نسخه چاپی

دلیل نشست جدید ایران و ۱+۵ در وین

یك منبع دیپلماتیك و آگاه به مذاكرات هسته‌ای تاكید كرد كه نشست مدیران كل سیاسی ایران و شش قدرت جهانی با هدف تسریع در همكاری برای دستیابی به توافق جامع بر سر برنامه هسته‌ای ایران در وین برگزار می‌شود.

به گزارش نما به نقل از تسنیم، نشست مدیران کل سیاسی ایران و شش قدرت جهانی شامل اعضای دائم شورای امنیت و آلمان امروز پنج شنبه در شهر وین برگزار می شود. بر اساس این گزارش، مدیران کل سیاسی ایران و شش قدرت جهانی قرار است در این نشست در خصوص پیشرفت های حاصل شده در مذاکرات و رایزنی‌های ایران، اتحادیه اروپا و آمریکا در دو روز گذشته گفتگو کنند.

مذاکره کنندگان پس از ورود به شهر وین تاکید کردند که پارامترهای مربوط به برنامه غنی سازی هسته‌ای ایران و برنامه زمان بندی برای لغو تحریم‌ها علیه تهران-هم تحریم‌هایی که به صورت یکجانبه اعمال شده و هم تحریم‌های اعمال شده از سوی شورای امنیت- مهمترین موضوعات این نشست خواهد بود.

یک منبع دیپلماتیک و نزدیک به مذاکرات هسته‌ای نیز به ایتارتاس گفت که نشست امروز در شهر وین با هدف تسریع همکاری‌ها برای دستیابی به توافق جامع در خصوص برنامه هسته‌ای ایران برگزار می‌شود. با این حال طرف ها مطمئن نیستند که آیا می توانند تا ۲۴ نوامبر به توافق نهایی هسته ای دست یابند یا نه. سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه روز گذشته تاکید کرد که نشست مدیران کل سیاسی شش قدرت جهانی در پایتخت اتریش نشان خواهد داد که طرف‌های مذاکرات تا چه حدی برای دستیابی به یک توافق جامع بر سر برنامه هسته‌ای ایران پیشرفت داشته‌اند. ما همواره اعلام کرده‌ایم که مهمترین چیز برای تصمیم گیری در شرایط کنونی عزم سیاسی است.

روز گذشته (چهارشنبه) نیز مذاکرات ایران و ۱+۵ در شهر وین پایتخت اتریش با دیدارهای سه‌جانبه وزرای خارجه ایران و آمریکا و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ادامه داشت. این گفت‌وگوها در وین در حالی آغاز شده است که کمتر از شش هفته به پایان مهلت توافق شده بین ایران و قدرت‌های جهانی برای رسیدن به توافق نهایی بر سر برنامه هسته‌ای ایران باقی مانده است، وزرای خارجه آمریکا و ایران با هدف هموار کردن مسیر گفت‌وگوهای جامع ایران و غرب برای رسیدن به توافق این نشست سه‌جانبه را در وین پایتخت اتریش و با حضور کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا آغاز کردند.

این گفت‌وگوها روز چهارشنبه در وین با حضور کاترین اشتون نماینده اتحادیه اروپا در سه نوبت با وقفه کوتاه دنبال شد و پس از آن گزارش شد که دیپلمات‌های ایرانی قرار است با همتایان روس و چینی خود نیز دیدار کنند. ایران درخواست کرده است که روز پنج‌شنبه نشستی نیز با نمایندگان اعضای ۱+۵ برگزار شود.

مذاکره کنندگان تلاش می‌کنند تا بر سر آخرین اختلافات باقی‌مانده مانند تعداد سانتریفیوژهای ایران، نحوه لغو تحریم‌ها و مدت زمان توافق نهایی، به تفاهم برسند. جان کری روز سه‌شنبه در پاریس و در گفت‌وگو با خبرنگاران ضمن تأکید بر این نکته که هنوز موضوع‌های بسیاری برای حل و فصل کردن وجود دارد، گفت با این حال فکر نمی‌کند رسیدن به توافق نهایی با ایران تا مهلت تعیین شده ۲۴ نوامبر (۳ آذر ماه) دست نیافتنی باشد.

یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا و عضو هیئت همراه آقای کری، نیز گفته است اگر همه بتوانند تصمیمات لازم را بگیرد، فرصت برای انجام جزئیات فنی و تکنیکی کافی خواهد بود. سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه که به‌همراه جان کری در پاریس به سر می‌برد، در همین زمینه گفت انتظار دارد کشورهای عضو گروه ۱+۵ و ایران، تا پیش از ضرب‌الاجل سوم آذر ماه بر سر برنامه هسته‌ای ایران به توافق برسند.

در همین حال لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه نیز گفت اگر تا آن تاریخ توافقی حاصل نشود، «فاجعه‌ای رخ نداده است». روز سه‌شنبه و در نخستین روز دور هشتم مذاکرات هسته‌ای ایران و شش قدرت جهانی دو دور مذاکرات سه‌جانبه در سطح معاونان ظریف، اشتون و کری، و دو دور مذاکرات در سطح کارشناسی بین ایران و آمریکا برگزار شد.

محمدجواد ظریف گفت: «در این دور از مذاکرات در حال بررسی راه‌حل برای پایان دادن به اختلافات هستیم، البته اختلافات قابل توجهی وجود دارد، اما بدان معنا نیست که این اختلافات غیرقابل حل و فصل است».

وزیر امور خارجه ایران در ادامه با بیان اینکه زمان برای رسیدن به توافق وجود دارد، گفت: «بیش از ۴۰ روز دیگر فرصت داریم، و همان‌طور که گفتم درباره همه موضوعات راه‌حل‌هایی از سوی طرف‌های مختلف ارائه شده، اما تنها لازم است که در مورد این راه‌حل‌ها به جمع‌بندی برسیم و در قالب یک مجموعه و یک بسته با آن برخورد کنیم».

مسائل مربوط به میزان اورانیومی که ایران اجازه خواهد داشت غنی‌سازی کند، و این که در چه سطح غنی‌سازی انجام دهد، از جمله شکاف‌های مهمی است که در مذاکرات هسته‌ای بین ایران و قدرت‌ها ــ که از سال گذشته آغاز شد ــ باقی مانده است. تهران می‌گوید مقاصد برنامه هسته‌ای ایران صلح‌جویانه است و قصد ساختن سلاح ندارد، اما آمریکا و هم‌پیمانان اروپایی آن بر این باور هستند که ایران در پوشش یک برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز در تلاش برای دستیابی به توانایی ساخت سلاح هسته‌ای بوده است.

در این میان، به‌نقل از مقامات آمریکایی گفته می‌شود علی‌رغم اختلافاتی که بین واشنگتن و مسکو در مورد حمایت روسیه از جدایی‌خواهان در اوکراین وجود دارد، شش کشور عضو گروه ۱+۵ در زمینه مذاکرات هسته‌ای با ایران «متحد هستند». خبرگزاری آسوشتیدپرس در گزارشی از وین نوشت توافق هسته‌ای با ایران بزرگ‌ترین هدف سیاست خارجی دولت باراک اوباما است، اما رسیدن به آن، موضوعی آسان نیست؛ و در حالی که جان کری با جواد ظریف به گفت‌وگو می‌نشیند، دیپلماسی با چالش‌های زیادی روبه‌رو است.

حسن روحانی رئیس جمهوری ایران دوشنبه‌شب در گفت‌وگویی تلویزیونی گفته بود می‌توان تا ضرب الاجل ۳ آذر ماه به توافق دست یافت. با این حال یک مقام وزارت خارجه آمریکا می‌گوید ایرانی‌ها باید در این مسئله تصمیمات اساسی اتخاذ کنند. خبرگزاری رویترز در گزارشی به‌نقل از علی لاریجانی رئیس مجلس ایران می‌گوید مذاکره‌کنندگان آمریکایی نباید بر شمار سانتریفیوژهای ایران تمرکز کنند و باید برای رسیدن به توافق تلاش کنند.

لاریجانی روز چهارشنبه در یک نشست خبری در ژنو سوئیس گفت چنین اقدامی می‌تواند به تقویت اعتماد بین ایران و ائتلافی که در حال جنگ با پیکارجویان گروه افراطی موسوم به «دولت اسلامی» است کمک کند.

۱۳۹۳/۷/۲۴

اخبار مرتبط
نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...