به گزارش نما به نقل از فرارو، آن شب هم شبی همچون دیگر شبها بود. اما سلما، دانشجوی بیست سالۀ دانشگاه آمریکایی قاهره با تجربهای به شدت ترسناک رو به رو شد. او از خواب بیدار شد، و توان حرکت دادن هیچ یک از عضلاتش را نداشت. و احساس میکرد فردی در اتاق خوابش حضور دارد. در همین اثنا، نگاهش به موجودی خون آلود و با دندانهای تیز افتاد، "چیزی شبیه به کاراکترهای فیلمهای ترسناک"، که کنار تختش ایستاده بود.
او چندی بعد، تجربهاش را برای محققانی که در مورد "فلج خواب" تحقیق میکردند، نقل کرد. فلج خواب پدیدهای شایع است که توضیح جامعی برای آن وجود ندارد. هنگام روی دادن فلج خواب، فرد از خواب بیدار شده، اما توانایی حرکت کردن را ندارد. حدود چهل درصد از افراد در طول زندگی خود فلج خواب را تجربه میکنند، اما تعداد کمی، همچون سلما، دچار توهم حضور موجوداتی سایه وار در اطراف خود میشوند.
بالند جلال، پژوهشگر اعصاب در دانشگاه کالیفرنیا، میگوید: "فلج خواب میتواند برای بسیاری از افراد تجربهای ترسناک باشد، و درک روشنی از اینکه علت اصلی آن چیست، میتواند کمک شایانی به کسانی که از آن رنج میبرند بکند."
محققان میگویند فلج خواب زمانی روی میدهد که فرد در مرحلهای از خواب که به آن حرکت تند چشم (REM) میگویند، از خواب بیدار شود. افراد در این مرحله معمولاً در حال خواب دیدن هستند، اما عضلات شان تقریباً فلج شده است. فرضیهای که دربارۀ فلج عضلات در این مرحله از خواب داده شده است، آن را به دلایل تکاملی نوع بشر میداند که باعث میشود ما آنچه را که در خواب میبینیم اجرا نکنیم.
با این وجود، توضیح اینکه چرا برخی افرادی که فلج خواب را تجربه میکنند، دچار این احساس میشوند که موجودی ترسناک در اتاقشان حاضر است یا روی سینهشان نشسته است، سخت تر است.
یک توضیح محتمل در این باره میتواند این باشد که این توهم روشی است که مغز برای برطرف کردن سردرگمیاش به کار میبندد. این سردرگمی هنگامی روی میدهد که در بخشی از مغز که نقشۀ عصبی جسم فرد یا "خود" در آن ذخیره شده، اختلالی رخ دهد. این توضیحی است که "جلال" و همکارش در مقالۀ خود مطرح میکنند.
جلال میگوید: "شاید در بخشی از مغز تصویر یا الگویی از جسم وجود داشته باشد که به صورت ژنتیکی در آن شکل گرفته است. "تحقیقات پیشین این فرض را مطرح کردهاند که احتمالاً این بخش از مغز، بخشی از لوبهای آهیانه هستند. لوبهای آهیانه بخش بالایی وسط نیمکره مغز است.
ممکن است در هنگام فلج خواب لوبهای آهیانه بر نورونهای که در مغز مسئول انتقال فرمان حرکت هستند تسلط دارند، اما حرکتی را در اعضای بدن، که به صورت موقت فلج شدهاند، تشخیص نمیدهند. این اتفاق میتواند در چگونگی تصویری که مغز از بدن میسازد، اختلال ایجاد کند. جلال میگوید که ظاهر شدن یک مزاحم در اتاق میتواند ناشی از تلاش مغز برای فرافکنی "خود" فرد در قالب تصویری توهمی باشد.
جلال معتقد است که با وجود جذابیت این ایده، آزمودن آن کار مشکلی است. به گفتۀ او یک راه برای آزمایش این فرضیه این است که افرادی را که تصویرهای جسمی مختلفی دارند را مورد آزمایش قرار دهد. اگر این فرضیه درست باشد، مثلاً فردی که یکی از عضوهایش را از دست داده، دچار توهم شمایلی خواهد شد که همان عضو را از دست داده باشد. نظر به این که تعداد افراد با تصویر جسمی متفاوت که دچار فلج خواب شده و در حین آن نیز گرفتار توهم هم شده باشند، بسیار پایین است، آزمودن این فرضیه بسیار سخت است.
چرا فلج خواب اینقدر ترسناک است؟
تجربیات متفاوت افراد از فلج خواب میتواند با باورهای فرهنگی آنها مرتبط باشد. "جلال" میگوید که تحقیقات پیشین نشان دادهاند نظرات خاصی که در فرهنگ افراد وجود دارد میتواند به چگونگی تجربهای که آنها از یک پدیدۀ خاص دارند شکل دهد.
به عنوان نمونه، در تحقیقی که در سال 2013 به چاپ رسید، جلال و همکارش، دیوون هینتون، درصد افرادی که دچار فلج خواب میشوند و استرسی که در نتیجۀ این اتفاق به آنها دست میداد را در میان افرادی از دو جامعۀ مختلف بررسی کردند: مصر و دانمارک. آنها دریافتند که مصریهای حاضر در تحقیق بیش از دانمارکیها دچار فلج خواب میشدند، و همچنین مدت زمان درگیریشان با آن بیشتر است. ضمن اینکه مصریها بیش از دانمارکیها میترسیدند که در حین فلج خواب، بمیرند.
جلال میگوید: "اینها دو فرهنگ بسیار متفاوت دارند؛ مصر بسیار مذهبی است، در حالی که دانمارک درمیان کشورهای جهان، بیشترین درصد افراد لائیک را دارد."
دانمارکیهای حاضر در تحقیق، علت فلج خواب را عوامل فیزیولوژیک، عملکرد نادرست مغز یا خوابیدن در حالتی نامناسب میدانستند، در حالیکه اکثر مصریها معتقد بودند که این پدیده علت ماورای طبیعی دارد.
در یک بررسی دیگر، نزدیک به نیمی از مصریهای حاضر در تحقیق بالا گفته بودند که "جن" مسبب فلج خواب است.
جلال و همکارانش به این نتیجه رسیدهاند که افرادی که دارای عقاید ماورای طبیعی این چنینی هستند، معمولاً به هنگام فلج خواب ترس بیشتری را تجربه کرده و به علاوه این پدیده مدت زمان بیشتری در بدن آنها طول میکشد. جلال میگوید که ممکن است ترس در واقع منجر به طولانی تر شدن زمان فلج خواب شود.
جلال میگوید: "اگر دچار ترس باشید، فعالیت بخش ترس مغز میتواند احتمال اینکه در حین فلج خواب، بیدار شوید و کل اتفاقات را تجربه کنید، را بالاتر ببرد. و با تجربۀ این اتفاق ترس شما هم بیشتر خواهد بود. و در کنار اینها تصورات فرهنگی راجع به چیستی آن هم در ذهن شما پدید میآید و ترس شما را بیشتر هم میکند.
به عقیدۀ او، تبیین علمی فلج خواب میتواند به افرادی که به خاطر تصورات فرهنگیشان تجربیات ترسناک و استرسزایی از آن دارند، کمک کند.
درباره بختك چه میدانید؟
یك پژوهشگر اعصاب در دانشگاه كالیفرنیا، میگوید: "فلج خواب میتواند برای بسیاری از افراد تجربهای ترسناك باشد، و درك روشنی از اینكه علت اصلی آن چیست، میتواند كمك شایانی به كسانی كه از آن رنج میبرند بكند."
۱۳۹۳/۱۱/۲