نسخه چاپی

دبیر شورای فرهنگی- اجتماعی زنان :

فتوای مراجع متكی به اطلاعات غلط وزارت بهداشت است

این وزارتخانه استفتائات خود را از علما در زمینه بستن لوله طوری مطرح كردند كه قابل بازگشت می‌باشد اما امروز ما می‌بینیم كه غیرقابل بازگشت است.

دکتر بتول نامجو دبیر شورای فرهنگی- اجتماعی زنان و خانواده کشور نقد های جدی به تداوم خط کاهش جمعیت دارد. او که فرزند شهید حسین نامجو و خواهر سردار شهید ماشاءالله (مسعود) نامجو، فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی کرمان است؛ پیرامون افزایش جمعیت و فرهنگ فرزند  آوری معتقد است سیاستهای غلط هنوز برچیده نشده است و اصلی ترین مأموریت در این مسیر بر عهده وزارت بهداشت است:

بنده قبلا در وزارت بهداشت مشغول بودم و زمانی که سیاست‌های افزایش جمعیت در دستور کار قرار نگرفته بود و در زمینه تنظیم خانواده اقداماتی را انجام می‌دادیم. موضوعی وجود دارد که از نظر مسئولان بهداشتی بسیار مهم است و آن شاخص مرگ مادران باردار است. پرونده‌های مرگ مادران باردار علت مرگ آنها را ناشی از خونریزی حین زایمان و عدم وجود متخصص و تجهیزات در آن مناطق و راه‌های صعب‌العبور اعلام کرده بود. متاسفانه وزارت بهداشت و مسئولان بهداشتی تمام این مسایل را می‌دیدند و بررسی می‌کردند اما به تنها نکته‌ای که توجه می‌کردند کاهش تعداد مادران باردار بود، یعنی می‌گفتند که اگر بخواهیم مرگ مادران کم شود و از آن پیشگیری شود بایستی جمعیت ما کم شود. شاید به مسوولان بهداشتی بربخورد، اما چون ما مستقیماً با چنین پرونده‌هایی روبرو می‌شدیم، می‌دیدیم که بحث سلامت زنان باردار را ارتقا نمی‌دادند و می‌گفتند برای کاهش مرگ مادران باید کاهش بارداری را در دستور کار قرار دهیم و این سیاست بسیار ظریف انجام شد. حتی هنوز هم در جاهایی که ما برای صحبت و سخنرانی در بحث جمعیت می‌رویم خانم‌ها نمی‌خواهند این بحث را بپذیرند که باید در این زمینه کار کرد چراکه که جمعیت ما در حال پیر شدن است. اقدامات برای کنترل جمعیت حدود بیست تا بیست وپنج سال کار شده و فرهنگ مردم تغییر کرده است، این یکی از مسائلی است که مسئولان بهداشتی خیلی ظریف کار کردند و متاسفانه هیچ‌کس هم متوجه نشد و الان نیز بهانه سلامت مادر و کودک را مطرح می‌کنند، یعنی هنوز هم به طورجدی به اسم برنامه‌های سلامتِ مادران و نوزادان سیاست‌های قبلی ادامه پیدا می‌کند.
در مواردی که مادران ترس از زایمان و بچه دارشدن دارند بالاخص زایمان طبیعی، در هنگام مراجعه به مراکز درمانی، متخصصین و حتی پزشکان عمومی که هنوز در بحث تنظیم خانواده توجیه نیستند برای مشاوره قبل از بارداری فعالیت کاهشی اعم از بستن لوله خانم‌ها را توصیه می‌کنند و هنوز این بحث را نپذیرفتند که باید تحت مشاوره قرار بگیرند چراکه اکثر خانم‌ها به دلیل ترس از زایمان طبیعی، سزارین را پیشنهاد می‌کنند و این سزارین باعث می‌شود که فاصله بارداری‌ها زیاد شود و این مسئله بر بحث جمعیت تاثیر مستقیم دارد. همچنین مراکز بهداشتی ما همانگونه که قبلاً بروشورهای جدید را ماه‌به‌ماه با هزینه‌های زیاد جهت کاهش جمعیت ارائه می‌دادند الان هم باید همانگونه عمل کنند و در فرهنگ فرزندآوری و فواید بارداری تبلیغ کنند. ما در بسیاری از مقالات علمی از کشور‌های اروپایی و امریکا مشاهده کردیم و خود نیز اعتراف کردند که زایمان و بارداری و شیردهی چقدر برای خانم‌ها فواید دارد. بیست سال قبل برای کنترل جمعیت چه اتفاقی افتاد؟ اولا زمانی که قانون تنظیم خانواده آورده شد بیشترین مسئولیت در زمینه اجرای آن برگردن وزارت بهداشت بود، وزارت بهداشت موظف بود که تمام موارد پیشگیری از بارداری را به بهترین اقلام متنوع و با کیفیت را وارد بکند و خانم‌ها را تشویق بکند زیرا بیشترین مراجعه به مراکز بهداشتی توسط خانم‌ها صورت می‌گیرد و آموزش و مشاوره نیز باید از همان جا شروع شود به‌اضافه اینکه مواردی که در صداوسیما در زمینه زایمان کم و شعار دو فرزند کافیست مطرح می‌شد، باید ضد آن نیز در همان‌جا شروع شود و از تبلیغات در زمینه‌هایی اعم از: رویکرد افزایش فرزند و فواید جمعیت زیاد برای خانواده و کشور از لحاظ روحی‌روانی و آسیب‌های نگرش گذشته استفاده شود. به نظر بنده کار وزارت بهداشت از همه مهم‌تر است چرا که باعث و مروج رویکرد قبلی این وزارتخانه بوده است. همچنین این وزارتخانه سوالات و استفتائات خود را از علما در زمینه بستن لوله طوری مطرح کردند که قابل بازگشت می‌باشد وعلما مخالفتی نکردند و فتوا دادند که مشکلی ندارد و حلال است اما امروز ما می‌بینیم که غیرقابل بازگشت است، یعنی خانم‌هایی که مجددا می‌خواهند باردار شوند دیگر این امکان برای آن‌ها نیست.

منبع:‌آدینه تهران

۱۳۹۳/۹/۸

اخبار مرتبط
نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...