عدنان منصور" وزیر خارجه لبنان در گفتوگو با خبرنگار فارس در لبنان، حزبالله را بخشی از ساختار سیاسی این کشور و بخشی از دولت لبنان دانست و آن را سپری محکم در برابر دشمن صهیونیستی توصیف کرد.
وی روابط دولت و حزبالله را خوب ارزیابی و تاکید کرد که مواضع و سخنان اخیر جریان 14 مارس درباره خلع سلاح مقاومت لبنان بینتیجه است زیرا مقاومت یکی از ارکان اساسی امنیت کل لبنان است.
منصور با اشاره به سوریه، اعلام کرد وقتی که دولت این کشور به خواسته مردمی در حال پاسخ دادن است و آخرین اقدام آن هم، اعلام موعد همهپرسی هست، دیگر نیازی به مراجعه به سازمان ملل یا شورای امنیت یا مجمع عمومی نیست.
وی با بیان اینکه اگر اعراب خودشان نتوانند بحران سوریه را حل کنند چگونه خواهند توانست موضوع اصلی یعنی فلسطین را حل کنند، تاکید کرد که دولت و کشور لبنان به طور کامل در کنار سوریه است.
منصور همچنین اعلام کرد که ارتش لبنان در مرز با سوریه مستقر شده است و هماکنون برای جلوگیری از هرگونه قاچاق سلاح و افراد مسلح به خاک سوریه مرز را در کنترل خود دارد.
مصاحبه عدنان منصور را در ذیل میخوانید:
فارس: هدف از درگیریهایی که اخیرا در لبنان شکل گرفت چه بود؟ آیا برخی گروهها دوست دارند جنگ داخلی یا فتنه مذهی درست کنند؟ نظر شما چیست؟
منصور: اگر افراد مسلحی، در خاک لبنان باشند که از خاک سوریه فرار کرده و به لبنان آمده باشند، شاید اینها بخواهند سروصدایی ایجاد کنند و اوضاع را بر هم بزنند ولی ارتش لبنان در طول مرزهای لبنان سوریه مستقر است و امنیت و ثبات را برقرار میکند و مانع کسانی میشود که تلاش میکنند این ثبات را بر هم بزنند.
فارس: برخی جریانهای سیاسی در لبنان، تلاش میکنند برای ناامن کردن و بیثبات کردن سوریه به این کشور سلاح ارسال کنند. دولت لبنان برای ممانعت از ورود گروهکهای لبنانی به سوریه و ممانعت از قاچاق سلاح به این کشور چه کرده است؟
منصور: همانطور که میدانید لبنان اخیرا ارتش خود را در نقاط متشنج و نقاط موازی مرز سوریه و لبنان مستقر کرده و هدف آن جلوگیری ارتش و نیروی امنیتی از نفوذ یا قاچاق سلاح از لبنان به سوریه است.
فارس: طبق گفته منابع که در رسانهها منتشر شد، به نظر میرسد عملیات قاچاق سلاح و افراد مسلح از طریق فرودگاه "قلیعات" در شمال لبنان در حال انجام است.
منصور: خیر این خبر دقیق نیست. زیرا فرودگاه قلیعات تحت کنترل است. کنترل نیروهای امنیتی و مقامات نظامی لبنان. در نتیجه اگر اقدام [قاچاقی] می شود از فرودگاه قلیعات نیست بلکه عناصری هستند که نفوذ میکنند ولی در دوره اخیر مقامات امنیتی مسئول توانستند بشکلی واقعا معقول مرزها را کنترل کنند.
فارس: آیا دیداری برای گفتوگوی ملی لبنان انجام میشود و آیا موانعی بر سر این گفتوگو است؟
منصور: دعوت به گفتوگو همیشه مطرح است. ولی باید منتظر شویم که برای برگزاری این گفتوگو، مسائل برای طرفهای مختلف سیاسی بیشتر و بیشتر روشن شود.
فارس: نوع روابط دولت لبنان و حزبالله چیست؟
منصور: روابط خوب است همانطور که میدانید. حزبالله بخشی از ساختار سیاسی و عضوی از دولت لبنان است و وزن خود را دارد. حزبالله عملا حضور دارد و در نتیجه یکی از عناصر تشکیلدهنده سیاسی این کشور و سپری محکم از سپرهای مقاومت در برابر دشمن صهیونیستی است.
فارس: سران جریان 14 مارس همیشه میآیند و از موضوع خلع سلاح حزبالله صحبت میکنند و این را در سخنرانیها و دیدارهایشان تکرار میکنند. میخواهند به عنوان دولت لبنان به عنوان وزیر خارجه خلع سلاح کنند. نظر شما چیست؟
منصور: اینگونه سخنان فایدهای ندارد و نتیجهبخش نیست. خواسته خلع سلاح مقاومت، خواسته برخی طرفهای سیاسی لبنان است. امروز مقاومت لبنان بخشی و رکنی اساسی از ارکان امنیت کل لبنان است. خیلی وقت است که تجاوز اسرائیل ادامه دارد. تجاوزی که از زمان به وجود آمدن اسرائیل تا امروز متوقف نشده است. پس در مقابل این تجاوز مستمر ما باید همیشه هشیار باشیم. این مقاومتی که الان هست، همان مقاومتی است که خاک جنوب را آزاد کرد. همان است که دشمن اسرائیلی را به عقبنشینی مجبور کرد و امروز کنار ارتش لبنان و ملت لبنان ایستاده است تا امنیت و ثبات جنوب لبنان را محقق کند بنابراین مقاومت، از سرزمین لبنان حمایت میکند.
فارس: تحرکات نیروهای اسرائیلی در خاک لبنان را چگونه ارزیابی میکنید؟
منصور: این تحرکات ناگهانی نیست. نقض حقوق و تحریکات اسرائیل چند دهه است ادامه دارد. ما میدانیم که از زمان تجاوز اسرائیل به لبنان، تجاوز وحشیانه سال 2006 [جنگ 33 روزه] تا امروز بر خلاف قطعنامه 1701 [شواری امنیت] نقض این قطعنامه و نقض حریم هوایی، از طرف نیروی هوایی، زمینی و دریایی اسرائیل علیه لبنان بارها صورت گرفته و متوقف نشده به طوریکه تعداد این نقضها از 9 هزار بار گذشته است.
فارس: آیا در سطح بینالمللی اقدامی در این خصوص انجام ندادید؟
منصور: البته که شکایتهای متعددی به شورای امنیت دادیم. ما ساکت نبودیم و هر بار توجه سازمان ملل و بخصوص شورای امنیت را به این مسئله معطوف کردهایم ولی ما در لبنان همیشه بیداریم و آماده مقابله با هر تجاوزی هستیم.
فارس: به موضوع سوریه برگردیم. در مراسم سالروز ترور رفیق الحریری (نخستوزیر فقید) برخی به حمایت از گروههای مسلح در سوریه مباهات میکردند به اینکه حمایت مالی و تسلیحاتی میکنند. حتی حضار کف میزدند و این گروهکها را تشویق میکردند. آیا قانون لبنان میتواند اتهامی متوجه این افراد به دلیل تحریک به خشونت و ایجاد حالت درگیری مذهبی در سوریه کند؟
منصور: میخواهم بگویم که هر چه که گفته باشند و هر شعاری که داده باشند، بیان کننده موضع رسمی لبنان نیست. موضع رسمی لبنان روشن و همان رد دخالت در امور داخلی سوریه است. هر دخالتی که امنیت و ثبات لبنان را بر هم بزند، ما در سطح سران و سطح مردمی در کنار وحدت و تمامیت ارضی سوریه هستیم و اصلا هیچ نوع رویکردی که امنیت سوریه یا وحدت آن و اتحاد مردم آن را تهدید کند، نمیپذیریم.
فارس: در نشستهای اتحادیه عرب موضع شما در خصوص موضوع سوریه چگونه بود؟
منصور: ما موضعمان روشن است. از همان اول اینگونه بود. از ماههای پیش. ما میگوییم که باید برای تحقق اصلاحات باید کنار سوریه ایستاد. نه ایستادن به خاطر دو دسته کردن درون سوریه. ما همیشه میگفتیم که بینالمللی کردن بحران سوریه امری مردود است که سوریه را وارد تونلی بیسرانجام میکند.
بینالمللی کردن سوریه اشتهای طمعکاران به منطقه را باز میکند.برای همین ما خیلی اصرار داشتیم که گفتوگوی سیاسی، گفتوگو میان سران دولت و مخالفان انجام شود. ما همیشه این را میگفتیم. سران دولت سوریه از ابتدا به خواسته مردم پاسخ دادند و دیدند که این خواستهها بحق است. این پاسخ را به معارضان ملی داخلی شریف سوریه را نشان دادند. این امر را ما در یک سلسه تصمیمها دیدیم.
آخرین این اقدامات اعلام موعد همهپرسی برای قانون اساسی جدید بود. بنابراین دیگر نیازی نیست دورتر از این برویم یا نیازی به بسیج کشورهای مختلف و کسانی که در کمین سوریه و خاک و ملت آن نشستهاند، برویم. برای حل این مشکل دیگر نیازی به رفتن به شورای امنیت یا مجمع عمومی نیست. بنابراین ما اعراب اگر نمیتوانیم مشکل عربی خودمان را حل کنیم، پس چه برای مسئلهای اصلی به نام فلسطین چه میتوانیم بکنیم؟
فارس: در خصوص موضوع امام موسی صدر دولت لبنان چه کرد؟ آیا اطلاعات جدیدی اخیرا از این موضوع به شما رسیده است؟
ما هنوز این موضوع را پیگیر هستیم. در سفر اخیری که دست داد و به لیبی رفتم و با رئیس شورای انتقالی و نخست وزیر و شماری از وزراء دیدار کردم، مشخص شد که دولت جدید لیبی برای روشن شدن موضوع ناپدید شدن امام موسی صدر همکاری میکند. دادستانی کل یا معاون وی مامور پیگیری این موضوع با یک قاضی لبنانی شدند که اطلاعات را تبادل کنند. وی به لبنان آمد و با قضات لبنانی مسئله را با مسئولان ذیربط بررسی و پیگیری کردند. در آینده نزدیک نیز دیدارهایی صورت خواهد گرفت تا پیگیری کامل شود و نتیجهای رضایتبخش به دست بیاید.
فارس: هیچ اطلاعاتی در این خصوص به دست نیامده است؟
منصور: تا اینجا حجم زیادی از اطلاعاتی به دست آمده است که بیاساس است. ما باید راه درست و رسمی را با مسئولان لیبی پی بگیریم تا به نتیجه برسیم.
"مقاومت" اساس امنیت لبنان است
وزیر امور خارجه لبنان موضعگیری جریان ۱۴ مارس علیه سلاح مقاومت را بینتیجه دانست و گفت: مقاومت یكی از اركان اساسی امنیت كل لبنان است همان مقاومتی كه خاك جنوب را آزاد كرد.
۱۳۹۰/۱۲/۲