به گزارش نما به نقل از مهر: مسئول برنامه ملی ثبت سرطان گفت: اگر جمعیت فعلی از باروری فاصله بیشتری بگیرد و تعداد فرزندان محدودتر شود و یا عوامل تغذیه ای رعایت نشود آمار بالاتری در سرطان سینه خواهیم داشت.
دکتر کاظم زندهدل اظهارداشت: برنامه ثبت سرطان جمعیتی در کشور در حال راهاندازی است و اکنون اغلب آمارها بر اساس مستندات بیمارستانی ثبت میشود اما در مورد سرطان سینه که با امکانات فعلی به خوبی تشخیص داده میشود میتوانیم به اطلاعات ثبت شده و گزارشها اعتماد کنیم.
وی افزود: طبق آمار فعلی حدود ۱۰ هزار نفر در سال در کشور به سرطان سینه مبتلا میشوند و حدود ۱.۳ از آنها یعنی حدود ۳۵۰۰ نفر در سال بر اثر این بیماری فوت میکنند.
این پژوهشگر سرطان افزود: شیوع کل سرطان سینه در حال حاضر حدود ۴۰ تا ۵۰ هزار نفر است که یا در حال درمان هستند و یا از سالهای قبل به این بیماری مبتلا بودهاند و در حال حاضر با عوارض آن زندگی میکنند و یا کاملا خوب شدهاند و در حال دریافت درمانهای تکمیلی هستند، البته فوتشدگان در این آمار محاسبه نشده اند.
زندهدل در مورد سیر پیشرفت سرطان سینه در سالهای بعد، عنوان کرد: واقعیتی ناخوشایند استثنائا در مورد این بیماری وجود دارد و آن این است که این سرطان مربوط به یائسگی و سنین بالای ۵۰ سال است و ارتباط زیادی با عوامل خطری مثل بچهدار نشدن یا تعداد کم فرزندان دارد.
وی در توضیح بیشتر گفت: مثلا مادران ما به دلیل اینکه ۵-۶ بچه داشتند و معمولا نیز دوره شیردهی را کامل طی میکردند از یک پیشگیری طبیعی برای بروز سرطانها به خصوص سرطان سینه برخوردار بودند اما قشر جوان که در حال حاضر بین ۳۰ تا ۴۰ سال هستند، به دلیل تغییر نگرشهای اجتماعی و یا فعالیت بیشتر این قشر در بیرون از خانه، معمولا دیرتر بچهدار میشوند و تعداد فرزندان آنها کمتر است یا زمان شیردهی کوتاهتری دارند و عملا موفق نمیشوند از این روش پیشگیری طبیعی بهرهمند شوند.
زنده دل افزود: این دسته از بانوان وقتی اصطلاحا پا به سن بگذارند، نسبت به نسل قبلی بیشتر در معرض ابتلا هستند و ما تخمین میزنیم که در ۲۰ سال آینده میزان بروز سرطان سینه دو برابر شود و با رشد جمعیت و بالا رفتن سن با افزایش جدی بروز سرطان سینه مواجه خواهیم شد.
وی با اشاره به تشکیل کمپین سرطان صورتی که به منظور آگاهی بانوان برگزار خواهد شد گفت: برنامههایی که در این کمپین تدارک دیده شده کمک میکند بانوان حداقل به طور نسبی با سبک زندگی سالم آشنا شوند و خود را برای استفاده از روشهای پیشگیری آماده کنند.
عضو هیئت علمی انستیتو کانسر در مورد وضعیت سرطان سینه در کشور ما در مقایسه با آمارهای جهانی گفت: آمارهای مختلفی در سطح جهانی مطرح است. مثلا در آمریکا از هر ۸ نفر خانم اگر عمر طبیعی داشته باشند، یک نفر سرطان پستان خواهد گرفت. این آمار در کشور ما شدت کمتری دارد یعنی از هر ۱۵ تا ۲۰ نفر خانم ایرانی به شرط برخورداری از طول عمر کامل، یک نفر سرطان خواهد گرفت که این عدد مهمی است و سهم مهمی ار خانم های بین سن ۳۰ تا ۴۰ سال در آینده در معرض خطر بروز سرطان سینه قرار دارند.
زندهدل با اشاره به تجارب جهانی در این زمینه گفت: معتقدیم که روشهای پیشگیری موثر وجود دارد که با استفاده از آنها، هم میتوان تعداد مبتلایان را کنترل کرد و هم اینکه افراد مبتلا را به موقع تشخیص و تحت درمان قرار داد.
وی یادآور شد: نکته مهم این است که بیمارانی که با مراجعه به موقع به پزشک و در مراحل اولیه ابتلا تشخیص داده میشوند، باید بدانند که روشها و درمانهای پیشرفته که خوشبختانه در کشور ما در سطح بالایی انجام میشود از مرگ و میر ناشی از این بیماری جلوگیری خواهد کرد و البته همه این آمارها به این شرط است که عوامل خطر در همین سطح باقی بمانند یعنی اگر جمعیت فعلی از باروری فاصله بیشتری بگیرند و تعداد فرزندان محدودتر شود و یا عوامل تغذیهای رعایت نشود و بقیه عوامل خطر افزایش پیدا کند، آمار بالاتر خواهد رفت و نگرانی بیشتری وجود خواهد داشت.
مدیر عامل موسسه خیریه سرطان افزود: کمپینی که در حال حاضر بر علیه سرطانهای قابل پیشگیری و یا قابل تشخیص در مراحل اولیه در دنیا شکل گرفته در کشور ما هم باید انجام شود و هر کسی و هر گروهی و هر سازمانی که مسئولیت اصلی یا جانبی آن مربوط به این حوزه است باید وارد میدان شود و از نیروهای مختلف کمک گرفته شود تا اطلاعات علمی روز دنیا در اختیار عموم قرار گیرد. پویش جدی منابع برای مقابله با این بیماری مورد نیاز است و موسسه خیریه سرطان آماده هرگونه اطلاعرسانی و خدمت و بهروزرسانی اطلاعات علمی روز دنیا برای تمام علاقمندان و سازمانها میباشد.
کمپین ملی سرطان صورتی که با هدف آموزش نشانههای سرطان سینه به بانوان بالاتر از ۳۰ سال برای پیشگیری و مراجعه به موقع و تشخیص زودهنگام از ۹ مهرماه جاری به مدت یک ماه، توسط موسسه خیریه سرطان انستیتو کانسر ایران با همکاری وزارت بهداشت، در سراسر کشور برگزار میشود.
وضعیت شیوع سرطان سینه در ایران
مسئول برنامه ملی ثبت سرطان گفت: اگر جمعیت فعلی از باروری فاصله بیشتری بگیرد و تعداد فرزندان محدودتر شود و یا عوامل تغذیه ای رعایت نشود آمار بالاتری در سرطان سینه خواهیم داشت.
۱۳۹۴/۷/۱۹