به گزارش نما به نقل از دولت بهار قائم مقام شرکت ملی پالایش و پخش در دولت دهم درباره افتتاح فاز ۱۲ میدان گازی پارس جنوبی با بیان اینکه سابقه این فاز به سال ۸۴ باز می گردد و تقریبا ۹۲ درصد تا سال ۹۲ پیشرفت داشته است، اظهارکرد: وزیر سابق نفت مهندس رستم قاسمی در دوره مدیرتش مرتبا این پروژه را از نزدیک رصد می کرد و برای رفع موانع و تسریع پروژه اهتمام زیادی داشت. این پروژه کاملا در راستای مفهوم اقتصاد مقاومتی عملیاتی شد و مجوعه ای از نیروهای جهادی در این مسیر درگیر شده بودند. کلیه تجهیزات با توجه به شرایط تحریم در داخل کشور ساخته شد. در دوره گذشته اهتمام زیادی به تامین مالی پروژه وجود داشت و منابع مالی لازم به موقع به پایمانکاران داخلی پروزه تزریق می شد و در نهایت شعار ما می توانیم که مورد عنایت رهبر معظم انقلاب است در شرایط تحریم به منصه ظهور رسید.
جلیل سالاری با بیان اینکه پیمانکاران داخلی و متخصصان کشورمان در این پروژه رکورد شرکت توتال را شکستند، خاطرنشان کرد: در آن دوره اعتقاد مدیران وزارت نفت این بود که اگر به پیمانکار و صنعتگر داخلی توجه شود می توانیم کارهای بزرگتر از این را هم انجام دهیم چرا که ما در در صنایع گوناگون به پیشرفت های چشمگیری رسیده ایم. متاسفانه در حال حاضر نگاه به درون اهمیتی برای مدیران وزارت نفت ندارد و این مساله در نحوه برخورد ان ها با ظرفیت های داخلی و متخصصان کشورمان به وضوح مشاهده می شود.
زنگنه متخصصان داخلی را حداکثر اپراتور می داند!
وی با بیان اینکه مساله نگاه به درون و اعتماد به نیروهای متخصص کشور یک مساله ملی است که باید در همه دولت ها و همه دوره های مدیرتی مورد اهتمام واقع شود، اظهار کرد: عملیاتی شدن ۱۰۰ درصد پروژه عظیمی مانند فاز ۱۲ پارس جنوبی توسط پیمانکاران داخلی آن هم در شرایط تحریم افتخاری بسیار بزرگ است و همین نمونه کافی است که همگان برای تکیه به توان داخلی متقاعد شوند.
سالاری با بیان اینکه در حال حاضر پروژه های وزارت نفت از جمله پروژه ستاره خلیج فارس با شرایط مناسبی روبرو نیستند، اظهار کرد: نگاهی به سابقه عملکرد افرادی که در حال حاضر سکان وزارت نفت را در دست دارند نشان می دهند که آن ها هرگز نگاه به داخل را قبول نداشته اند. وزیر فعلی نفت همواره به نیروهای داخلی به عنوان اپراتور نگاه کرده است نه به عنوان نیروهای مبتکر و خلاقی که می توانند ۱۰۰ درصد عملیات سخت افزاری و نرم افزاری پروژه های بزرگ را عملیاتی کنند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر نگاه کارشناسی و مطالعاتی جای خود را به تصمیمات صرفا شخصی و دستور داده است، افزود: مجموعه فعلی وزارت نفت در حال حاضر هیچ برنامه ای برای استفاده از توان متخصصان داخلی ندارد. در دوره سکان داری قبلی همین مدیران کهنسال فعلی شاهد ورود حجم بالایی از نیروهای دیپلم و زیر دیپلم به وزارت نبودیم که میزان توجیه آقایان به علم و تخصص را نشان می دهد.
می خواهند جوانان متخصص را منفعل کنند
قائم مقام شرکت ملی پالایش و پخش در دولت دهم با بیان اینکه هدف از میدان دادن به نیروهای بازنشسته و پیر، منفعل کردن جوانان و متخصصان داخلی است، گفت: نیروهای جوان وزارت نفت عملکردشان نسبت به مجموعه فعلی بسیار خوب بوده است. صنعت نفت ما بیش از ۱۰۰ سال عمر دارد و قاعدتا امروز دیگر نباید نیازمند واردات دانش فنی و تجهیزات از خارج باشیم و باید به این مرحله رسیده باشیم که در همه بخش ها بتوانیم صد در صد یک واحد را با توان نیروهای ایرانی بسازیم اما متاسفانه حاکمیت طولانی مدت نگاه برون گرا مانع از تحقق این امر شده است.
وی با اشاره اظهارات مقامات فعلی وزارت نفت که مدیران جوان و متخصصان داخلی را گروهبان و خود را ژنرال می نامند، اظهارکرد: من فکر می کنم کسی نگاهش به نگاه درون کشور باشد هرگز با این ادبیات سخن نمی گوید. فاز ۱۲ پارس جنوبی محصول تلاش شبانه روزی و عملکرد نیروهای جوان و متخصص یا به قول آقایان گروه بان هاست!
افتخار ملی تولید بنزین
قائم مقام شرکت ملی پالایش و پخش در دولت دهم با اشاره به عملکرد گروهبان ها در حوزه پالایش و پخش فرآورده های نفتی، گفت: در دوره این آقایان تولید بنزین کشور ۴۲ میلیون لیتر در روز بود که آن هم بنزین قابل ارائه به مردم نبود، بنزین تولیدی ژنرال ها اکتانش ۸۲ بود و باید نزدیک به ۴ تا ۵ میلیون اکتان افزا از خارج وارد و با بنزین تولید داخل مخلوط می شد تا بتوانیم همین ۴۲ میلیون را در داخل کشور عرضه کنیم. یعنی پالایشگاه های کشور هم در حوزه تجهیزات و هم در حوزه تولید وابسته به واردات بود و اگر یک روز اکتان افزا نداشتیم نمی توانستیم بنزین را به مردم عرضه کنیم و باید پالایشگاه تعطیل می شد. آیا ژنرال ها از سال ۱۳۷۶ تا زمان مطرح شدن تهدید تحریم بنزین توسط دشمن یک قطره به ظرفیت تولید بنزین کشور اضافه کرده بودند؟ آیا روی بهبود کیفیت بنزین و فرآورده های نفتی کمترین اقدامی شده بود؟ خیر!
سالاری اضافه کرد: در آن مقطع کشور باید روزانه ۲۷ میلیون لیتر بنزین وارد می کرد و نگاه آقایان این بود که واردات از خارج باید ادامه یابد. متاسفانه حتی برای زیر ساخت ها هم کاری نشده بود. یعنی حتی اگر نگاه آقایان به واردات و خام فروشی هم باشد باید این زیر ساخت ها را ایجاد می کردند، در بخش تامین کشتی، اسکله مناسب، خط لوله، انبار ذخیر سازی و … هیچ اقدامی صورت نگرفته بود و این شرایطی بود که ما در سال ۸۴ و ۸۵ با آن مواجه بودیم. اگر با روند رشد ۱۰ درصدی مصرف بنزین در هر سال پیش می رفتیم، در شرایط تحریم که هیچ، حتی در شرایط عادی هم نمی توانستیم جوابگوی نیاز داخل به بنزین باشیم و کشور قطعا وارد بحران بزرگی می شد. اما با تلاش متخصصان جوان داخلی ظرف مدت کوتاهی تولید بنزین از ۴۳ میلیون لیتر در روز به ۶۵ میلیون لیتر افزایش پیدا کرد. آیا این یک افتخار ملی نیست؟!
ژنرال ها گفتند آتش می گیرید
سالاری تاکید کرد: همین هایی که به جوان عزیز ایران می گویند گروهبان، روزی که واحد های سنگین و سخت را برای اولین بار با اعتماد به جوانان می خواستیم راه اندازی کنیم، گفتند شما آتش می گیرید و همان روز افتتاح حادثه ایجاد می شود! اما بدون هیچ حادثه ای آن مجموعه سنگین راه اندازی شد و الان هم در خدمت کشور است. اما در سوابق همین ژنرال ها ثبت است که در پروژه ای که سال ۷۶ راه اندازی کردند، همان روز افتتاح یک کوره ترکاندند و مجموعه از حوادث و آتش سوزی ها رخ داد، این در حالی بود که نمونه پروژه مذکور بارها و بارها در کشور ساخته و راه اندازی شده بود.
وی با بیان اینکه در جریان پروژه فاز ۱۲ پارس جنوبی دانش فنی واحد ایزومزاسیون ۱۰۰ درصد در داخل تولید شده، خاطرنشان کرد: کسانی که می گویند ما ژنرال هستیم، کارنامه شان چیست؟ چه عملکردی دارند؟ در چه حوزه ای کار شاخص انجام داند؟ مجموعه ای که الان در مصدر کار هستند غالبا نیروهای سالخوره و بازنشسته هستند که عملکرد گذشته شان مشخص است، اگر کار شاخصی انجام داده باشند پنهان نمی ماند.
خام فروشی مطلق
قائم مقام شرکت ملی پالایش و پخش در دولت دهم با بیان اینکه در همه جای دنیا نیروهای سالخورده و بازنشسه در صورت شایستگی و برخورداری از کارنامه مناسبت در اتاق فکر و ایده مشغول به کار می شوند نه در امور اجرایی، اظهارکرد: امروز در همه مجموعه ها و پروژه های وزارت نفت با روند نزولی مواجهیم و هیچ رشدی نمی بینیم. طرح ها و پروژه عمدتا به صورت تبلیغاتی طرح موضوع می شوند هیچ کدام مبنای مطالعاتی ندارد. به عنوان نمونه پروژه سیراف را ببینید که از اساس در دنیا این الگوها مرسوم نیست و نوعی خام فروشی مطلق است. مجوز ۱۰ درصد تخفیف خوراک را کسب کرده اند و معلوم است وقتی ۱۰ درصد تخفیف تعیین می شود هر پاتیلی هم که در مجموعه بزنند توجیه اقتصادی دارد. در حالی که نگاه نظام این است که تخفیف برای شرکت ها و واحدهایی اختصاص یابد که بتوانند ارتقا کیفی بدهند و محصولشان با استاندارد روز دنیا منطبق باشد.
وی با بیان اینکه نگاه فعلی حاکم بر وزارت نفت همان نگاه های دولتی سال های ۷۰ است، گفت: امروز روند کشور به گونه ای است که حضور بخش خصوصی حلال مشکلات اشت و مجموعه ساختارهای دولتی باید صرفا نقش نظارت، برنامه ریزی و برنامه سازی را بر عهده بگیرند. اگر یک شرکت از بخش خصوصی به عنوان سرمایه گذار وارد صنعت نفت می شود ما باید ۵۰ کار مطالعاتی آماده داشته باشیم و تقدیمش کنیم، مطالعات مکان یابی را ارائه کنیم، مشوق ها را ایجاد کنیم که انگیزه سرمایه گذاری ایجاد شود اما امروز همه بخش خصوصی را داریم فراری می دهیم.
بازگشت نگاه دهه ۷۰
وی با اشاره به نمونه ای دیگر از اقدامات غیرکارشناسی وزارت نفت، تصریح کرد: بدون هیچ مبنای مطالعاتی و کار کارشناسی و با یک دستور مجوز ساخت پالایشگاه هرمز در خلیج فارس باطل می شود و منتقل می شود به نقطه ای دیگر. این در حالی است که مکان یابی پالایشگاه هرمز بسیار دقیق و علمی صورت گرفته و با انگیزه تلفیق با پالایشگاه ستاره خلیج فارس طراحی شده است. در نتیجه پالایشگایی که با ظرفیت تولید روزانه ۳۶۰ هزار بشکه طراحی شده، در الگوی جدید فقط ۱۸۰ هزار بشکه نفت کوره تولید می کند و هیچ کدام از محصولاتش جدید استاندارد و قابل عرضه به بازار نیست. چطور برای چنین پروژه ای تخفیف ۱۰ درصد خوراک در نظر گرفته می شود؟!
قائم مقام شرکت ملی پالایش و پخش در دولت دهم با بیان اینکه نتیجه نگاه های دولتی دهه ۷۰ و عدم توجه به مطالعه و کارشناسی تضعیف بخش خصوصی است، اظهار کرد: شرکت های خدماتی باید بودجه شان از دولت خارج شود. تشکیل ۱۷۰ شرکت ذیل وزارت نفت در سال های ۷۸ و ۷۹ اتفاق افتاد وگرنه در گذشته این تعداد شرکت نداشتیم. چقدر ساختار درست شد و ساختارها چقدر هزینه تحمیل کردند بر کشور.
فشار سنگین روی مدیران وزارت نفت
وی درباره دلایل سکوت دلسوزان صنعت نفت کشور در برابر روند معیوب و خطرناک کنونی این وزارتخانه، گفت: مدیران تحت فشارند و تهدید می شوند، حتی مدیران سابق وزارت نفت هم تحت فشار قرار دارند، امروز حتی یک کارشناس هم در وزارت نفت حق مصابه و انتقاد ندارد و این مساله کاملا ممنوع شده است. ما با افرادی طرف هستیم که حتی حق الناس هم برایشان مساله نیست و اگر مدیر یک مجموعه ای به انتقاد بپردازد ممکن است اضافه کاری و شایستگی های کارمندان آن مجموعه مورد آسیب واقع شود. با وجود چنین تنگ نظری هایی سکوت مدیران و کارشناسان تاحدودی قابل فهم است.
فاز ۱۲ پارس جنوبی محصول تلاش “گروهبان” های صنعت نفت است
همین هایی كه به جوان عزیز ایران می گویند گروهبان، روزی كه واحد های سنگین و سخت را برای اولین بار با اعتماد به جوانان می خواستیم راه اندازی كنیم، گفتند شما آتش می گیرید و همان روز افتتاح حادثه ایجاد می شود! اما بدون هیچ حادثه ای آن مجموعه سنگین راه اندازی شد و الان هم در خدمت كشور است.
۱۳۹۳/۱۲/۲۷

