نسخه چاپی

تعطیلات ساماندهی می شود

روز گذشته حاضران در جلسه كمیسیون گردشگری اعلام كردند كه تركیب تعطیلات و نابسامانی روزهای تعطیل نه‌تنها از منظر گردشگری مفید نیست كه به كسب‌وكارها نیز آسیب می‌رساند. از این رو تصمیم گرفتند به عنوان اعضای پارلمان بخش خصوصی به این موضوع به صورت جدی ورود پیدا كنند.

به گزارش نما به نقل از دنیای اقتصاد: اعضای کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی تهران معتقدند که عدم ساماندهی تعطیلات به کسب‌وکار آسیب می‌رساند.

موضوع لزوم توجه به مساله ساماندهی تعطیلات در حالی در نهمین نشست کمیسیون گردشگری اتاق تهران مورد تاکید قرار گرفت که پیش از این دبیر کمیسیون اجتماعی دولت گفته بود: «طرح ارائه شده از سوی سازمان میراث فرهنگی، ‌صنایع‌دستی و گردشگری به هیات دولت که با تمرکز بر تعطیلات زمستانی نوشته شده، باید دوباره مورد بررسی قرار گیرد و به صورتی دقیق‌تر بازنویسی شود که به همین دلیل به سازمان مذکور ارجاع داده شده است.»


حالا روز گذشته حاضران در جلسه کمیسیون گردشگری اعلام کردند که ترکیب تعطیلات و نابسامانی روزهای تعطیل نه‌تنها از منظر گردشگری مفید نیست که به کسب‌وکارها نیز آسیب می‌رساند. از این رو تصمیم گرفتند به عنوان اعضای پارلمان بخش خصوصی به این موضوع به صورت جدی ورود پیدا کنند.

لطمات نابسامانی تعطیلات به گردشگری و کسب‌وکارها

به گزارش سایت اتاق تهران، علیرضا خائف، یکی از اعضای این کمیسیون در این‌باره گفت: «حدود سه یا چهار سال پیش، طی نامه‌ای به مجلس شورای اسلامی و رسانه‌ها، این پیشنهاد را مطرح کردم که به‌دلیل مسائل اقتصادی و قطع ارتباط فعالان اقتصادی ایرانی با بازارهای جهانی، تعطیلات از پنج‌شنبه و جمعه به شنبه و یکشنبه تغییر کند.» او همچنین با تاکید بر عدم هدفمندی تعطیلات در ایران خاطرنشان کرد: «در ایام نوروز 15روز تعطیلات وجود دارد و در سایر فصول سال چنین فراغتی وجود ندارد، از طرفی خانواده‌ها نیز برای تعطیلات برنامه‌ای ندارند.»
محمدرضا نجفی‌عرب، عضو این کمیسیون نیز ضمن موافقت با اظهارات خائف، تصریح کرد: «چنانچه از جنبه تولید و کسب‌وکار به این موضوع نگاه کنیم، تعطیلات در ایران بسیار نامتعارف است؛ تعطیلات پایان هفته نیز سبب می‌شود که حدود چهار روز ارتباط ما با دنیا قطع شود و در عین حال قیمت تمام شده تولیدات را نیز بالا می‌برد.» وی ادامه داد: «باید با گزارش‌های مستند از ضرر و زیان‌های تعطیلات به تولید، ثابت کنیم که این عامل چه آسیبی به کسب‌و‌کارهایمان وارد می‌کند.» این عضو اتاق تهران همچنین پیشنهاد کرد که این موضوع به یک پروژه مطالعاتی تبدیل و اتاق نسبت به ساماندهی تعطیلات مدعی شود.

راه‌حل کمیسیون اجتماعی دولت برای تعطیلات

در ادامه این نشست، مدیرکل بازاریابی و تبلیغات معاونت گردشگری سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری نیز که به نمایندگی از این سازمان در این نشست حضور داشت، موضوع تعطیلات را دغدغه دولت و مجلس عنوان و خاطرنشان کرد: «هنوز راه‌حلی برای این موضوع پیدا نشده است، با این وجود اتاق تهران می‌تواند به عنوان نماینده بخش خصوصی وارد این مقوله شود و پیشنهاداتی ارائه کند.» علی نعمتی افزود: «ما در سازمان گردشگری به دنبال آن هستیم که زمان پیک سفرها را کمتر کنیم اما به‌دلیل تفاوت سال قمری و شمسی، پیش‌بینی تعطیلات ممکن نیست.»

او تصریح کرد: «علاوه‌بر مرکز پژوهش‌های مجلس که در این‌باره چندین پروژه مطالعاتی را به انجام رسانده، اخیرا کمیسیون اجتماعی دولت نیز این موضوع را در دستور کار قرار داده است. در این کمیسیون راه‌حلی که پیشنهاد شده این است که هر سال، همزمان با طرح لایحه بودجه، پیوستی هم برای تعطیلات ارائه کنند.»

اعضای کمیسیون گردشگری اتاق تهران در این جلسه تصویب کردند که بحث ساماندهی تعطیلات را به عنوان پروژه‌ای مطالعاتی در اتاق تعریف کنند و پس از حصول نتایج این پروژه، آن را مورد بحث و بررسی قرار دهند.

گره تعطیلات کجاست؟

درحالی‌که تصور و باور عمومی بر این است که تعداد روزهای تعطیل در ایران در مقایسه با دیگر کشورها زیاد است، باید گفت این احساس نادرست به واسطه به‌هم‌ریختگی تعطیلات ایجاد شده و در یک بررسی عینی خلاف این موضوع ثابت می‌شود. در واقع ایران یکی از کشورهایی است که کمترین تعداد روزهای تعطیل را در تقویم خود دارد اما از آنجا که هفته‌های بسیاری را در طول سال می‌توان یافت که به واسطه یک یا دو روز تعطیل که در میانه‌شان قرار گرفته، عملا نظام کاری در آن هفته‌‌‌ها مختل می‌شود، چنین به نظر می‌رسد که تعداد روزهای تعطیل بسیار بیشتر از استانداردهای معمول جهانی است.

در همین رابطه، پیش از این دبیرکمیسیون اجتماعی دولت در گفت‌وگویی با خبرنگار «دنیای اقتصاد»، راه‌حل کوتاه‌مدت در جهت حل بی‌نظمی موجود در سیستم تعطیلات و مشکلاتی که در پی آن به صنعت گردشگری و نیز سایر بخش‌های اقتصادی کشور تحمیل می‌شود را در قالب دو مساله تشریح کرده و گفته بود: «تعطیلات حاشیه‌ای عید نوروز و نیز بین‌التعطیلینی که عملا کشور را به حالت نیمه‌تعطیل می‌کشاند، عمد‌ه‌مسائلی هستند که با توجه به شرایط کنونی می‌توانند در اولویت بحث و رسیدگی قرار گیرند.»

به گفته کیومرث اشتریان به این ترتیب ادارات و سازمان‌های عموما دولتی به بهانه عید نوروز، از پانزدهم اسفند تا اواخر فروردین ماه، یعنی چیزی در حدود 40 تا 50 روز، به حالت نیمه‌تعطیل درمی‌آیند و جنبش و بازدهی در این روزها به حداقل می‌رسد؛ اتفاقی که دقیقا در روزهایی نیز که میان دو تعطیلی با فاصله کم قرار گرفته‌اند، تکرار شده و از سوی دیگر به تراکم سفرها در این ایام دامن زده می‌شود.

در عین حال، راه‌های زیادی برای ساماندهی تعطیلات در کشور پیشنهاد می‌شود که بسیاری از کارشناسان منطقی‌ترین و ایده‌آل‌ترین راه را تعطیلات دو روزه آخر هفته عنوان می‌کنند، با این حال هنوز اقدام هدفمندی در این راستا صورت نگرفته است؛ چه اینکه در حال حاضر حتی پنج‌شنبه‌ها نیز به‌طور رسمی به عنوان روز تعطیل آخرهفته شناخته نمی‌شود، با این‌وجود پیشنهاد بسیاری از فعالان این است که جمعه و شنبه به‌عنوان روزهای تعطیل آخر هفته درنظر گرفته شود اما اجرایی شدن آن مستلزم یکسری مقدمات است.

در همین راستا، دانستن این موضوع که کشورهای همسایه نیز تعطیلات خود را تغییر داده‌اند و نگاهی به الگوی این تغییر، می‌تواند به تصمیم‌سازان ایران در این‌باره کمک کند. به گفته کارشناسان این کشورهای مسلمان از آنجا که راهی برای حذف جمعه به عنوان یک روز مذهبی از تعطیلات خود نداشتند، شنبه را نیز به تعطیلات آخر هفته خود افزودند تا به تقویم جهانی نزدیک شوند.

در واقع این راهی برای جهانی شدن است، به بیانی دیگر نباید چرخ را از نو اختراع کرد. تجربه‌های متعددی در خصوص ساماندهی تعطیلات در کشورهای مختلف دنیا وجود دارد که می‌تواند برای ایران الگو باشد. باید الگوها و مدل‌های مختلف را در کنار هم قرار داد، متناسب‌ترین آنها را با فرهنگ ایرانی انتخاب و سپس آن را بومی کرد و از آن بهره گرفت.

۱۳۹۴/۸/۲۴

اخبار مرتبط
نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...