردان اشاره کرد و اذعان داشت: تاثیر خوابگاههای خودگردان به دنبال شکلگیری تکلیف قانون صورت گرفت. در قانون برنامه پنجم توسعه وزارت علوم و دانشگاهها مکلف به برونسپاری خدمات اسکان و تغذیه شدند که سالی ۲۰ درصد از این خدمات را برونسپاری کنند که به دلیل موانعی که وجود داشت این کار به صورت صددرصد عملیاتی نشد، در حال حاضر ۲۲۷ هزار ظرفیت خوابگاهی دانشجویی وجود دارد که حدود ۲۲ تا ۲۳ هزار آن در خوابگاه های خودگردان است، یعنی ۱۰ درصد ظرفیت خوابگاههای ما توسط خوابگاههای خودگردان تامین می شود، در حالی که هدف این بود که تا پایان برنامه پنجم صددرصد این کار توسط بخش خصوصی انجام شود.
مطیعی در ادامه به وامهای دانشجویی اشاره کرد و گفت: هدف صندوق رفاه دانشجویان در سال تحصیلی ۹۳-۹۴ این است که سقف و سطح ارائه تسهیلات به دانشجویان کاهشی نداشته باشد، علیرغم اینکه امسال با انقباض مالی روبرو بودهایم.
رئیس صندوق رفاه دانشجویان افزود: در سالهای گذشته به دلیل اینکه مدت زمان ثبت وامها توسط دانشجویان در دانشگاهها مدت کمی بود، دانشجویان نسبت به این مساله اعتراض داشتند برای همین ۳۸ روز سال گذشته امسال به چهارماه افزایش یافته است و دانشجویان در نیم سال اول سال تحصیلی طی چهار ماه میتوانند تقاضاهای خود را برای وام وارد کنند.
وی ادامه داد: در سال جدید ظرفیت جدیدی در پرداخت مطالبات و بدهی توسط دانشجچویان ایجاد شده است که دانشجویان بدهکار بدون مراجعه به صندوق از هر کجای ایران می توانند بدهی خود را پرداخت کنند. از اردیبهشت ماه تا پایان شهریور امسال ۳۸ میلیارد تومان از بدهی بدهکاران صندوق از طریق پرتال پرداخت شده است.
۳۰۰ هزار دانشجو هنوز به صندوق رفاه بدهکارند
مطیعی تصریح کرد: حدود ۱۳۰ میلیارد تومان بدهی معوقه توسط دانشجویان وجود دارد که در واقع می شود حدود ۳۰۰ هزار نفر هنوز به صندوق بدهکار هستند.
رئیس صندوق رفاه دانشجویان درباره اینکه دانشجویانی که بدهی خود را دیر پرداخت کرده باشند، آیا از جریمه برخوردار میشوند؟، گفت: قبلا اعلام شده بود دانشجویانی که اقساط خود را یکجا پرداخت کنند، جریمه نمی شوند و همین موضوع خود باعث شده بود که دانشجویان به صورت اقساطی بدهی خود را پرداخت نکنند و انگیزه کمی برای پرداخت اقساط بدهی خود داشته باشند، برای همین در بازنگری که انجام شد، مقرر شد دانشجویانی که اقساط خود را به صورت یکجا پرداخت می کنند از ۱۰ درصد تخفیف بهره مند شوند.
وی در خصوص این سوال که در گذشته اعلام شده بود که دانشجویانی که بدهی خود را پرداخت نکنند، یارانه آنها برداشته خواهد شد، گفت: این مساله تصورات ذهنی و شخصی برای افراد است، چنین بحثی نبوده و نخواهد بود.
مطیعی در مورد اینکه اعلام شده بود وام تحصیلی تنها به برخی از دانشجویان کم بضاعت تعلق بگیرد، افزود: بر اساس دستورالعمل صندوق رفاه دانشجویان این وام به ۶۰ درصد دانشجویان که شاغل نباشند، بورس نگیرند و حائز شرایط دیگر باشند، تعلق می گیرد که در سال گذشته نیز تنها به ۲۰ درصد دانشجویان پرداخت شده است.
رئیس صندوق رفاه دانشجویان درباره افزایش سرانه وام دانشجویی در سال تحصیلی جدید گفت: بر اساس بازنگری سرانه وام دانشجویی توسط هیات امنای صندوق رفاه دانشجویان تمام وام ها از ۵ تا ۲۰ درصد بر اساس ضرورتی که داشته اند، افزایش یافتهاند.
وی ادامه داد: ۱۸۸ درصد وام شهریه دکترای حرفه ای مربوط به رشته هایی مانند دام پزشکی است.
مطیعی در مورد وام شهریه دانشگاههای پیام نور، غیرانتفاعی و آزاد نیز خاطرنشان کرد: آنها به صورت تفصیلی بیان شده است و بر روی سایت دانشگاه موجود است، ولی ۳۷ میلیارد تومان وام شهریه به دانشگاه آزاد تعلق گرفته است.
رئیس صندوق رفاه دانشجویان یادآور شد: ۲ میلیون و ۷۰۰ نفر از دانشجویان در دانشگاه آزاد، دولتی، پیام نور شهریهپرداز هستند که بین یکمیلیون و ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار نفر از آنان در سال گذشته تقاضای وام داشتهاند که از این تعداد حدود ۲۹۰هزار نفر وام شهریه دریافت کردند، یعنی از ۴ یا ۵ نفر در سال گذشته تنها یک نفر توانست وام دریافت کند.
وی ادامه داد: تلاش ما این است که در سال ۹۴ بودجههای ما افزایش یابد و قرار است تمام وامها بهویژه وام شهریه بازنگری شود.
افزایش وام اجاره بهای خوابگاه و تغذیه
مطیعی در مورد افزایش هزینه اجاره بهای خوابگاهها در سال تحصیلی جدید گفت: افزایش ۲۰ درصدی توسط هیات امنای صندوق رفاه دانشجویان مصوب شده و به دانشگاهها ابلاغ شده است و در زمینه تغذیه نیز ۳۰ درصد افزایش در سطح غذاهای کم هزینه، پرهزینه و متوسط اضافه شده است و متوسط قیمت ۶۵۰ تومان به ۸۵۰ تومان افزایش یافته است.
رئیس صندوق رفاه دانشجویان افزود: طبق بررسیهایی که انجام داده ایم دو میلیون و ۲۰۷ هزار متر مربع فضای خوابگاهی مربوط به خوابگاه های ملکی وجود دارد که از این مجموعه ۳۰ درصد قدمتشان بالای ۲۰ سال است. حدود ۴۷ تا ۴۸ درصد بیش از ۱۵ سال قدمت دارد. ما بر اساس مشاورهای که با تعدادی از مهندسین ساختمان در حوزه نظارت و نوسازی انجام دادیم، مشخص شد که برای مرمت این خوابگاهها به ۵۱۵ میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم تا خوابگاهها را نوسازی کنیم، این در حالی است که صندوق رفاه تنها میتواند ۱۰ تا ۱۲ میلیارد آن را پرداخت کند و بودجهای هم که در سال ۹۳ بابت تعمیرات تخصیص یافته، ۱۹۷ میلیارد تومان است که ۴۹ درصد آن به بناهای رفاهی دانشگاه ها اختصاص دارد و این در حالی است که ما بتوانیم تمام این بودجه تخصیص یافته را جذب کنیم، بر همین اساس مقرر شده است در برنامه ششم توسعه در زمینه تعمیر و تجهیزات ردیف جداگانه ای اختصاص داده شود و در صورت موافقت با تصویب این ردیف مشکل تعمیر و تجهیزات دانشگاه ها مرتفع می شود.
مطیعی:
افزایش بودجه صندوق رفاه دانشجویان در سال ۹۴
رئیس صندوق رفاه دانشجویی با اشاره به برنامههای این صندوق برای سال آینده گفت: تلاش ما این است كه در سال ۹۴ بودجه ما افزایش یابد و قرار است تمام وامها بهویژه وام شهریه بازنگری شود.
۱۳۹۳/۷/۷