به گزارش ایرنا ، انتشار این اطلاعیه، نشان می دهد كه تركیه ادعای خود در باره سرنگونی هواپیمایش توسط سوریه را پس گرفته است.
اطلاعیه ستاد فرماندهی ارتش تركیه برخلاف گفته های گذشته مقامات سیاسی و نظامی این كشور كه حتی سوریه را بابت سرنگونی این هواپیما تهدید به پاسخ مقتضی كرده بودند، موجب تعجب همگان شده است.
این درحالی است كه ستاد فرماندهی ارتش تركیه در چهار اطلاعیه ای كه پیشتر در این باره منتشر كرده بود، همواره بر این موضوع تاكید داشت كه سرنگونی جنگنده اف 4 این كشور در آبهای بین المللی توسط سوریه سرنگون شد.
ستاد فرماندهی ارتش تركیه در اطلاعیه خود اعلام كرد كه بررسی آن دسته از قطعه های لاشه هواپیمای جنگنده اف - 4 این كشور در آزمایشگاه فنی ارتش نشان می دهد این هواپیما هنگام انجام ماموریت خود برای آزمایش كاركرد سامانه رادار این كشور در آبهای بین المللی شرق دریای مدیترانه در حال پرواز بود و ارتباط بی سیم و راداری آن به یك باره قطع شد و متعاقب آن مقامات سوریه مدعی سرنگونی آن شده اند در صورتی كه آثار مواد منفجره و یا مشتقات نفتی كه موجب انفجار شود، بر روی این قطعات مشاهده نشده است.
در این اطلاعیه آمده است تلاش برای خارج كردن لاشه اصلی هواپیما از قعر دریا همچنان ادامه دارد و با خارج شدن لاشه و اتمام بررسی های لازم بر روی آن نتایج قطعی در اختیار افكار عمومی قرار داده خواهد شد.
كارشناسان در تحلیل اطلاعیه ستاد فرماندهی ارتش تركیه می گویند، این بدین معنی است كه تركیه برخلاف گفته های مقامات این كشور ، تلویحا از سرنگونی جنگنده این كشور ناشی از نقص فنی سخن می گوید.
ژنرال بازنشسته 'علی ار' كه مدت زمان زیادی نیز در ناتو خدمت كرده است، در گفت و گو با روزنامه 'حریت' گفت: تفسیر اطلاعیه فنی ستاد ارتش تركیه این است كه جنگنده اف - 4 این كشور در اثر حمله طرف مقابل سرنگون نشده بلكه تصادفا سقوط كرده است كه به دلیل نقص فنی یا بر اثر اشتباه خلبان جنگنده و یا بخاطر برخورد با جسمی ناشناخته سقوط كرده است.
وی در باره برخورد جنگنده جسم ناشناخته ای در هوا گفت: این جسم شاید هواپیمای بدون سرنشینی باشد كه می تواند از یك كشتی و یا شناور متعلق به هر كشوری كه در منطقه درحال حركت بود، به پرواز درآمده باشد كه در چنین صورت نمی توان از این سانحه به عنوان اقدامی علیه سرنگونی جنگنده سخن گفت.
او در پاسخ به اینكه پس چرا سوریه اعلام كرده است این جنگنده را سرنگون كرده است؟ مدعی شد: هنوز روشن نیست كه آیا سوریه از سرنگونی جنگنده تركیه ناشی از نقص فنی و یا هر سانحه ی دیگر در جهت سیاست داخلی خود استفاده كرده است و یا با لحاظ اینكه جنگنده تركیه در آبهای سرزمینی آن كشور سقوط كرده مدعی سرنگونی آن شده و دولت تركیه نیز به دام این تله افتاده است كه البته این سناریوها نیز نشان از بحرانهای جدیدی در روابط دوكشور دارد.
این ژنرال بازنشسته گفت: تنها توضیح منطقی موضع سوریه در قبول سرنگونی جنگنده تركیه ای كه در صورت تثبیت سرنگونی آن در آبهای بین المللی می تواند این باشد كه سوریه ، تركیه را به عنوان قدرت منطقه ای و یا همسایه ای كه قدرت بازدارنده جدی دارد، قبول نمی كند.
حریت به نقل از یك ژنرال بازنشسته دیگر كه نامش را فاش نكرد، نوشت این امكان وجود دارد كه جنگنده تركیه توسط ضد هوایی سوریه سرنگون شده باشد و احتمالا خلبان هواپیما نیز برای فرار از توپهای ضد هوایی بطور ناگهانی تغییر مسیر داده و موجب از دست دادن تعادل هواپیما و ساقط شدن آن شده است.
وی گفت: به هر حال انتشار اطلاعیه ارتش تركیه احتمال مورد اصابت قرار گرفتن جنگنده تركیه با موشك را از میان بر می دارد.
او افزود: ارتش تركیه در اطلاعیه خود اعلام كرده است كه آثاری از مواد منفجره در قطعات لاشه هواپیما مشاهده نشده است، و این امر حاكی از آن است كه جنگنده تركیه مورد هدف موشك قرار نگرفته است.
سوریه از همان ابتدا ادعای تركیه را مبنی براینكه جنگنده این كشور در آبهای بین المللی با موشك سرنگون شده را رد كرد و با صراحت اعلام كرد، این جنگنده را كه حریم هوایی سوریه را نقض كرده بود، با ضد هوایی سرنگون كرده است.
روزنامه طرف چاپ تركیه نیز امروز در مطلبی با عنوان ' تركیه ارتفاع از دست می دهد' نوشت: 'رجب طیب اردوغان' نخست وزیر تركیه نیز روز گذشته تلویحا از احتمال سرنگونی جنگنده تركیه توسط پدافند هوایی سوریه سخن گفت.
اردوغان افزود : جنگنده تركیه در آبهای بین المللی مورد اصابت قرار گرفته است ولی بعداز اصابت به سرعت ارتفاع از دست داده و وارد آبهای سوریه شده است.
این روزنامه با اشاره به اینكه 19 روز از این سانحه گذشت ولی هنوز لاشه هواپیما از آب بیرون نیاورده شده، نوشت برد توپهای ضد هوایی چهار كیلومتر است و اگر تركیه بپذیرد كه این جنگنده با توپ ضد هوایی سرنگون شده به معنی آن خواهد بود كه جنگنده تركیه حریم هوایی سوریه را نقض كرده بود.
روزنامه جمهوریت نیز نوشت: ارتش تركیه تلویحا از احتمال هدف قرار نگرفتن جنگنده تركیه سخن گفت.
روزنامه ملیت نیز با عنوان ' بعداز 19 روز گفتمان تغییر كرد' نوشته است: آخرین اطلاعیه ارتش موجب تشویش اذهان عمومی شده است.
اطلاعیه ستاد كل ارتش تركیه درحالی صادر می شود كه گفته می شود روسیه و آمریكا اطلاعات راداری در خصوص چگونگی سرنگونی جنگنده تركیه را در اختیار ارتش این كشور قرار داده اند.
تركیه تاكنون مصرانه از سرنگونی جنگنده این كشور در آبهای بین المللی توسط سوریه سخن گفته است و دولت دمشق را تهدید كرده كه این جرم را بدون مجازات نخواهد گذاشت.
در دوره اخیر اظهارات صریح مقامات روسیه در خصوص داشتن اطلاعات كافی از چگونی سرنگونی جنگنده تركیه و سكوت مقامات آمریكایی در قبال ادعاهای تركیه و هر از چندگاهی انتشار مطالبی در رسانه های آمریكا مبنی بر نادرست بودن سخنان مقامات تركیه در بحران سوریه و از سوی دیگر بدست نیامدن مداركی دال بر تایید ادعاهای تركیه موجب شده است كه محافل سیاسی و رسانه ای این كشور تحلیلهایی در خصوص تضعیف گفته های مقامات تركیه ارائه دهند.
موضع تازه تركیه درباره ماجرای سرنگونی جنگنده
ستاد فرماندهی ارتش تركیه چهارشنبه شب در اطلاعیه ای اعلام كرد كه هیچ اثری از مواد منفجره در لاشه ساقط شده جنگنده اف -4 این كشور توسط سوریه بدست نیامده كه این امر در تضاد با سخنان پیشین مقامات تركیه است.
۱۳۹۱/۴/۲۲