به گزارش نما به نقل از ایرنا، در سال های تحریم، بخش عمده ای از طلب های نفتی ایران در بانک های خارجی بلوکه شده بود و محدودیت های گسترده ای در دریافت آنها وجود داشت.
همچنین کشور هند نیز که به ازای واردات نفت ایران، بدهی چند میلیارد دلاری به کشورمان داشت، بخشی از بدهی خود را به شکل روپیه پرداخت کرد و حتی در مقابل صادرات نفت ایران، برنج، ورق های فولادی و سایر کالاها را روانه ایران ساخت.
رفع تحریم ها موجب شد تا همه این محدودیت ها لغو شده و ایران اعلام کرد که قصد دارد طلب های نفتی خود را به شکل یورو دریافت کند.
دریافت پول های مربوط به صادرات به شکل یورو تنها به صادرات آینده نفت اختصاص ندارد ، بلکه ایران قصد دارد طلب های نفتی گذشته خود را نیز تا حد ممکن با ارز یورو دریافت کند.
هند که بدهی ۶.۵ میلیارد یورویی به ایران دارد و سایر مشتریان نفتی ایران نیز باید بدهی خود را به شکل یورو تسویه کنند.
صفر علی کرامتی معاون مدیر امور بین الملل در بازاریابی و عملیات نفت خام شرکت ملی نفت ایران با تشریح جزئیات این طرح، گفت: اولویت نخست ایران برای دریافت پول و مطالبات نفتی «یورو» است.
وی درباره اینکه آیا در قراردادهای جدید فروش نفت که با شرکتهای خارجی امضا می شود، مبنای دریافت پول بر اساس یورو گذاشته شده است، گفت: این موضوع بستگی به توافق دو طرف دارد، اما تمایل شرکت ملی نفت ایران دریافت پول نفت با ارز یورو است.
کرامتی با بیان این که شرکت ملی نفت برای دریافت پول نفت چند ارز معتبر را در نظر گرفته است، یادآور شد: مشتریان اروپایی به دلیل آنکه یورو پول رسمی آنهاست،مشکلی برای پرداخت پول نفت خام با این ارز ندارند.
رویترز نیز در گزارشی اعلام کرد: مقام های وزارت نفت ایران به مشتریان نفتی خود اطلاع داده اند که پول نفت صادراتی و مطالبات نفتی خود را فقط به یورو می خواهند.
یکی از مقام های بلندپایه شرکت ملی نفت ایران به این خبرگزاری گفته است: این قانون در قرار دادهای جدید امضاء شده با شرکت های نفتی توتال فرانسه، پالایشگاه سپسا اسپانیا و شرکت نفتی لوک اویل روسیه اعمال شده است.
این منبع شرکت ملی نفت ایران که نامش فاش نشده،تصریح کرده است: ایران در قرار دادهای خود بندی را اعمال کرده که براساس آن خریداران نفت ایران باید بدهی خود را به یورو بپردازند.
وی گفت: ایران همچنین به شرکای تجاری خود از جمله هند که میلیاردها دلار بدهی نفتی به ایران دارد ،اعلام کرده که خواستار طلب خود به یورو است.
جایگزین دلار در مبادلههای نفتی ایران
قدرت چانه زنی ایران در معامله های نفتی با رفع تحریم ها افزایش یافته و براین اساس به مشتریان خود اعلام كرد كه قصد دارد در مبادله های نفتی، یورو را جایگزین دلار و سایر ارزها كند.
۱۳۹۴/۱۱/۱۷