سمیه عظیمی/به گزارش نما ،سال های 1384 یعنی انتخاب محمود احمدی نژاد به ریاست جمهوری ایران در برابر هاشمی رفسنجانی تا سال 1392 که شورای نگهبان حضرت آیت الله را برای کاندیدا شدن در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم فاقد صلاحیت دانست، سال های انزوای سیاسی هاشمی رفسنجانی است. روزگاری که گویا پس از 24 خردادماه و انتخاب حسن روحانی به ریاست جمهوری رو به افول است و قرار است هاشمی باز هم و این بار با شرکت در انتخابات مجلس خبرگان به صحنه سیاسی کشور باز گردد.
شاید روزی که قرار شد اولین دوره مجلس خبرگان رهبری تشکیل شود کمتر کسی به گزینه ای غیر از آیت الله علی مشکینی فکر می کرد. او که هم مورد اعتماد مسئولین نظام بود و هم عارفی وارسته.
اما این همگرایی و انسجام فکری تنها تا سال 1386 ادامه داشت؛ یعنی تا زمانی که آیت الله مشکینی دار فانی را وداع گفت. از آن به بعد بحث و مجادله بر سر نشستن بر صندلی خالی آقای مشکینی شروع شد.
مجادله ای میان آیت الله هاشمی رفسنجانی و سه ضلعی سه آیت الله؛ آقایان مصباح یزدی، احمد جنتی و محمد یزدی. جدالی که پس از حدود 7 سال باز هم به میدان مجلس خبرگان بازگشته است.
برنده بازی آیت الله هاشمی بود، چراکه شاید تا آن زمان به بیان برخی، گزینه ای بهتر و البته صالح تر از آقای هاشمی برای ریاست این مجلس وجود نداشت.
ریاست بی قید و شرط هاشمی بر صندلی سرخ مجلس خبرگان رهبری تنها سه سال ادامه داشت؛ حوادث سال 88 و وضعیت آشفته جامعه سیاسی کشور در مورد رئیس مجلس تشخیص مصلحت نظام باعث شد تا اسفند ماه سال 1389، آیت الله مهدوی کنی که البته او هم مورد اعتماد رهبری معظم و بزرگان نظام بود جایگزین هاشمی شود.
بسیاری بر این باور بودند که حضور آیتالله مهدوی کنی در این پست میتواند تداعی کننده نقش آیتالله مشکینی در این مجلس باشد و او سالها بر این صندلی تکیه بزند.
هاشمی کناره گیری کرد و با جمله «مایه تفرقه در خبرگان نمی شوم» کار را به آیت الله مهدوی سپرد. او در مراسم افتتاحیه سال 89 با انتقاد از چنین نگاهی و کشاندن «انتخابات داخلی خبرگان به کوچه و بازار» اعلام کرد که «مایه تفرقه در خبرگان نمی شوم» و از نامزدی برای ریاست کناره گیری کرد.
هاشمی در آن سخنرانی گفته بود: « در اجلاس قبلی یادتان هست دو سال پیش از آقای مهدویکنی خواهش کردم که بیایند و نامزد شوند. قبل از آن با آیتالله طبسی مکرر صحبت کردم گفتم شما این مسئولیت را بپذیرید من به شما کمک میکنم اگر در مشهد هستید، ایشان هم نپذیرفتند، حقیقتاً برای این ماندم که فراجناحی را در این نهاد مقدس که سایهاش باید همه جا مستدام باشد حفظ کنم چون از اینجا باید فراجناحی به جاهای دیگر هم سرایت کند و مردم همه بتوانند به عنوان پشتوانه به آن مراجعه کنند.»
او در ادامه تاکید کرده بود:« تفرقه را اینجا مضر میدانم آن هم این نوع تفرقه. دیگر از دست خود افراد روحانی بیرون رفته بود و دست آدمهای خاص در خیابانها و کوچهها افتاده است و چه کردند که هنوز هم دارند انجام میدهند. واقعاً احساس خطر کردم. من یک طرف آن هستم و فکر کردم اگر میتوانم مسئله را حل کنم چرا حل نکنم.»
از آن زمان تاکنون، مجلس خبرگان درست مثل زمانی که ریاستش به عهده آیت الله مشکینی بود جوی آرام داشت و ساکن اما با فوت مرحوم مهدوی باز هم گمانه زنی ها برای ریاست کرسی مجلس خبرگان شروع شده است.
گمانه زنی هایی که خبر از تشکیل همان سه ضلعی آیات عظام یزدی، جنتی و مصباح یزدی می دهد و تقابل این سه ضلعی در برابر حضور آیت الله هاشمی.
همچنانکه سید احمد خاتمی از اعضای هیئت رئیسه مجلس خبرگان در تحلیلی گفته:« شنیدهها حکایت از آن دارد که آیت الله هاشمی رفسنجانی تمایلی به نامزدی برای ریاست خبرگان ندارد.»
موضوعی که البته از طرف نزدیکان هاشمی تکذیب شده است؛ یک منبع نزدیک به اکبر هاشمی رفسنجانی به نقل از وی در گفتگو با روزنامه جمهوری اسلامی گفته: «درصورتی که بعضی افراد که آنها را برای ریاست خبرگان صالح نمیدانم قصد کاندیدا شدن داشته باشند، آمادگی خود را برای کاندیداتوری ریاست این مجلس اعلام خواهم کرد.»
هرچند الان غیر از این مساله، موضوع کاندیدا شدن کسانی همچون واعظ طبسی تولیت حرم مطهر امام رضا (ع) و آیت الله هاشمی شاهرودی هم در میان ناظران سیاسی کشور مطرح است. کسانی که به نظر برخی، حکم همان آیت الله مهدوی را دارند و هاشمی در برابر آنان با احترام و البته کناره گیری برخورد خواهد کرد.
به اعتقاد برخی سال های بین 84 تا 92 ایام انزوای هاشمی رفسنجانی از قدرت بود که البته بعد از24 خرداد این ورق برگشته و حالا این مهره کلیدی باز هم به صحنه بازی سازی در سپهر سیاسی ایران بازگشته است. جایی که نزدیک ترین افق پیش روی آن انتخاب رئیس مجلس خبرگان رهبری است.
نگاهی به سه دوره برگزاری انتخابات مجلس خبرگان رهبری و حضور دوباره آیت الله!
عاقبت صندلی خالی

به اعتقاد برخی سال های بین 84 تا 92 ایام انزوای هاشمی رفسنجانی از قدرت بود كه البته بعد از24 خرداد این ورق برگشته و حالا این مهره كلیدی باز هم به صحنه بازی سازی در سپهر سیاسی ایران بازگشته است.
۱۳۹۳/۸/۲۳

