به گزارش نما، انگار كرونا كه از آن با نام «مرس» هم نام ميبرند سرانجام جديتر از گذشته به ايران رسيده. هشدارهاي قبلي مسئولان وزارت بهداشت مبني بر احتمال رسيدن اين ويروس محقق شده است. با ورود آخرين گروههاي حجاج به كشور اعلام شده كه احتمال ورود اين بيماري تنفسي به كشورمان وجود دارد. فرشيد رضايي، كارشناس فني مركز مديريت بيماريهاي واگيردار وزارت بهداشت از ابتلاي 50نفر از حجاج به بيماري تنفسي شديد خبر ميدهد.
به گفته وي، اسامي حجاج بيمار و بستري شده در عربستان و تيمهاي مراقب آنها شناسايي شده است. به محض بازگشت حجاج از آنها نمونهگيري ميشود و آموزشهاي لازم به آنها داده ميشود تا شاهد شيوع اين بيماري مانند آنچه در سالهاي گذشته در كرمان اتفاق افتاد، نباشيم. كارشناس فني مركز مديريت بيماريهاي واگيردار وزارت بهداشت با اشاره به اين نكته كه اين بيماري در مكه و مدينه مشاهده شده و 34نفر در فروردينماه و 26نفر در اخيرا اين كشور مبتلا شدهاند، ميگويد: بعيد نيست نمونههاي آزمايشگاهي حجاج ايراني نيز مثبت اعلام شود. او معتقد است: كشورهايي كه زائر حج دارند مورد تهديد ويروس كرونا هستند اين در حالي است كه در حج امسال موارد مثبتي در كشورهاي قطر و تركيه ديده شده. تا عيد قربان در ايران وضعيت تنفسي مساعدي وجود داشته اما در هفته پاياني 50نفر از حاجيهاي كشورمان به بيماري تنفسي شديد مبتلا شدهاند و بهدليل وجود موارد اين ويروس در تركيه و قطر شايد مورد مثبتي در حجاج ايراني ديده شود. رضايي ميگويد: در روزهاي گذشته و در شهر مدينه نيز موارد مثبتي از ابتلا به اين ويروس ديده شده پس بعيد نيست كه در حجاج ايراني نيز نمونههايي از آن وجود داشته باشد. به همين دليل پس از پرواز حجاج و رسيدن آنها به كشور نمونهگيري از آنها انجام ميشود و علت بستري و موارد بيماري آنها بررسي ميشود. اگر بيماري تنفسي آنها خفيف باشد به آنها ماسك داده ميشود و در فرودگاه از آنها مراقبت خواهد شد و به آنها شماره تماسي داده ميشود كه اگر بيماريشان حاد شد تماس بگيرند. تاكنون چند مورد بستري در اين زمينه داشتهايم.
5مورد مثبت در كرمان
رئيس اداره مراقبت مركز مديريت بيماريهاي واگيردار وزارت بهداشت نيز با اشاره به اين نكته كه 5نفر مبتلا به كرونا در كرمان شناسايي شدهاند، ميگويد: مهمترين اصل براي پيشگيري از اين بيماري آموزش اصول بهداشتي است. به گفته دكتر محمود سروش، آموزشهاي لازم به حجاج داده شده و بهطور مرتب پروازهاييكه از عربستان به ايران ميآيند كنترل ميشود. وي با اشاره به ابتلاي يك پرستار به ويروس كرونا در كرمان بهدليل برخورد داشتن با بيمار مبتلا به اين ويروس، ميگويد: وقتي وزارت بهداشت مسئول هماهنگي است بايد بتواند خوب عمل كند تا درون خودش اين اتفاقات نيفتد. وي با بيان اينكه همزمان با سفر حجاج، 170پايگاه مراقبت پزشكي در فرودگاهها و پايگاههاي دريايي و زميني مستقر شده، هشدار ميدهد: با توجه به بروز اين بيماريهاي نوپديد نگران كادر درمان و پرستاران هستيم چرا كه تجربه بدي را در بيرجند، مشهد، كرمان و تهران در يكي، دوهفته پيش داشتهايم كه اين براي نظام بهداشت و درمان خوب نيست و بايد آن را ارتقا دهيم.
نگران نباشيد اما خود مراقبتي كنيد
يكي از مهمترين توصيههاي بهداشتي براي پيشگيري از ابتلا به مرس(كرونا)، شستن مداوم دستها و نيز خودداري از روبوسي و دست دادن با فرد مبتلاست. اين بيماري يك دوره كمون 14روزه دارد. توصيه وزارت بهداشت به استقبالكنندگان از حجاج اين است كه با حجاج روبوسي نكرده و با آنها دست ندهند.اين بيماري از راه تماس نزديك با شتر انتقال مييابد و سپس از طريق مجاري تنفسي به ديگران سرايت ميكند بنابراين بهترين راه استفاده نكردن از لبنيات پاستوريزه نشدن شتر بهخصوص شير و نخوردن گوشت خوب پخته نشده اين حيوان است.اين بيماري همچنين ميتواند از طريق فرد مبتلا در بعضي موارد باعث انتقال به ديگران بهخصوص اطرافيان نزديك و كادر درماني كه وظيفه مراقبت از بيماران را دارند، شود. اين موارد بهخصوص هنگامي رخ ميدهد كه هنوز ابتلا به بيماري قطعي نشده و كادر درماني رعايت نكات حفاظت از خود را نكرده باشند.درصورتي كه فردي به اين بيماري مبتلا شد بهترين راه اين است كه وظيفه مراقبت از بيمار در منزل تنها به يك نفر سپرده شود و بقيه اطرافيان درصورت امكان از رفتوآمد به اتاق بيمار حتيالامكان خودداري كنند و يا فاصله حداقل يك متر را هنگام تماس با بيمار رعايت كنند. فردي كه مراقبت از بيمار را بهعهده دارد، نبايد جزو گروه افراد پرخطر باشد. شستوشوي دستها بهخصوص قبل از تماس با بيمار و بعد از تماس با او اجباري بوده و اهميت بسياري در جلوگيري از انتقال بيماري به ديگران دارد. پزشكان موكدا توصيه ميكنند درصورت ابتلا به نشانههاي اين بيماري از خوددرماني اكيدا پرهيز و به پزشك يا نزديكترين مركز بهداشتي درماني مراجعه شود. همچنين اين افراد بايد اعلام كنند كه از سفر حج بازگشتهاند. اين بيماري در حال حاضر واكسن ندارد. دارويي نيز در دنيا براي درمان آن در دسترس نيست. علاوه بر اين بهترين راه پيشگيري از ابتلا به ويروس كرونا، رعايت نكات بهداشتي و خودمراقبتي است.
كرونا در ایران خطرناك شد
درحالیكه تا روزهای گذشته، خطر ابتلا به كرونا جدی نبود، حالا خبر رسیده است ۱۶۰۰بیمار مشكوك به كرونا در كشور شناسایی شده و ۵نفر نیز براثر ابتلا به این بیماری جان باختهاند.
۱۳۹۳/۷/۳۰