به گزارش نمانیوز به نقل از پایگاه اطلاعرسانی آیتالله مکارم شیرازی مجموعهای از استفتائات مربوط به انتخابات را به شرح زیر منتشر کرد.
سئوال: نظر شما در مورد کاندیدا شدن روحانیونى که قدرت راه یافتن به مجالس قانونگذارى را دارند و توسط مردم انتخاب مىشوند چیست؟ در صورتى که اگر این روحانیون شرکت نکنند اشخاصى غیر متعهد به این مجالس راه پیدا کرده و احکام غیراسلامى را تصویب مىکنند.
جواب: ظاهر این است که شرکت آن روحانیون و افراد متعهد دیگر با شرایطى که گفتید واجب است.
***
سئوال: انتقاد از کاندیداتورها و بیان نکات منفى آنها در جمع یا بین دو نفر چه حکمى دارد؟
جواب: در صورتى که در مقام مشورت براى رأى دادن به آنها باشد اشکال ندارد، ولى باید صفات آنها را بیان کرد نه توهین و مذمّت و تحقیر و یا خداى نکرده تهمت به آنها زده شود.
***
سئوال: حکم جنابعالى در مورد کسانى که در انتخابات در راستاى شناساندن خود به مردم از امکانات بیتالمال استفاده کردهاند، چیست؟
جواب: بیتالمال مصارف خاصى دارد که باید در آن مصرف شود.
***
سئوال: اگر تا زمان انتخابات هیچ شخص خاصی را برای رای به او پیدا نکنیم تکلیف چیست؟ آیا با رای سفید تکلیف از ما ساقط میشود؟
جواب: در فرض سئوال، رای سفید بدهید.
***
سئوال: آیا دیدار شما با برخی از کاندیداها و نامزدهای انتخاباتی نشان دهنده حمایت شما از آنهاست؟
جواب: ما بارها اعلام کردهایم از منتخب مردم حمایت میکنیم ولی در مورد هیچ فرد خاصی نظر نداریم.
***
سئوال: شنیده میشود برخی از کاندیداهای انتخاباتی مجلس شورای اسلامی به منظور پیروزی در میدان انتخابات از طریق توزیع گوشی تلفن همراه و سیم کارت، پرداخت وجه نقد، توزیع غذای گرم، وعده امتیازات دولتی و غیر آن اقدام به خرید آراء میکنند. ضمنا این وضعیت به گونهای است که به سمت انتخابات سرمایه داری پیش میرود و در صورتی که این امر واقعیت داشته باشد، با مشکل مواجه خواهیم شد بنابراین از محضر مبارک حضرتعالی استدعا میشود به لحاظ روشن شدن عموم، فتوای مورد نظر را به صورت شفاف و روشن مرقوم فرمایند.
جواب: انتخابات اسلامی با انتخابات غربی مادی بسیار متفاوت است، استفاده از امور مالی و امتیازات مختلف برای خریدن آراء در انتخابات اسلامی مطلقاً جایز نیست و باید جداً از آن پرهیز کرد و کسانی که از اینگونه طریق کسب آراء کنند، مشروعیت آنها زیر سئوال است و رأی دهندگانی که با این امور به افرادی رأی میدهند که صلاحیت ندارند نیز از نظر شرعی مرتکب خلاف شرع شدهاند. اصولاً توسل به این امور دلیل بر عدم صلاحیت است.
برادران و خواهران عزیز مراقب باشند سرنوشت نظام و کشورشان را با هیچ چیز مبادله نکنند و حتی در تبلیغات انتخاباتی خود از روشهای غربی استفاده نکنند.
***
سئوال: انتخابات مجلس در پیش است. برای مثل من که هیچ کس را نمیشناسد و راه و روش تحقیق هم بلد نیست چه راهی مناسب است تا انتخاب صحیح کند؟
جواب: شما میتوانید از اشخاص آگاه و متدین و دلسوز کمک بگیرید و همچنین مطالعه سوابق ایشان میتواند به شما کمک کند.
***
سئوال: اگر فرد اصلح در انتخابات احتمال رأی آوردنش کم باشد آیا میتوان برای دفع فرد بدتر، به فرد بد رای داد؟ آیا حجت شرعی خواهیم داشت در نزد خدا؟ (البته منظور از فرد بد، فردی است که اصلح نیست و شانس رقابت با فرد بدتر را دارد)
جواب: در صورتی که بدتر بسیار خطرناک باشد و بد این خطرات را ندارد و رأی نیاوردن اصلح تقریبا مورد اطمینان باشد آنچه نوشتهاید مانعی ندارد.
***
سئوال: میخواستم بدانم حرکت تخریب گرایانه برای تبلیغ انتخابات نمایندگی مجلس بدون هیچگونه توهین، افترا، نشر اکاذیب و ... جایز است یا خیر؟
جواب: تخریب دیگری نه در انتخابات و نه در غیر آن نه با نشر اکاذیب و اهانت و نه بدون آن جایز نیست.
***
سئوال: آیا شرکت نکردن در انتخابات معصیت و گناه است؟
جواب: آری، ترک آن بدون عذر شرعی جایز نیست
استفتا از آيتالله مكارم شيرازي
انتقاد و غیبت كاندیدا چه حكمی دارد؟
در صورتى كه در مقام مشورت براى رأى دادن به آنها باشد اشكال ندارد، ولى باید صفات آنها را بیان كرد نه توهین و مذمّت و تحقیر و یا خداى نكرده تهمت به آنها زده شود.
۱۳۹۰/۱۲/۳