زهرا حكمت- پس از گذشت چند هفته از هدف قرار دادن جنگنده روسی توسط ترکیه، موضع گیری های بین دو طرف همچنان ادامه دارد. در این بین، موضع گیری های بدون تدبیر ترکیه، بیش از پیش به چشم می آید. احمد داوود اوغلو در جمع خبرنگاران، روسیه را متهم به کشتار قومیت های ترکمن و سنی می کند. دولتمردان ترکیه که از هدف قرار گرفتن تانکرهای حامل نفت داعش توسط روسیه به شدت نگران هستند، سعی می کند با ارتباط دادن تبار ترکمن های شمال سوریه به ترک ها و بدون ارائه آمار، از اتهام همکاری با داعش ، فاصله بگیرند. بنظر می رسد سران ترکیه که توجیه معقولانه ای برای اقدامات خود ندارند، تلاش دارند تا با مطرح کردن بحث های قومیتی و مذهبی، افکار عمومی جهان را به سمت و سوی دیگری سوق دهند.
این در حالیست که تصاویر ماهواره ای که این روزها از بمباران های مقر داعش توسط روسها منتشر می شود، اشراف اطلاعاتی کامل و دقیق روسیه از مواضع و محل تردد گروه های تروریستی را نشان می دهند.
داوود اغلو در حالی این اتهام را متوجه روسیه می کند که سالهاست در منطقه شاهد فجیع ترین نسل کشی شیعه توسط دست پروده های آمریکا، رژیم صهیونیستی و سعودی در پاکستان، افغانستان، عراق ، بحرین، یمن، نیجریه و سوریه هستیم.ایدئولوژی اصلی گروه های تروریستی مخالف دولت سوریه که از هر لحاظ مالی ، سیاسی و امنیتی توسط ترکیه حمایت می شودن، کشتن و سر بریدن شیعیان و تخریب قبور ائمه اطهار و بزرگان دین است. تکفیری ها برای افراد سنی که به اعتقادات شیعی احترام می گذارند هم همین مجازات را در نظر می گیرند. تروریست های خوبی که ترکیه مدافع آنهاست، از کشتن کودک سه ساله شیعی و خانواده اش هم آرام نمی شوند و جسد بی جان او را از دیوار خانه اش آویزان می کنند.
ترکیه ای در برابر تمام حوادث تروریستی منطقه علیه شیعیان سکوت اختیار کرده بود و خود به نسل کشی کردها مبادرت می ورزد، اکنون که خود را درگیر در باتلاق تنش با روسیه کرده است، عجولانه از هر ترفندی برای اتهام وارد کردن به روسیه استفاده می کند. عجیب است که این سخنان را کسانی مطرح می کنند که به دولت عثمانی افتخار می کنند. دولتی که همچنان متهم به نسل کشی های متعدد است، الگو و هدفحاکمان امروز ترکیه محسوب می شود.
لشگر کشی به عراق
کارشناسان معتقدند که اقدامات و اظهاراتی هایی که دولتمردان ترکیه در پاسخ رفتار روسیه می دهند، تنها منجر به بدترشدن روابط آن ها با همسایگان و گسترش دامنه تنش شده است. برای مثال، پس از تصمیم روسیه برای قطع صادرات گاز به ترکیه، رئیس جمهور این کشور در سفری به قطر، از توافق گازی با قطری ها خبر داد.این در حالی است که رویای دستیابی قطر به مسیری برای برای صادرات گاز به اروپا همچنان دست نیافتنی است. امری که یکی از اهداف اصلی قطری ها از تأمین مالی مخالفین دولت بشار اسد بشمار می رود. بنابراین برای صادرات گاز قطر به ترکیه، باید از خاک عراق عبور کرد و برای تأمین این هدف، ترکیه در اشتباهی دیگر اقدام به فرستادن نیروی زمینی به خاک عراق می نماید که با مخالفت شدید دولت عراق مواجه می شود.
تنش لفظی با ایران
مشاوره های غلطی که این روزها به دولت اردوغان داده می شود، دامنه تنش لفظی این کشور را به ایران هم کشانده است که البته با پاسخ مناسب و قاطع رییس جمهور و دولتمردان کشورمان مواجه شد.
اکنون کارشناسان امر این سوأل را مطرح می کنند که با توجه به جغرافیای مرزهای زمینی ترکیه و شرایط حساس منطقه، تندروی ها و اقدامات نسنجیده دولت اردوغان تا کجا پیش می رود؟ آیا بهتر نبود ترکیه با یک عذرخواهی از روس ها، خود را درگیر مناقشه با دو لت عراق و ایران نمی کردند؟
اختصاصی نما
موضع گیری های بدون تدبیر تركیه در قبال روسیه
نظر می رسد سران تركیه كه توجیه معقولانه ای برای اقدامات خود ندارند، تلاش دارند تا با مطرح كردن بحث های قومیتی و مذهبی، افكار عمومی جهان را به سمت و سوی دیگری سوق دهند.
۱۳۹۴/۹/۲۳