به گزارش نما به نقل از فارس: سالها است که انتظار تولد فرزندی را میکشد. مادر، دوران بارداری را با همه مشکلات پیش رو طی میکند. برای داشتن یک نوزاد سالم به هر پزشک و متخصصی سر میزند. گاهی به نسخههای مادربزرگها و قدیمیترها عمل میکند. گاهی از تجربه تازه مادرها استفاده میکند. خلاصه به هر دری میزند تا نوزادش سالم به دنیا بیاید. آخر این آرزوی هر مادری است.
اما مادرانی هستند که باوجود همه این مراقبتها، نوزادشان دچار مشکل میشوند و نوزاد زودتر از موعد به دنیا میآید یا بهاصطلاح صاحب نوزاد نارس میشوند که این زایمان با مشکلاتی برای خانوادهها همراه است.
برای زنده ماندن کودکانم 70 میلیون هزینه کردم
امین قوام یکی از پدرانی است که بهتازگی صاحب نوزادان نارس شده است. فرزندان او که دوقلو هستند چندهفتهای زودتر به دنیا آمدهاند و همین مسئله باعث مشکلاتی برای این خانواده شده است.
مشکلاتی که اولین آن را میتوان بحث سلامت و زنده نگهداشتن دو فرزندش عنوان کرد و روزهایی را که با استرس و اضطراب سپری میشد تا نوزادان روزهای پر خطر را بگذراند.
وی دراینباره به خبرنگار بهداشت و درمان فارس می گوید: نوزادانم در هفته 26 بارداری متولد شدند. وقتی به دنیا آمدند هرکدام زیر یک کیلوگرم وزن داشتند و این یعنی زنگ خطر. معمولاً زنده نگهداشتن این نوزادان سخت است و مشکلاتی را به همراه دارد.
وی درباره هزینههای بیمارستانی برای نگهداری نوزادان نارسش می گوید: پزشک برای زایمان، بیمارستانی خصوصی در تهران را مشخص کرد و با وجود اینکه بیمه داشتیم و از بیمه تکمیلی استفاده میکردیم، نزدیک به 70 میلیون تومان برای زنده ماندن فرزندانم هزینه کردم. در بیمارستانهای خصوصی این هزینه بیش از شبی 2 میلیون تومان است و اگر در بیمارستان دولتی این کار انجام شود تا شبی 550 هزار تومان هزینهها کاهش پیدا میکند. بههرحال مجبور بودیم در همان بیمارستان بمانیم و به دلیل دستگاههایی که به نوزادان وصل بود امکان جابهجا کردن به بیمارستان دولتی را نیز نداشتیم.
وی درباره وضعیت سلامت فعلی نوزادانش می گوید: در حال حاضر نوزادانم 7 ماهه هستند و خدا را شکر می کنم که اکنون هرکدام بیش از 5 کیلوگرم وزن دارند. البته نوزادان نارس از این به بعد هم وضعیت ویژهای دارند و نیاز است از نظر کار درمانی و بعضی معاینهها مثل چشم تحت نظر و معاینه پزشک باشند.
10 درصد زایمانها در کشور دچار مشکل میشوند
شاهین نریمان مسئول بخش مراقبت های ویژه نوزادان بیمارستان آرش، درباره تولد نوزادان نارس به فارس می گوید: دانش بشری درگذشته نمیتوانست برای نوزادان نارس کاری انجام دهد؛ اما امروزه پیشرفت تکنولوژی به زنده ماندن آنها کمک میکند. بر اساس تعریفی که در دنیا وجود دارد، برآورد میشود 10 درصد زایمانها دچار مشکل شوند. از این 10 درصد، 10 درصدشان یعنی یک درصد کل آنها به مراقبتهای ویژه نوزادان میانجامد.
این عضو هیئتعلمی دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه می دهد: چنانچه زایمان غیرقابلاجتناب و زیر 34 هفته باشد، چون ریهها تا 34 هفته کامل میشوند، با تندی تنفس، ناله نوزاد و افت اکسیژن خون نوزاد مواجه میشویم.
وی درباره علت اینکه چرا زایمان نارس اتفاق میافتد، می گوید: ممکن است رحم مادر توانایی نگهداشتن نوزاد را نداشته باشد یا نارساییهایی وجود داشته، یا به خاطر بیماری قلبی یا فشارخون بالا یا سن بارداری اتفاق بیفتد و همه این موارد ممکن است منجر به تولد نوزاد نارس شود.
آمار بالای تولد نوزادان نارس و کمبود امکانات!
این متخصص کودکان و فوق تخصص نوزادان درباره شیوع این بیماری در ایران و جهان می گوید: متأسفانه تختهای ویژه نگهداری نوزادان نارس در بیمارستانهای دولتی بهشدت کم است و هزینه این نگهداری در بیمارستانهای خصوصی از طرفی بهشدت بالا است. گاهی این نوزادان تا 3 ماه ممکن است در بیمارستان بستری باشند و با یک حساب سرانگشتی هزینههای آن سر به فلک میزند و خانواده هایی هستند که به خاطر این فشار ها، نوزادانشان را در بیمارستان رها می کنند و می روند که این باعث تاسف است.
نوزادانی که دیگر نمیمیرند
نریمان از امید به زندگی در نوزادان نارس گفته و ادامه می دهد: خیلی از افراد ناامیدی که نگران بودند، توانستند امیدوار باشند که میتوانند نوزاد سالمی را به دنیا بیاورند. مثلاً مادری که سه بار فرزندش را به دلیل نارس بودن از دستداده، امروز دیگر ترس و استرس برای این فرد وجود ندارد و امکان زنده ماندن نوزاد فراهم شده است. گاهی اوقات شاهد آن هستیم که خیلی از کودکان روی ویلچر به زندگی ادامه میدهند و این به دلیل کمبود اکسیژنی است که به مغزشان رسیده و دچار فلج مغزی شدهاند.
وی ادامه می دهد: بهطورکلی باید بگویم که ما امکانی را فراهم کردیم که اگر قبلاً 99.9 درصد این نوزادان نارس میمردند، اکنون میگوییم 50 درصد میمیرند.
شرایط نگهداری نوزادان نارس در ایران و جهان
نریمان درباره هزینههای نوزادان نارس می گوید: در کشور هلند بهجای اینکه در زمینهٔ نگهداری نوزاد نارس هزینه کنند، سرمایهگذاری خود را صرف افراد بیخانمان میکنند. در دانشگاه انگلیس برای نجات جان این نوزادان تلاش میکنند و بسیاری از مددکاران اجتماعی، بر این عقیدهاند که هزینهای که برای یک کودک با این شرایط میشود (بهطور مثال 100 هزار پوند)، میتواند در جای دیگر خرج شود چراکه مطمئن نیستیم که این کودکان زنده میمانند یا نه.
بعضی کشورها به خاطر هزینه بالای نوزادان نارس آنها را نگه نمیدارند ولی در ایران این داستان متفاوت است. نریمان دراینباره میگوید: برای جنین بالای 20 هفته گفته میشود نوزاد را به هر نحوی که هست باید نگه داشت. در کتاب احیای نوزادان که دستورالعمل جهانی است، زیر 24 هفته را قابل زنده نگهداشتن نمیدانند؛ اما قانون شرع ما میگوید در جنین بالای 20 هفته روح دمیده شده است. حتی اگر ناهنجاری مادرزادی هم داشته باشد باید نوزاد حفظ شود.
حمایت نکردن بیمهها
وی درباره پوشش نامناسب بیمهها درباره بعضی داروها می گوید: در استفاده از داروها باید کیفیت را بالا ببریم و سیاستگذاری درستی لحاظ کنیم. گاهی اوقات مشکل این است که میگویند تا داروی مشابه ایرانی وجود دارد، داروی خارجی استفاده نشود.
این متخصص کودکان و فوق تخصص نوزادان افزود: در حال حاضر با اکثر خانوادههای نوزادان نارس در ارتباط هستم و بسیاری از این نوزادان با سلامت کامل در حال زندگی عادی و روزمره خود هستند.بنابراین نباید در نگهداری نوزادان نارس کوتاهی کرد.
کمبود شدید تخت NICU و نوزادانی که جانشان تهدید میشود
برخی از مسئولان هم از روند اجرای نظام سلامت در کشور گله مند هستند و آن را به نفع مردم نمی دانند. علی امیر سوادکوهی درباره مشکلات بخش مراقبتهای ویژه به خبرنگار فارس می گوید: متأسفانه در کشور ما زیر 500 تخت مراقبت ویژه نوزادان داریم که این تعداد با استانداردهای جهانی فاصله بسیار زیادی دارد.
وی ادامه می دهد: در کشور بیمارستانهای زنان و زایمان زیادی داریم که بخش مراقبتهای ویژه نوزادان ندارند و این فاجعه است. مگر میشود با این آمار زایمان در کشور، نوزاد نارس نداشته باشیم؟ اگر در این بیمارستانها نوزاد نارسی متولد شود در بخشهای دیگر و در شرایط غیراستاندارد نگهداری خواهند شد که این میتواند به قیمت جان نوزاد تمام شود.
رئیس انجمن مراقبتهای ویژه ایران می گوید: مشکل دیگر بیمهها هستند. پوشش نامناسب و نصف و نیمه بیمهها و خدمات پزشکی که اصلاً شامل بیمه نمیشود و بیمار مجبور است از جیب خرج کند صدمات مالی بزرگی برای خانوادهها در پی دارد.
وی می افزاید: زوج جوانی که در ابتدای مسیر زندگی قرار دارد و صاحب نوزاد نارس میشود متحمل هزینههای جاری و سنگین برای نگهداری این نوزادان در بخشهای مراقبتهای ویژه می شوند که ممکن است موجب فروپاشی این خانواده شود. این نوزادان گاهی تا چند ماه نیاز است که در بیمارستان بستری و تحت مراقبت باشند و این مدت ممکن است تا چند 10 میلیون تومان هزینه در پی داشته باشد و این گذشته از صدمات روحی و جسمی که مادر و خانواده در این چند ماه متحمل میشود،است.
وی تأکید می کند: باید بیمهها وضعیتی را فراهم کنند تا خانوادهها با آرامش خیال به فکر رهایی از بیماری باشند و مشکلات مالی در روند درمانشان تأثیر نگذارد چراکه این از وظایف بیمهها است و باید انجام شود.
قیمت زنده ماندن نوزاد نارس، شبی 2 میلیون
تعداد تختهای ویژه نگهداری نوزادان نارس در بیمارستانهای دولتی به شدت محدود است و خانوادهها مجبورند برای نگهداری فرزندشان حداقل شبی ۲میلیون تومان در بیمارستانهای خصوصی هزینه كنند و تازه این رقم، شروع هزینه درمان است.
۱۳۹۴/۵/۱۳