نسخه چاپی

آژانس سند معتبر نشان دهد

نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره ادعای آمانو مبنی بر همكاری عملی بیشتر ایران گفت: در نشستهای فنی از آژانس خواستیم اسناد معتبر ارائه كند، كه تاكنون آژانس هیچ سند معتبری نشان نداده كه به ایران ارتباط داشته باشد.

به گزارش نما ، واحد مرکزی خبر به نقل از شبکه تلویزیونی پرس‌تی‌وی نوشت: رضا نجفی با بیان اینکه حرفهایی که آمانو زده است بازتاب کامل واقعیات نیست، افزود : در واقع آنچه ما از تیم فنی آژانس شنیدیم فقط اطلاعاتی بود که برخی اعضای آژانس که نامشان برده نشده ، فراهم شده است. در نشست شورای حکام برای تصدیق حرفهایمان که به اعضا زده بودیم، ما پیشنهاد کردیم داوطلبانه درباره یکی از مسائل به آژانس یک دسترسی مدیریت شده بدهیم.

نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی ادامه داد ؛ آژانس در گزارش خود در نوامبر ۲۰۱۱ ادعا کرد برخی از اطلاعاتی که در اختیار آژانس گذاشته شده بود مربوط به آزمایش انفجارهای پرقدرت در منطقه مریوان بود. ما به اعضای شورای حکام گفتیم برای اثبات چنین اطلاعاتی که جعلی و غلط است، ایران حاضر است یک دسترسی مدیریت شده برای آژانس فراهم کند. تا آنجایی که ما مطلع شدیم ، کشورهایی که این اطلاعات غلط را در اختیار آژانس گذاشته اند، هیچ هماهنگی انجام نداده اند. بنابراین به عهده کشورهایی که این اطلاعات را گذاشته اند است تا هماهنگیها لازم را از این سایت فراهم کنند که در آن صورت آژانس می تواند این مسئله را راستی آزمایی کند.

نجفی افزود : ما پیشنهاد کردیم حقیقت را بگویند و بپذیرند که اطلاعاتی که در اختیار آژانس گذاشته اند غلط بوده است. بنابراین اکنون این محکی برای آژانس و کشورهای مجهول عضو آژانس است که اطلاعات غلط فراهم کرده اند. این کشورها با ارائه این اطلاعات خواسته اند در صورتی که این اطلاعات درست باشد، حسن نیت خود را نشان دهند اما اگر این اطلاعات غلط باشد که ما معتقدیم این گونه است، در واقع خواسته اند سوء نیت خود را نشان دهند.

پروتکل الحاقی داوطلبانه است

نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره ابعاد نظامی احتمالی در برنامه هسته ای ایران گفت : مسئله ابعاد نظامی احتمالی، مجموعه ای از مسائل مختلف است که از نظر ما بسیاری یا بیشتر آنها ادعای صرف است زیرا همانطور که ما با آژانس در جریان نشستهای فنی بحث کردیم، آژانس نتوانسته است هیچ سند موثق و قابل قبولی ارائه کند.

وی ادامه داد ؛ این موضوع شامل چندین مسئله است. یکی از آنها ای بی دابلیو EBW است که ما درباره آن با آژانس صحبت کردیم و کاربرد غیرنظامی آن را در ایران توضیح دادیم. برخی از مسائل مربوط به برگه ها و اسناد علمی است که در دانشگاهها توزیع می شود و علنی است. بنابراین اینها مسائلی نیست که کسی بتواند به شکلی ساختگی آنها را به ابعاد نظامی هسته ای ارتباط دهد.

رضا نجفی افزود : درباره راستی آزمایی که در گزارشهای آژانس آمده است دو مسئله وجود دارد. یکی عدم انحراف است و مسئله دوم دادن تضمین درباره نبود مواد اعلام نشده که دو مسئله متفاوت هستند. مورد اول مربوط به اجرای توافقنامه پادمان که ایران آن را امضا کرده است. ما توافقنامه های پادمان با آژانس داریم و ما به طور کامل آنها را اجرا می کنیم.

نماینده ایران در آژانس ادامه داد ، اما درباره توانایی آژانس برای تایید مواد و فعالیتهایی که وجود ندارند، این مسئله به اجرای پروتکل الحاقی بستگی دارد. ایران پروتکل الحاقی را امضا نکرده است. پروتکل الحاقی داوطلبانه است و این فقط درباره ایران نیست بلکه درباره بسیاری از اعضای آژانس همین طور است و آنها این پروتکل را نپذیرفته و تصویب نکرده اند و آن را اجرا نمی کنند. بنابراین ایران نیز همانند شماری از اعضای آژانس پروتکل الحاقی را امضا نکرده است.

وی افزود : بنابراین این مسئله اصلا محدود و مختص به ایران نیست یا آنطور که آقای آمانو هر بار تکرار می کند، از نظر ما اصلا در چارچوب یا در تعهدات ایران نیست . نجفی افزود : ما هیچ تعهد و وظیفه قانونی در برابر آن نداریم بنابراین متعهد نیستیم که پروتکل الحاقی را اجرا کنیم. اجرای این پروتکل مسئله دیگری است. این هم جزو مسائلی است که ما در حال بحث با پنج به علاوه یک هستیم.

در پارچین فعالیتهای متعارف انجام می شود

نجفی درباره اظهارات آمانو درباره پارچین هم گفت: پارچین سایت نظامی حساسی است و در آنجا فعالیتهای متعارف انجام می شود. برخی ادعا می کنند و این ادعاها تازگی ندارد و سالهای سال مطرح بوده است. ایران با حسن نیت و داوطلبانه دو بار دسترسی به این سایت را برای آژانس فراهم کرد.در جریان این دو بازدید، آنها از مکانهای بسیاری در سایت دیدن کردند و ما در این خصوص بسیار دست و دلبازی نشان دادیم و آنها آزادانه انتخاب می کردند از کدام مکان دیدن کنند و هر جا که می خواستند، اجازه می دادیم.

وی گفت : در جریان این دیدارها، بازرسان نمونه هایی از بیش از چهار مکان جمع آوری کردند. بنابراین آژانس بیش از چهل مورد فرصت داشت ادعاهای مطرح شده را ثابت کند اما نتیجه آزمایش نمونه ها و بازرسیهای آژانس نشان داد هیچ فعالیتی مرتبط با مسائل هسته ای وجود نداشته است. ما پیش از بازرسیها به آنها گفتیم دومین دیدار آنها آخرین دیدار خواهد بود. بعد از این دیدار ، مسئول وقت پادمان خیلی آشکار و روشن گفت دیگر مسئله پارچین حل شده و به تاریخ پیوسته است. بنابراین ، ما قبلا دسترسی کافی آژانس را به پارچین فراهم کرده ایم و دیگر دلیلی نمی بینیم دوباره چنین دسترسی را فراهم کنیم.

رضا نجفی درباره تاثیر متقابل آژانس و گفتگوهای هسته ای ایران و پنج به علاوه یک گفت : ما با آژانس بر اساس بیانیه ای مشترک موسوم به چارچوب همکاری توافق کرده ایم. ما بر اساس چارچوب همکاری، به همکاریهایمان با آژانس ادامه می دهیم. از نظر ما آژانس باید بی طرف و حرفه ای عمل کند و فعالیتهای خود را فقط به مسائل فنی محدود کند از این رو ما معتقدیم که نمی توان میان این دو روند ارتباط برقرار کرد زیرا گفتگوهای ما با پنج به علاوه یک، روندی سیاسی است و افراد سیاسی درباره آن بحث می کنند گرچه ممکن است در این گفتگوها مسائل فنی نیز مطرح شود اما اصولا معتقدیم که این دو خیلی به یکدیگر مرتبط نیستند.

۱۳۹۳/۹/۴

اخبار مرتبط
نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...