به گزارش نما به نقل از تسنیم، 70 درصد پروندههای شکایت کارگران در هیئتهای تشخیص و حل اختلاف مربوط به عدم واریز سنوات بیمه یا وقفه در پرداخت حق بیمه کارگران است.
این مشکل در بین مشاغل سخت بیشتر است، چرا که بیمه شدگان مشاغل سخت امید دارند بعد از پایان خدمت با امید راهی تأمین اجتماعی شده و مشمول مزایای بیمه سخت و زیانآور شوند. این در حالی است که سوابق بیمهای پراکنده، وقفه افتادن در واریز حق بیمهها و ارائه فهرست آن از سوی کارفرمایان و داشتن غیبتهای بیش از تعداد روزهای تعیین شده در قانون، از جمله دغدغههای اصلی بیمه شدگان تأمین اجتماعی است که هنگام مراجعه به سازمان دچار افسردگی می کند.
در گذشته مشمولان این بیمه تنها اجازه 10 روز غیبت را داشتند اما چندی قبل این قانون اصلاح شد و غیبت در این مشاغل از 10روز در یک سال به یک سال در طول 20 سال خدمت افزایش یافت.
به گزارش تسنیم، این موضوع به این معنی است که متقاضیان استفاده از تسهیلات قانون بازنشستگی در مشاغل سخت و زیانآور در صورتیکه در تمام سالهای خدمت در مجموع به اندازه یکسال غیبت داشته باشند، شرایط بازنشستگیشان از حالت توالی خارج نمیشود و همچنان میتوانند با 20 سال متوالی کار در مشاغل سخت و زیانآور بازنشسته شوند.
محمدحسن زدا، معاون فنی درآمد سازمان تأمین اجتماعی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، درباره نحوه مشاغل سخت و زیان آور میگوید:فرد بیمه شده در مشاغل سخت و زیان آور به این ترتیب است که یک بیمه شده شاغل در مشاغل سخت و زیانآور در طول 20 سال سنوات خدمت میتواند غیبت غیرموجه داشته باشد بدون اینکه شرایط وی از حالت توالی به تناوب تغییر کند از 200 روز براساس قانون قبلی به 365 روز (یکسال) افزایش پیدا کرده و این به نفع بیمهشدگان است.
زدا ادامه میدهد:در گذشته شرایط اینگونه بود که اگر بیمه شده فقط 10 روز در طول سال غیبت داشت میتوانست مشمول بیمه مشاغل سخت شود و اگر 11 روز غیبت داشت، شرایط وی از متوالی به متناوب تغییر میکرد و به جای 20 سال متوالی باید با 25 سال متناوب بازنشسته میشد.این شرایط سنگ بزرگی پیش پای بسیاری از مشمولان این قانون بود.که این موضوع را اصلاح کردیم.
به گزارش تسنیم، مطابق قانون مشاغل سخت و زیانآور؛ هر یک سال فعالیت در کارهای سخت و زیانآور باید 1.5 سال محاسبه شود اما براساس همین قانون افزایش 1.5 برابری سابقه کاری افراد فقط در صورتی اجرا میشود که آنها 20 سال متوالی در یک کار سخت و زیانآور، فعالیت داشته باشند. این موضوع باعث میشد فرد بعضاً تا رسیدن به سن بازنشستگی نتواند از مزایای این قانون بهرهمند شود اما پس از تغییر این آییننامه ماجرا به گونهای دیگر تغییر یافت.
زدا ادامه میدهد: بر اساس آیین نامه جدید 10 روز غیبت غیر موجه در سال، به 365 روز غیبت غیر موجه در طول 20 سال افزایش یافته و کارگران می توانند با 20 سال سابقه متوالی وحداکثر 365 روز غیبت غیر موجه بازنشسته شوند.
زدا بیان میکند: در صورتی که تعداد غیبت غیرموجه یک کارگر در طول 20 سال بیشتر از 365 روز باشد، شرایط وی از متوالی به متناوب تغییر میکند و باید به جای 20 سال با 25 سال سابقه بازنشسته شود.
تسهیل بازنشستگی مشاغل سخت
یكی از دغدغه های كارگران در مشاغل سخت، وقفه افتادن در واریز حق بیمهها است. چرا كه در گذشته اگر كارگری 200 روز وقفه در حق بیمه خود داشت، شرایط وی از متوالی به متناوب تغییر میكرد. اكنون میزان غیبت غیرموجه به 365 روز رسیده است كه به نفع نیروی كار است.
۱۳۹۴/۹/۹