به گزارش نما به نقل از فارس، ولیالله افخمی راد صبح امروز در جمع خبرنگاران حضور یافت تا به سوالات آنها در خصوص آخرین وضعیت تجارت خارجی کشور، حجم صادرات و واردات و تصمیماتی که دولت برای حمایت از صادرکنندگان به ویژه صادرات غیر نفتی در قالب مشوقهای صادراتی، تسهیل در صادرات کالا و مواردی از این قبیل گرفته اطلاع رسانی کند.
وی در ابتدای نشست به آمار و ارقامی در خصوص حجم صادرات اشاره کرد و گفت: آمار و ارقام ۶ ماهه سال جاری حکایت از رشد ۲۰ درصد در صادرات غیر نفتی دارد و طبق آخرین آمار گمرک ۲۳.۲ میلیارد دلار با احتساب میعانات گازی به خارج از کشور صادر شده که رشد نزدیک به ۲۰ درصدی دارد که اگر میعانات را از این میزان کم کنیم رقمی حدود ۱۶.۷ میلیارد دلار صادرات داشتهایم که نزدیک به ۱۰ درصد افزایش داشته است.
* ۷۰ درصد حجم صادرات به ۵ کشور
افخمی راد به این نکته اشاره کرد که ۷۰ درصد صادرات ما به ۵ کشور بوده است که چین با ۴.۶ میلیارد دلار مقام اول، عراق با ۲.۸ میلیارد دلارمقصد دوم و امارات با ۱.۹ میلیارد دلار سومین کشوری است که بیشترین صادرات ایران به آن صورت گرفته اما باید به این نکته توجه داشت که امارات بیشتر کشوری واسطهای است که کالای ایرانی از آنجا به سایر کشورها صادر میشود و پس از آن ۱.۲ میلیارد دلار به افغانستان و ۱.۱ میلیارد دلار کالای ایرانی به هند صادر شده است.
افخمی راد با انتقاد به اینکه کشورهای مقصد صادراتی ما کشورهای زیادی نیستند، تصریح کرد: این مسئله نقطهضعف محسوب میشود و باید برای افزایش مقاصد صادراتی تلاش بیشتری صورت بگیرد که امیدواریم با حذف تحریمها کشورهای بیشتری به لیست صادرات ما اضافه شود.
وی همچنین در مورد میزان واردات کشور گفت: ۲۶ میلیارد دلار حجم واردات ما بوده که از رشد ۳۰ درصدی نسبت به سال قبل برخوردار است. امارات با ۶.۵ میلیارد دلار رکورد دار واردات به ایران است و پس از آن چین با ۶ میلیارد دلار، هند با رقمی معادل ۲ میلیارد دلار، کره ۱.۹ میلیارد دلار و ترکیه با رقمی معادل ۱.۹ میلیارد دلار جزء ۵ کشور اولی هستند که ۵۰ درصد واردات کشور از آنها صورت گرفته است.
رئیس سازمان توسعه تجارت به این نکته اشاره کرد که حجم تجارت خارجی کشور در مجموع در ۶ ماهه اول سال بالغ بر ۵۰ میلیارد دلار شده که مقداری تراز منفی داریم و نباید فراموش کرد که در آمار گمرک صادرات خدمات فنی مهندسی، گردشگری، انتقال، ترانزیت و سایر بخشهایی که در قالب خدمات تقسیم میشوند، نیست و برآورد ما در صادرات این بخشها رقمی حدود ۳ میلیارد دلار است.
افخمیراد در بخش دیگری از سخنان خود به برنامههای روز ملی صادرات که ۲۷ مهرماه در سالن همایشهای صدا و سیما برگزار میشود اشاره کرد و گفت: از سال ۷۶ برای تقدیر از فعالان عرصه اقتصادی کشور در حوزه صادرات بحث صادرکننده نمونه مطرح و قرار شد افرادی در این زمینه انتخاب شوند، اما امسال معیار اصلی ما برای این انتخاب آنهایی است که بیشتر به سمت صادرات خدمات فنی مهندسی رفته و یا کالاهایی با ارزش افزوده بالا و یا فناوری نوین صادر کردهاند.
وی گفت: ۱۸۰ صادر کنندهای که واجد شرایط بودهاند مستندات خود را در این زمینه ارسال کرده و از این تعداد ۵۴ مورد به مرحله نیمه نهایی رسیدهاند و از میان آنها ۵۰ صادرکننده انتخاب خواهند شد.
* بودجهای برای جوایز صادراتی تخصیص نیافته است
رئیس سازمان توسعه تجارت در پاسخ به این سوال که بالاخره سرانجام جوایز صادراتی که از سال ۸۹ بر زمین مانده به کجا رسید، گفت: بخشی از این جوایز به دلیل ناتوانی دولت پرداخت نشده و تاکنون نیز برای آن بودجهای اختصاص نیافته است اما شورای عالی صادرات تصمیم گرفته تا از سال ۹۳ برای آنهایی که کالا با ارزش افزوده و فناوری بالا صادر میکنند این جایزه را اختصاص دهند اما این به شرط آن است که دولت بودجهای در اختیار ما قرار دهد.
وی در لابلای سخنان خود از نبود شرکتهای کهنسال ایرانی معتبر به عنوان یک نقطه ضعف برای حضور در بازارهای جهانی یادکرد و گفت: مدت ماندگاری شرکتهای معتبر ایرانی در عرصه تولید صادرات زیاد نیست که در نظام اقتصادی یک نقص محسوب میشود و باید ضوابط و مقررات را به گونهای تنظیم کنیم که این نقیصه برطرف شود، از طرف دیگر باید صادرکنندگان برای حضور دراز مدت خود در بازارهای جهانی برنامهریزی کنند نه آنکه فقط برای منفعتی کوتاه اقدام کنند.
رئیس سازمان توسعه تجارت در پاسخ به اینکه در لایحه خروج از رکود چه برنامهای برای صادرات غیر نفتی و حمایت از آن به تصویب رسیده است،گفت: بحثهای عمدهای که در مورد صادرات مطرح است ایرادات بین دستگاهی است و یک پیشنهاد در این زمینه در لایحهای که به مجلس داده شده این که منابع حاصل از دریافت عوارض کالاهای با ارزش افزوده پایین به صادرکنندگان کالاهای با ارزش افزوده بالا اختصاص یابد.
* سازمان مالیاتی سازو کاری برای بازگرداندن مالیات بر ارزش افزوده صادرکنندگان ندارد
افخمی راد در پاسخ به سوال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه علیرغم قانون که نباید مالیاتی از صادرکننده دریافت شود، سازمان امور مالیاتی ۸ درصد مالیات بر ارزش افزوده را با گذشت یک سال و نیم هنوز به برخی صادرکنندگان برگشت نداده است، گفت: ما در این قسمت دچار مشکل هستیم و علیرغم جلسات بسیار زیاد و پیگیریهایی که با سازمان امور مالیاتی داشتهایم این سازمان ساز و کار مناسبی را در این زمینه تاکنون طراحی نکرده است تا بتواند ۸ درصد مالیات بر ارزش افزوده را به صادرکنندگان بازگرداند اما با رویکرد مثبت وزیر اقتصاد امیدواریم این موضوع حل شود.
وی ادامه داد: البته این موضوع در مورد ورود مواد اولیه کالاهایی که پس از تولید صادر میشوند نیز وجود دارد که گمرک راهکار مناسبی را در این زمینه تهیه کرده تا پس از صادرات حقوق اولیهای که دریافت کرده را برگرداند.
* پرونده واردات خودروهای لوکس را ببندید
یکی از سوالاتی که طبق روال همیشه خبرنگاران پاسخ آن را از رئیس سازمان توسعه تجارت مطالبه کردند مجوز واردات خودروهای لوکس و ارزبر بود که افخمی راد به آن پاسخ داد و گفت: امیدوارم یک بار برای همیشه پرونده این موضوع بسته شود چرا که همانطور که گفتهایم از ابتدای امسال هیچ مجوز و ثبت سفارشی برای خودروهای بالای ۲۵۰۰ سیسی و به گفته شما خبرنگاران خودروهای لوکس داده نشده و از مجموع ۱۳۲ خودرویی که با این شرایط از گمرک خارج شده ۶۵ مورد مربوط به سفارتخانهها و نمایندگیهای خارج از کشور بوده است.
وی تصریح کرد: یک دورهای در دولت تخفیفهایی برای ورزشکارانی که در مسابقات جهانی مدال میگرفتند یا جانبازان بالای ۷۰ درصد صورت میگرفت اما از ابتدای امسال دیگر خودرویی با این شرایط ثبت سفارش نمیشود چرا که در ۶ ماهه اخیر بالغ بر ۴۷۰ هزار خودرو در کشور تولید شده است.
* مشوق نقدی برای صادرات در دستور کار نیست
رئیس سازمان توسعه تجارت در پاسخ به سوال دیگر فارس مبنی بر اینکه چه برنامهای برای حمایت از صادرکنندگان در قالب مشوقهای صادراتی دارید، گفت: قرار نیست مشوقی به صورت نقدی پرداخت کنیم بلکه به دنبال راهکاری هستیم تا هزینههای تمام شده کالا را کاهش دهیم و زمینه را برای رقابتپذیر شدن در بازارهای خارجی فراهم کنیم، مثلاً یارانهای را برای حمل و نقل دریایی اختصاص دهیم تا هزینه کمتری برای کرایه حمل پرداخت شود یا خطوط منظم کشتیرانی برقرار کنیم تا کالا به موقع در بازار هدف حضور یابد.
* راهاندازی خطوط منظم کشتیرانی و ایرلاینهای مستقیم برای حمایت از صادرات
وی نبود پروازهای مستقیم به برخی مقاصد صادراتی را از دیگر موانع دانست و گفت: با حمایت سازمان توسعه تجارت امیدواریم ایرلاینهای مستقیم راهاندازی شود.
* مذاکره با بانک مرکزی برای تسهیل در واردات شمش طلا
افخمی راد در پاسخ به اینکه چه برنامهای برای حمایت از ممنوعیت صادرات برخی کالاهای با ارزش افزوده بالا مانند مصنوعات طلا که تاثیر مستقیمی در کاهش تولید داخل دارید، گفت: این موضوع مسئلهای است بیندستگاهی اما باید گفت اگر کسی بخواهد شمش طلا را وارد کند و آن را تبدیل به مصنوعات کرده و سپس صادر کند مشکلی نداریم فقط باید تضمینی را به بانک مرکزی بدهد که رقمش هم بالا نیست و باید به میزان ۸ درصد از طلای وارداتی بابت مالیات بر ارزش افزوده در بانک سپرده کند.
وی افزود: اگر آن را در بازار داخل عرضه کرد این مالیات به او برگردانده نمیشود و در صورت صادرات فرد صادرکننده این پول را دریافت خواهد کرد البته سازمان توسعه تجارت جلساتی را با همکاران بانک مرکزی برگزار و درخواست کردهایم تا واردات شمش طلا نیاز به مجوز بانک مرکزی نداشته باشد.
پرونده خودروهای لوكس بسته شد
رئیس سازمان توسعه تجارت از افزایش ۲۰ درصدی صادرات غیرنفتی و حجم ۵۰ میلیارد دلاری تجارت ۶ ماهه كشور خبر داد و گفت: امسال معیار اصلی انتخاب صادركننده نمونه به ابتكار عمل در صادرات خدمات فنی مهندسی، كالاهایی با ارزش افزوده بالا و یا فناوری نوین تغییر كرده است.
۱۳۹۳/۷/۱۵