پایگاه خبری تحلیلی تراز: به گواه تاریخ و حتی آیات قرآن کریم، یهودیان زمانی در اوج نعمت های الهی به سر می بردند و بر بخش بزرگی از دنیا حکمرانی می نمودند مانند دوران حضرت داود (ع) و سلیمان بن داود (ع). اما به تدریج از قدرت و شوکتشان کاسته شد و با ظهور اسلام قدرت آنها افول چشمگیری داشت. شکست سهود بنی النضیر و بنی قریضه از مسلمین نیز مزید بر علت شد. لذا آنها که خود را قوم برتر می دانستند به واسطه همان عقاید خرافی شان از روى استهزاء گفتند: دست خدا به زنجير بسته شده و به ما بخششى نمى كند!
در آیه ۶۴ سوره مائده آمده است:
«و يهود گفتند دست خدا به زنجير بسته است!، دستهايشان بسته باد و بخاطر اين سخن از رحمت (الهى) دور شوند! بلكه هر دو دست (قدرت) او گشاده است هر گونه بخواهد مىبخشد، و اين آيات كه بر تو از طرف پروردگارت نازل شده بر طغيان و كفر بسيارى از آنها مىافزايد، و در ميان آنها عداوت و دشمنى تا روز قيامت افكنديم، و هر زمان آتش جنگى افروختند آن را خداوند خاموش ساخت و براى فساد در زمين تلاش مىكنند و خداوند مفسدان را دوست ندارد.»
***
سه نکته:
* منشأ تفکر مسخره و خنده آور یهود چه بود!؟
اولا کلمه "ید" در عربی و "دست" در فارسی کنایه از قدرت و تسلط است. کما اینکه در ادبیات محاوره ای خودمان نیز می گوییم فلانی در این اداره دست باز یعنی قدرت دارد.
ثانیا این تفکر مسخره و البته خنده آور یهود ریشه در اعتقاد غلط آنها نسبت به قضا و قدر داشت. چنین می پنداشتند که در آغاز خلقت خداوند همه چیز را معین کرده و انجام گرفتنی ها انجام گرفته و دیگر خود خداوند هم نمی تواند تغییرش دهد! امام صادق (ع) در توضيح اين آيه فرمود: «قد فرغ من الامر فلا يزيد و لا ينقص» یعنی عقيده يهود اين بود كه خداوند بعد از آفرينش، از تدبير امور كنارهگيرى كرده است و چيزى را كم يا زياد نمى كند! (تفسير نور الثقلين و توحيد صدوق، ص ۱۶۷)
** ما هم دچار همان تفکر غلط شده ایم!
البته همین تفکر به صورت ضعیف تر امروز در بین خیلی از ما مسلمان ها نیز به چشم می خورد! یهودیان هرگاه با مشکلات مالی روبرو می شدند یا آیات قرض و صدقه نازل می شد بر چنین تفکراتی پافشاری می کردند. خیلی از ما نیز به محض برخورد با اولین سد و مشکل مالی انتظار داریم خدا دایمان را مستجاب و اوضاع را دگرگون کند. اگر نکرد زبان به گلایه باز می کنیم که چرا دعایم مستجاب نشد؟ خدا به بی نمازها بیشتر توجه دارد و سخانانی از این قبیل.
تا باور نکنیم که این دنیا دار فناست و خدا نیز پاداش و عقابش را برای دنیای آخرت ذخیره نموده این تفکرمان اصلاح نخواهد شد. از طرفی باید امور را به کسی سپرد که صلاح ما را از خود ما بهتر می داند و حتی اگر سختی و مشکلی هم امروز دارم قطعا خیر من در آن است و در آینده (یا در همین دنیا یا در آخرت) نتیجه اش را خواهم دید.
*** ای کاش هیچکدام از دعاهایمان مستجاب نمی شد!
علما نیز با توجه به روایات اجابت دعا را به سو گونه برشمرده اند:
۱- بلافاصله همان خواسته اجابت می شود.
۲- اگر آن خواسته به صلاح بنده نبود و خودش نمی دانست به مصلحت، چیز بهتری در همین دنیا به او عطا می شود.
۳- اگر خواسته به مصلحت بنده نبود در عوض آن پاداش بسیار بزرگتری را در آخرت به او می دهند.
و این حالت سوم قطعا بهترین حالت است و در روایات هم آمده که چه بسیار دعا کنندگانی که که در آخرت می گویند ای کاش هیچ کدام از دعاهایمان در دنیا مستجاب نمی شد و همه برایمان ذخیره می گشت!
تفكر خنده آور یهودیان كه قرآن به آن اشاره می كند
البته همین تفكر به صورت ضعیف تر امروز در بین خیلی از ما مسلمان ها نیز به چشم می خورد! یهودیان هرگاه با مشكلات مالی روبرو می شدند یا آیات قرض و صدقه نازل می شد بر چنین تفكراتی پافشاری می كردند.
۱۳۹۴/۵/۲۹